Ensin Ruotsi, sitten Tanska ja viimeisimpänä Norja – kaikki ovat päättäneet vaihtaa Valko-Venäjästä käytettävän nimen muotoon Belarus. Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on tehnyt eduskunnassa toimenpidealoitteen, joka siirtäisi ongelmalliseksi koetun nimen Suomessakin historiaan.

– Tarve Valko-Venäjän suomenkielisen nimen muuttamiselle nousi esille jo syksyllä 2020 järjestetyssä eduskunnan ihmisoikeusverkoston tilaisuudessa, jossa kuultiin Suomessa toimivia valkovenäläisaktivisteja. Muotoilin silloin toimenpidealoitteen nimen muuttamiseksi, mutta asia ei kuitenkaan tuolloin tuntunut herättävän Suomessa laajempaa tahtoa, Sebastian Tynkkynen kertoo.

– Tuon keskustelutilaisuuden jälkeen nimenmuutokseen ovat päätyneet Tanska ja viime viikolla Norja, joka nosti aiheesta käytävän keskustelun Suomessakin pinnalle aina presidentti Niinistöä myöden. Nyt voisi olla oikea hetki saada riittävästi voimaa muutoksen taakse.

Pieniltäkin vaikuttavilla asioilla voi olla suuri merkitys

Valko-Venäjän demokratialiike on nähnyt ongelmana maasta käytettävät nimet, jotka viittaavat Venäjään. Norjan ulkoministerin Anniken Huitfeldtin kerrottiin ilmoittaneen norjankielisestä nimenvaihdoksesta suoraan oppositiojohtajana tunnetulle Svjatlana Tsihanouskajalle, jolle uutinen oli ollut mieluisa.

– Pieneltäkin vaikuttavilla asioilla voi olla suuri merkitys kansalaisille, jos niillä on suuri symbolinen arvo. Sanotaan, että nimi ei miestä pahenna, mutta Suomessa asuva valkovenäläisvähemmistö ymmärrettävästi kokee näin tapahtuvan kotimaastaan käytettävän nimen kohdalla. Demokratialiikkeellä on suuri rooli maan tulevaisuuden määrittämisessä ja meidän tulisikin vastata sen pyyntöihin muuttamalla Suomessa käytettävä nimi paremmin itsenäiselle valtiolle sopivaksi. Hallituksella yhdessä Kotimaisten kielten keskuksella (Kotus) on siihen tarvittavat rahkeet, Tynkkynen päättää.

Valko-Venäjän nimi vaihdettava itsenäiselle valtiolle sopivaksi

Kotus on tarkastellut asiaa aiemmin yhdessä ulkoministeriön kanssa. Syksyllä 2020 tahot linjasivat, että muutosta Valko-Venäjästä käytettävälle nimelle ei silloin nähty tarpeellisena. Tynkkysen toimenpidealoitteen lopusta löytyvä esitys kuuluu näin:

– Edellä olevan perusteella ehdotan, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin yhdessä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa korjatakseen Valko-Venäjästä käytettävän nimen sellaiseksi, joka soveltuu paremmin itsenäiselle kansakunnalle.

Suomen Uutiset