Euroopan komissio on tehnyt ehdotuksen rajakäytännön poikkeuksille Valko-Venäjän rajalla. Esitys ei miellytä ketään.

Komissio esittää lisäaikaa turvapaikan hakumenettelyyn. Rekisteröinti on tähän asti pitänyt tehdä kymmenen vuorokauden kuluessa – ja nyt aikaa olisi neljä viikkoa. Puola, Latvia ja Liettua saavat pitää hakijat käsittelykeskuksissa rajan tuntumassa 16 viikkoa käsittelyn ja valitusprosessin aikana.

Esitys ei kelpaa Puolalle, ei ihmisoikeusaktivisteille eikä Euroopan parlamentin vasemmistolle. Parlamentilla ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia kaataa esitystä. EU-jäsenmaiden tulee hyväksyä esitys.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM arvioi, että Valko-Venäjällä on vielä 7 000 EU:n alueelle hakeutuvaa ihmistä. Komission arvioiden mukaan Valko-Venäjältä on saapunut unioniin tänä vuonna 8 000 ihmistä.

Puolaa ei kuunneltu

Puola kertoi komission esityksen vaikuttavan kielteisesti rajavalvontaan. Puolan mukaan sitä ei kuunneltu esitystä laadittaessa. Maa olisi halunnut voida estää kaikki hakemukset Valko-Venäjän rajalla.

Puola painotti, että käsittelyaikojen pidentäminen ei ole estämistä.

Komission mukaan tilanne rajalla on rauhoittumassa, joskin tilanne vaatii komission mielestä joustavuutta. Uusi käytäntö voisi olla voimassa puoli vuotta ja se voidaan tarvittaessa keskeyttää tai myöntää jatkoaikaa.

Komission mukaan esitys kunnioittaa kansainvälisiä velvotteita. Niihin kuuluu muun muassa se, ettei turvapaikkaa hakevia voida palauttaa vaaralliseksi luokiteltuun maahan.

Vasemmisto hiiltyi

Vasemmistopuolueiden ja ihmisoikeusjärjestöjen näkökulma komission esitykseen on täysin toinen. Niiden mukaan komissio on työntänyt päänsä pensaaseen ja antanut periksi Puolan tiukalle toiminnalle.

Järjestöjen mielestä esitys vain pönkittää ”Euroopan linnaketta” ollen kaikkia EU:n periaatteita vastaan.

Punavihreiden politiikkojen mielestä esitys on poliittinen. Erään EU-diplomaatin mukaan komissio pesee kätensä selkeiden EU-lakien rikkomisen edessä.

Alankomaiden vihreiden meppi Tineke Strik kertoi, että komission esitys siunaa laittoman, moraalittoman ja hengenvaarallisen rajakäännytyksen.

Henri Alakylä