

MATTI MATIKAINEN
Purra: Vuoden 2015 siirtolaiskriisiä edeltäneet tapahtumat verrattavissa nykytilanteeseen – ”Tavoitteena pitää olla nolla turvapaikanhakijaa”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kokee, että oleellisin ero tämän päivän tapahtumilla ja vuoden 2015 siirtolaiskriisiä edeltäneillä tapahtumilla on se, että yleisesti hyväksytty yhteiskunnallinen narratiivi on nyt ”hybriditoiminta” – kun se vuonna 2015 oli ”pakolaisuus”.
– Jopa Suomen ja Euroopan vihreimmissä ja sosialistisimmissa piireissä on ainakin osittain hyväksytty se tosiasia, että Valko-Venäjä ajaa siirtolaisia tarkoituksella EU:ta kohti ja että tämän tarkoitus on horjuttaa kohdemaita ja unionia, Riikka Purra toteaa.
Mahdollisuus käytetään hyväksi
Hän huomauttaa, että käytännössä tilanne ei kuitenkaan ole juuri erilainen vuoden 2015 tapahtumiin verrattuna.
– Kehitysmaat ovat täynnä ihmisiä, jotka hyvin pienellä houkuttelulla lähtevät ilomielin kohti Eurooppaa, olipa heillä varsinaisia kansainvälisen suojelun saamisen edellytyksiä tai ei. Niin kauan kuin tilanne on tämä – eli että ihmisillä on mahdollisuus päästä korkean elintason maihin ja saada loppuelämän ylläpito – mikään ei muutu.
Turvapaikkajärjestelmä on ollut kestämätön pitkään
Purra muistuttaa, ettei turvapaikkajärjestelmä ei ole vuosikymmeniin toiminut, kuten sen ajateltiin toimivan. Se ei ole mennyt rikki nyt, kun presidentti Lukashenka lennättää koneellisia irakilaisia ja syyrialaisia Minskiin.
– Koska tilanne ei siis oikeasti ole kovin erilainen vuoden 2015 tapahtumiin verrattuna, ei se tule myöskään kestävällä tavalla ratkeamaan, ennen kuin ymmärretään, että koko järjestelmä pitää uudistaa. Tai oikeastaan purkaa.
Turvaa tarjottava ongelmamaiden lähialueilla
Purran mukaan linkki auttamisen ja siirtolaisuuden välillä pitää katkaista. Humanitaarinen ja muu auttaminen täytyy irrottaa kokonaan kohdemaita peruuttamattomasti muuttavasta siirtolaisuudesta.
Mikäli turvapaikkajärjestelmä tulevaisuudessa säilyy, turvaa tulee tarjota ongelmamaiden lähialueilla eli ulkoistettuna, kuten Tanska on jo esittänyt.
– Tavoitteen tulee siksi olla nolla turvapaikanhakijaa – riippumatta siitä, puhutaanko ”ystävällisestä” länsirajasta vai ”epäystävällisestä” itärajasta.
Muilla puolueilla ei tahtoa uudistaa järjestelmää
Toinen asia on, onnistuttaisiinko järjestelmää koskaan uudistamaan järkevästi, koko globaali todellisuus ja valtavat tyytymättömät väestömassat huomioiden. Perussuomalaisten esitykset sosiaaliperustaisen maahanmuuton kitkemiseksi ovat kaikuneet kuuroille korville.
– Todennäköisempi vaihtoehto ehkä on, että koko järjestelmä ajaa seinään ja kaatuu kokonaan – jossain vaiheessa sen jälkeen, kun Eurooppa näyttää vielä huomattavasti vähemmän Euroopalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kohdemaat Aljaksandr Lukašenka Hyvesignalointi hybridivaikuttaminen Valko-Venäjä auttaminen turvapaikkajärjestelmä Eurooppa Tanska Siirtolaisuus Suomi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vaalipaniikki iski kokoomukseen – Riikka Purran jämäkkä linjaus pakotti Petteri Orpon selittelemään

Vihreiden ministereiden sekavat ja ristiriitaiset puheet herättävät hämmennystä – Antikainen: Miksi vihreitä kiinnostavat kansallisen turvallisuuden sijasta vain turvapaikanhakijat?

EU-asiakirjan mukaan Suomi on laittomien siirtolaisten pääkohde – Purra: ”Lainsäädännöllisillä muutoksilla ja rajatoimilla on nyt todella kiire”

Perussuomalaisilta välikysymys hallituksen maahanmuuttopolitiikasta: On säädettävä hätätilapykälä, jonka nojalla turvapaikkahakemuksia ei vastaanoteta poikkeustilanteessa

Yhdysvallat ja Ukraina huolissaan Venäjän joukoista rajaseudulla – Ukraina pelkää uutta hyökkäystä talvella

Liverpoolin itsemurhapommittaja sai kielteisen turvapaikkapäätöksen jo 2015 – sisäministeri haluaa rajoittaa valituskierrettä

Uusia pakolaisleirejä nousee kanaalin rannoille – Britannia ja Ranska ottavat yhteen Euroopan herruudesta

Liettualla tiukka linja: Turvapaikka vain kahdeksalle yli kahdesta tuhannesta hakijasta

Antikainen: Puolan rajalla kiviä heittelevät väkivaltaiset nuoret miehet eivät ole hädänalaisia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.