Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kokee, että oleellisin ero tämän päivän tapahtumilla ja vuoden 2015 siirtolaiskriisiä edeltäneillä tapahtumilla on se, että yleisesti hyväksytty yhteiskunnallinen narratiivi on nyt ”hybriditoiminta” – kun se vuonna 2015 oli ”pakolaisuus”.

– Jopa Suomen ja Euroopan vihreimmissä ja sosialistisimmissa piireissä on ainakin osittain hyväksytty se tosiasia, että Valko-Venäjä ajaa siirtolaisia tarkoituksella EU:ta kohti ja että tämän tarkoitus on horjuttaa kohdemaita ja unionia, Riikka Purra toteaa.

Mahdollisuus käytetään hyväksi

Hän huomauttaa, että käytännössä tilanne ei kuitenkaan ole juuri erilainen vuoden 2015 tapahtumiin verrattuna.

– Kehitysmaat ovat täynnä ihmisiä, jotka hyvin pienellä houkuttelulla lähtevät ilomielin kohti Eurooppaa, olipa heillä varsinaisia kansainvälisen suojelun saamisen edellytyksiä tai ei. Niin kauan kuin tilanne on tämä – eli että ihmisillä on mahdollisuus päästä korkean elintason maihin ja saada loppuelämän ylläpito – mikään ei muutu.

Turvapaikkajärjestelmä on ollut kestämätön pitkään

Purra muistuttaa, ettei turvapaikkajärjestelmä ei ole vuosikymmeniin toiminut, kuten sen ajateltiin toimivan. Se ei ole mennyt rikki nyt, kun presidentti Lukashenka lennättää koneellisia irakilaisia ja syyrialaisia Minskiin.

– Koska tilanne ei siis oikeasti ole kovin erilainen vuoden 2015 tapahtumiin verrattuna, ei se tule myöskään kestävällä tavalla ratkeamaan, ennen kuin ymmärretään, että koko järjestelmä pitää uudistaa. Tai oikeastaan purkaa.

Turvaa tarjottava ongelmamaiden lähialueilla

Purran mukaan linkki auttamisen ja siirtolaisuuden välillä pitää katkaista. Humanitaarinen ja muu auttaminen täytyy irrottaa kokonaan kohdemaita peruuttamattomasti muuttavasta siirtolaisuudesta.

Mikäli turvapaikkajärjestelmä tulevaisuudessa säilyy, turvaa tulee tarjota ongelmamaiden lähialueilla eli ulkoistettuna, kuten Tanska on jo esittänyt.

– Tavoitteen tulee siksi olla nolla turvapaikanhakijaa – riippumatta siitä, puhutaanko ”ystävällisestä” länsirajasta vai ”epäystävällisestä” itärajasta.

Muilla puolueilla ei tahtoa uudistaa järjestelmää

Toinen asia on, onnistuttaisiinko järjestelmää koskaan uudistamaan järkevästi, koko globaali todellisuus ja valtavat tyytymättömät väestömassat huomioiden. Perussuomalaisten esitykset sosiaaliperustaisen maahanmuuton kitkemiseksi ovat kaikuneet kuuroille korville.

– Todennäköisempi vaihtoehto ehkä on, että koko järjestelmä ajaa seinään ja kaatuu kokonaan – jossain vaiheessa sen jälkeen, kun Eurooppa näyttää vielä huomattavasti vähemmän Euroopalta.

SUOMEN UUTISET