Oppositio jätti perussuomalaisten johdolla viime viikolla hallitukselle välikysymyksen siirtolaisvirtoja hybridioperaationa käyttävään toimintaan varautumisesta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra taustoitti välikysymykseen johtaneita tapahtumia ja syitä Tuumaustunnilla.

Riikka Purra korostaa, että välikysymys nostaa esiin sen huomion, että mitään merkityksellisiä rakenteellisia tai houkuttelevuuttamme vähentäviä muutoksia lainsäädäntöömme ei ole tehty, ei edes varautumistoimenpiteitä pahimman varalle.

– Johtamani hallintovaliokunta on saanut käsiteltäväkseen vain yhden aihepiiriin liittyvän hallituksen esityksen. Siinä yksinkertaisesti vastuuta ihmisten vastaanotosta laajamittaisen maahantulon yhteydessä siirrettiin ELY-keskuksilta maahanmuuttovirastolle. Siinä kaikki. Jopa itse hallituksen esityksessä sanotaan, että valmistelua ei ole tehty laajamittaisen maahantulon kokonaisuudesta, eikä laajamittaista maahantuloa ole käsitelty laajemmin sisäisen turvallisuuden, rajaturvallisuuden tai valtiollisen hybridivaikuttamisen näkökulmasta.

– Tähänkin esityksen mietintöön jouduimme viime viikolla tekemään vastalauseen, koska hallituspuolueet eivät halunneet suhtautua riittävän tomerasti tarpeeseen selvittää lainsäädännön puutteita ja tuoda eduskuntaan esitykset asiat korjaamiseksi.

Viranomaisten toimivalta ei riitä torjumaan laajaa maahantuloa

Purra huomauttaa, että tosiasia on, että Suomen viranomaisten toimivaltuudet eivät tällä hetkellä ole riittävät varautumaan ja torjumaan laajamittaista maahantuloa.

– Kaikki muut hallitukselta tulleet esitykset maahanmuuttoon liittyen ovat yksiselitteisiä rajoitusten lievennyksiä. Siirtolaiskriisin kärjistyminen ja vuoden 2015 kaltaisten tapahtumien toistuminen eivät valitettavasti ole perusteettomia uhkakuvia. Tilanne tällä hetkellä eri puolilla Eurooppaa ja toisaalta monilla perinteisillä ongelma-alueilla on akuutti.

Eskaloituva kriisi Puolan ja Valko-Venäjän rajalla onkin vain osa laajemmasta kokonaisuudesta.

– Maailmassa on yli miljardi ihmistä, jotka haluavat tulla Eurooppaan. Ohjaapa heitä tänne jokin autoritaarinen toimija tai jokin muu prosessi, seuraukset ovat samanlaisia. Eurooppa ja etenkin sen sosiaaliturvaltaan ja turvapaikkapolitiikaltaan avokätiset maat houkuttelevat ihmisiä liikkeelle eikä tämä tule loppumaan, ennen kuin se estetään. Vihamielisten ja epädemokraattisten valtioiden siirtolaisia hyödyntävä hybriditoiminta ei myöskään ole uusi ilmiö.

– Toisaalta erilaisia operaatioita siirtolaisten siirtämiseksi muihin maihin tehdään myös ystävällismielisissä maissa, kuten vuonna 2015 Ruotsista Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden kohdalla nähtiin. Heidän ohjaamisensa ja kuljettamisensa pohjoiseen ja rajan yli Tornioon oli suunniteltu ja järjestelmällinen operaatio, jolla taakkaa haluttiin jakaa. Valitettavasti emme vieläkään tiedä, millä tasolla operaatiosta oli sovittu.

Maailman ongelmia ei voi ratkaista maahanmuutolla

Purra painottaa, että maahanmuutto ei kykene ratkaisemaan maailman elintaso- tai muitakaan ongelmia.

– Mitä kauemmin olemme myöntämättä sitä, sitä vaikeampaa on löytää minkäänlaisia ratkaisuja. Mukavampia yhteiskuntia ja parempaa elintasoa etsivien kutsuminen ilmastopakolaisiksi, kuten vihervasemmalla jo mielellään tehdään, ei muuta asiaa.

Ihmisvirta Eurooppaan, turvapaikanhakijoiden liikkuminen maasta toiseen, salakuljetus, rikollisuus ja turvallisuusongelmat ja valtavat kustannukset veronmaksajalle, eivät korjaa juurisyitä, vaan voimistavat ilmiötä ja sen poliittista polarisaatiota.

– Ne tekevät meidän yhteiskunnistamme yhä enemmän sen kaltaisia, joista nämä ihmiset ovat lähteneet. Parhaiten asian voi havaita Ruotsissa, joka on Euroopan aseväkivaltaisin maa eikä monessakaan mielessä enää perinteinen pohjoismaa, Purra sanoo.

Turvapaikkajärjestelmä on rikki

Nykyisen tilanteen taustalla on laajemminkin turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttö ja järjestelmän lukuisat ongelmat.

– Turvapaikkajärjestelmä ei ole vuosikymmeniin toiminut, kuten sen ajateltiin toimivan. Se ei ole mennyt rikki nyt, kun koneellisia irakilaisia ja syyrialaisia on lennätetty Minskiin.

– Hallitus vastaa välikysymykseemme keskiviikkona. Uusi sisäministeri Krista Mikkonen hyökkäsi jo opposition parlamentaarista oikeutta vastaan syyttämällä meitä hybridivaikuttamiselle alistumisesta tehtyämme välikysymyksen. Kommentoin asiaa tuoreeltaan, mutta nyt totean vain sen, että toivottavasti Suomi ei enää koskaan tämän kauden jälkeen saa vihreää sisäministeriä. Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET