Yhdysvallat on huolissaan Venäjän joukkojen lisäämisestä Ukrainan rajaseuduilla ja pitää uutta hyökkäystä mahdollisena. Ukrainassa arvellaan konfliktin kasvavan talvella. Venäjän mukaan joukot on vain vastaus Mustanmeren Nato-harjoituksille.

Venäjä on kohottanut valmiustilaansa Ukrainan vastaisella rajalla. Rajan tuntumassa on yli 100 000 sotilasta. Yhdysvaltojen mukaan tilanne on eri kuin aiemmin tänä vuonna, jolloin Venäjä järjesti näyttävän sotaharjoituksen. Nyt joukkoja siirretään yön pimeyden turvin vaivihkaa.

Ukraina arvelee, että joukkoja kasataan vain yhtä tarkoitusta varten: horjuttamaan Ukrainaa tänä talvena. Yhdysvallat pitää tätä mahdollisena, ja on pitänyt eurooppalaisia maita ajan tasalla oman tiedustelutietojensa avulla.

Siirtolaiskriisi pitää huomion poissa

Yhdysvallat ei ole yhtä yksioikoisesti suoran hyökkäyksen kannalla. Yhdysvallat pitää mahdollisena, että Venäjä voi käyttää joukkojaan tarvittaessa esimerkiksi Valko-Venäjällä. Maa on kasvavissa riidoissa EU:n ja lukuisan Nato-maan kanssa.

Venäjän joukot pitävät useamman oven auki erilaisissa tilanteissa. Näin Politicolle arvioi Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuudesta vastaava korkea virkamies.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken pitää Valko-Venäjän ja EU:n siirtolaiskriisiä mahdollisena katseenvangitsijana, jolloin länsimaiden huomio ajautuisi pois Ukrainasta.

Venäjä on kiistänyt arvelut mahdollisesta hyökkäyksestä.

Henri Alakylä