Britannian sisäministeri haluaa rajoittaa turvapaikkahakemuksista tehtyjen valitusten määrää. Sisäministeri sanoo, että ”turvapaikkajärjestelmä on rikki” ja vertaa valituskierrettä karuselliin, jota juristit pyörittävät veronmaksajien kustannuksella. Samaan aikaan maahan tulee ennätysmäisen paljon laittomia siirtolaisia kanaalin yli Ranskasta.

Itsemurhapommittaja räjäytti itsensä Liverpoolissa naistensairaalan ulkopuolella sunnuntaina. Hän jäi itse räjähdyksen ainoaksi kuolonuhriksi. Häntä kuljettanut taksinkuljettaja kärsi lieviä vammoja onnistuttuaan pakenemaan autosta ennen räjähdystä. Pommihyökkäyksen varsinaisen kohteen arvellaan olleen Liverpoolin anglikaaninen katedraali, jossa oli tapahtumahetkellä meneillään kaatuneiden muistopäivän jumalanpalvelus.

Tekoa tutkitaan terroristisena rikoksena, mutta aatteellisesta motiivista ei ole toistaiseksi löytynyt todisteita, kertoo The Times -lehti. Poliisi otti räjähdyksen jälkeen kiinni neljä parikymppistä miestä terrorismista epäiltyinä, mutta heidät on myöhemmin vapautettu ilman syytteitä.

Tuli Britanniaan turvapaikanhakijana Dubaista

Itsemurhapommittaja Emad Jamil Al Swealmeen, 32, tuli Britanniaan laillisesti vuonna 2014 Dubaista, jossa hän oli asunut nuoruutensa. Hän haki turvapaikkaa sillä perusteella, että on Syyriasta. Hänen turvapaikkahakemuksensa evättiin seuraavana vuonna, koska hänen todettiin olevan oikeasti alun perin Jordaniasta.

Vuonna 2015 Al Swealmeen kääntyi kristityksi, kertoo Daily Mail. Hänet kastettiin kristinuskoon samassa katedraalissa, jonka epäillään olleen hänen pommi-iskunsa varsinainen kohde.

The Times -lehden mukaan Britannian sisäministeriön edustaja arvelee, että Al Swealmeen yritti käyttää kristityksi kääntymistään hyödyksi turvapaikkamenettelyssä. Monet iranilaiset ja irakilaiset kääntyvät kristityiksi ja väittävät sen jälkeen, että kääntymys asettaa heidät hengenvaaraan, jos heidät palautetaan kotimaahansa.

Valituskierre esti käännyttämisen

Al Swealmeen valitti saamastaan kielteisestä päätöksestä useisiin eri oikeusasteisiin ja teki uuden turvapaikkahakemuksen 2017, mutta sekin evättiin. Vuosikausien valituskierre kuitenkin esti viranomaisia käännyttämästä häntä. Itse asiassa hänellä oli vielä yksi valitus vetämässä sillä hetkellä, kun hän päätti räjäyttää itsensä.

Sunnuntainen pommi-isku on herättänyt Britanniassa keskustelua siitä, että turvapaikkamenettelyn loputon valituskierre saattaa vaarantaa kansallisen turvallisuuden. Konservatiivien entinen ministeri Sir John Hayes toteaa, että pommi-isku antaa pontta hallituksen halulle muuttaa ihmisoikeuslainsäädäntöä, jotta perusteettomasti turvapaikkaa hakeneiden käännyttäminen helpottuisi.

– Tämä on karmea esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun valeturvapaikanhakijoita ei lähetetä ajoissa takaisin ja heistä tulee terroristeja, Hayes sanoo.

Hayesin mukaan turvapaikanhakijat voivat ”ahneiden juristien ja itkusilmäisten liberaalien avustuksella viivyttää käännytystään vuosien ajan”.

Kielteisen päätöksen saaneet vaarallisia

Myös Scotland Yardin entinen terrorismitutkija David Videcette korostaa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden mahdollisesti aiheuttamaa uhkaa.

– Meillä on kautta Euroopan esimerkkejä siitä, miten terroristit ovat soluttautuneet siirtolaisvirtojen sekaan, Videcette sanoo. Kun he saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen ja valitusportaat on käyty loppuun, he turvautuvat terrorismiin ja hyökkäävät vastaanottajamaata kohtaan.

– On löydettävä parempi tapa käsitellä tuhansia tuntemattomia tulijoita, joilla ei ole papereita ja jotka väittävät olevansa joku muu kuin oikeasti ovat.

Myös Turussa jihadistisen terroriteon vuonna 2017 tehnyt Abderrahman Bouanane oli saanut Suomesta kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Turvapaikkaa hakiessaan hän oli ilmoittanut väärän nimen ja syntymäajan. Hänen tekemänsä valituksen käsittely oli kesken hänen tehdessään terroritekonsa Turun torilla.

Sisäministeri: ”Turvapaikkaprosessi on kuin karuselli”

Sisäministeri Priti Patel on jo aiemmin sanonut haluavansa muuttaa turvapaikkajärjestelmää. Hänen mukaanssa turvapaikkaprosessi on kuin karuselli, josta on tullut elinkeino juristeille, jotka tehtailevat aina vain uusia valituksia ja ajavat niitä eri oikeusasteissa veronmaksajien kustannuksella.

– Liverpoolin tapaus on täydellinen esimerkki siitä, kuinka toimimaton ja rikkinäinen nykyinen järjestelmä on, sisäministeri Patel sanoo.

Kuten Suomen Uutiset äskettäin kertoi, Britannian hallitus haluaa muuttaa lakia siten, että oikeus hakea turvapaikkaa riippuu siitä, miten maahan on tultu. Kanaalin ylitys laittomin keinoin johtaisi automaattiseen turvapaikkahakemuksen hylkäämiseen.

Laittomia tulijoita ennätysmäärä

Lain muuttamisella onkin kiire, sillä laittomia tulijoita on ennätysmäisen paljon. Viime viikon torstaina rikottiin päiväkohtainen ennätys, kun kanaalin yli tuli peräti 1 185 laitonta siirtolaista yhdessä päivässä.

Tiistaina Ranskan poliisi tyhjensi suuren siirtolaisleirin Dunkerquessa, kertoo Helsingin Sanomat. Leirissä asui noin 1 500 siirtolaista, joiden arvellaan pyrkivän kanaalin yli Britanniaan siitäkin huolimatta, että viranomaiset ovat tarjonneet heille mahdollisuuden hakea turvapaikkaa Ranskasta.

SUOMEN UUTISET