Puolan ulkorajalle ryhmittyneet ihmismassat pyrkivät tunkeutumaan Valko-Venäjältä EU-alueelle ja eskaloituva tilanne uhkaa myös Suomea. Vihreiden kansanedustajan Iiris Suomelan mukaan maahanmuuttoa ei voi pysäyttää ja tilanteen hallintaan riittää se, että ihmiset tunnistetaan rajalla. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti tänään MTV:n Uutisaamussa, että vihreiden tilannekuva on virheellinen.

Saksalaislehti Welt uutisoi viime viikolla EU-komission asiakirjatietoon perustuen, että Suomi on tällä hetkellä Saksan ohella rajalla olevien laittomien siirtolaisten pääkohde.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan Suomen hallitus ei ole valmistautunut mahdolliseen kriisiin lainkaan.

– Kuten kaikki näkevät, siirtolaiskriisi ei välttämättä ole enää kaukainen uhkakuva. Opposition mielestä on tärkeää, että viimeistään nyt Suomi kykenee varautumaan maamme suojeluun, Purra sanoi tänään MTV:n Uutisaamussa.

Perussuomalaiset, yhdessä muun opposition kanssa, jätti eilen välikysymyksen Suomen varautumisesta siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen.

– Ymmärtääkseni hallitus ei ole varautunut tilanteeseen mitenkään. Hallitus on lähinnä keskittynyt tehostamaan prosesseja ja nostamaan vastaanottokapasiteettia siltä varalta, että maahan saapuu paljon turvapaikanhakijoita. Ehkä myös laukuille löytyy taas kantajia. Meidän mielestämme tämä ei kuitenkaan ole sellaista varautumista, mitä tällaiseen ongelmaan pitää kohdistaa, Purra sanoi.

Uutisaamussa vieraana oli myös vihreiden puheenjohtajan sijainen, kansanedustaja Iiris Suomela. Suomelan mielestä ei pidä paikkaansa, että Suomi ei olisi varautunut.

– Suomen lainsäädäntöä on viime vuosina tarkistettu muun muassa rajamenettelyjen suhteen, jolloin turvapaikkakäsittelyä voidaan nopeuttaa, Suomela sanoi.

Vihreiden Suomelalta löysää ihmisoikeuspuhetta

Suomelalta kysyttiin, mitä tehtäisiin jos Suomen rajalle tulisi yhtäkkiä 50 000 ihmistä, eli otettaisiinko heidät kaikki turvapaikkamenettelyyn.

Suomela antoi ymmärtää, että näin tehtäisiin.

– Oikeusturva on tärkeää, koska ei tietenkään haluta polkea heikossa asemassa olevien oikeuksia.

Purra huomautti, että tilanteeseen liittyy muitakin ongelmia kuin se, ettei hallitus ole halukas rajoittamaan ihmisvirtojen pääsyä Suomen alueelle.

– Suomella ei ole esimerkiksi käytössään direktiivin sallimaa rajamenettelyä, joka mahdollistaisi jonkinlaiset tehokkaat toimet rajoilla. Me olemme myös erittäin houkutteleva kohde siirtolaisille ja salakuljettajille, koska meidän turvapaikkapolitiikkamme ja sosiaaliturvajärjestelmämme ovat siinä tilassa, että tänne on hyvä tulla. Tämä on kokonaisuus yhdistettynä siihen, että Suomella ei ole käytössä mitään toimenpiteitä, joita voitaisiin kohdistaa rajoille.

Iiris Suomela väitti, että rajojen sulkeminen olisi Suomea velvoittavien ihmisoikeussopimusten vastaista.

– Me ei voida räjäyttää globaalia ihmisoikeusjärjestelmää tämän takia, Suomela päästeli.

Tosiasiassa ihmisoikeussopimukset eivät edellytä sitä, että vieraan valtion kansalaisella olisi vapaa pääsy valtion alueelle. Valtiolla on velvollisuus päästää maahan omia kansalaisiaan – vieraan valtion kansalaisilla tällaista suoraa oikeutta ei ole.

Massasiirtolaisuus itsessään on ongelma

Purra huomautti kansanedustajakollegalleen, että tilanteessa, jossa Suomeen kohdistuu vieraan vallan hybridioperaatio, suvereenin valtion tulee kyetä puolustautumaan.

– Siinä tilanteessa kansainväliset ihmisoikeussopimukset jäävät kakkoseksi.

Suomelalta kysyttiin, eikö hallitukselle merkitse mitään se, että Suomen sisäinen turvallisuus saattaa olla uhattuna. Suomelan mukaan sisäistä turvallisuutta on mahdollista puolustaa, ja että se olisi ”tavoitteena”.

Purra huomautti, että vihreät ovat valmiita päästämään sisään kaikki Afrikasta, Lähi-idästä ja muualta tulevat ihmiset, jotka onnistuvat pääsemään rajalle ja sanomaan ”asylum”.

– Olipa tulijoilla oikeus kansainväliseen suojeluun tai ei, heistä useimmat jäävät tähän maahan eikä se ole vihreille mikään ongelma. Tosiasiassa massasiirtolaisuus itsessään on ongelma, jolta meidän on suojauduttava.

Kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen lausui vaalitemppuna äskettäin, että itärajalle pitäisi rakentaa aita. Purra totesi, että maahanmuuttolainsäädännössä riittää paljon tehtävää ja että mikään aita ei ratkaise ongelmia.

– Se johtaa keskustelua väärille urille. Perussuomalaisilla on vanhassakin maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa paljon toimenpide-ehdotuksia ja lainsäädäntöuudistuksia, jotka kannattaa ottaa käyttöön ennen aitasuunnitelmia.

Yli miljardi ihmistä pyrkii Eurooppaan

Purra huomautti, että uhka massojen pyrkimisestä maan sisälle on realistinen, vaikka juuri nyt Suomen rajoilla ei olekaan ruuhkaa.

– Maailmassa on yli miljardi ihmistä, jotka haluaisivat tulla Eurooppaan. Oli takana sitten Lukashenka tai jokin muu mekanismi, tämä tulee jatkumaan. Jos Suomella ei ole oma lainsäädäntö kunnossa, jolla ongelmaan pystytään puuttumaan, me olemme pulassa.

Suomela vaikutti puhuvan täysin eri asiasta kuin Purra. Suomelan mukaan maahanmuuttoa ei voi pysäyttää.

– Meidän pitää tunnistaa ihmiset, kun he tulevat rajan yli ja toimia asianmukaisesti niin, että tilanne saadaan hallintaan. Jo nyt ollaan vahvistettu hätätilamenettelyä.

Purra totesi, että vihreän kollegan julistaminen ei liity asiaan mitenkään. Purra myös huomautti, ettei vihreät ole osannut ennenkään muodostaa oikeaa tilannekuvaa.

– Kun aiemmin Turkki moukaroi Kreikkaa vastaavassa hybridioperaatiossa, vihreiden sisäministeri Maria Ohisalo ei edes tunnistanut tapahtumia hybridioperaatioksi. Nyt se on tunnistettu, koska se tapahtuu niin lähellä. Tämä ei ole johdonmukainen maahanmuuttolinja, eikä se ole myöskään johdonmukainen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja.

SUOMEN UUTISET