Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJin piti suorittaa laaja tarkkailumissio duuman vaaleissa, mutta Venäjä halusi rajoittaa tarkkailijoiden määrää. ETYJin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila kertoo nyt syistä, jotka johtivat hankkeesta luopumiseen.

– ETYJin oli tarkoitus toteuttaa laaja tarkkailumissio duuman vaaleissa, mutta Venäjä ilmaisi rajoittavansa tarkkailijoiden lukumäärää koronapandemiaan vedoten, vaikka maan koronarajoitukset eivät olisi estäneet maassa liikkumista. Olemme toimineet muun muassa Albaniassa, Kirgisiassa ja Yhdysvalloissa keskellä pahinta pandemiaa, joten toimintamme tarkoituksellinen rajoittaminen johti päätökseen olla osallistumatta tarkkailuun, kertoo kansanedustaja Vilhelm Junnila.

Venäjän viranomaiset eivät olleet yhteistyökykyisiä

Junnila kertoo ETYJin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) yrittäneen saada selkeät ja tarkat kriteerit rajoituksille, jotta se voisi rakentaa tarkkailumission vaatimusten ympärille, mutta Venäjän viranomaiset eivät olleet yhteistyökykyisiä.

– Meidän näkökulmastamme tarve oli 80 pitkäaikaistarkkailijalle ja 420 lyhytaikaistarkkailijalle, jotta voisimme saada vaalien toimittamisesta autoritatiivisen ja läpinäkyvän tilannekuvan. Sitä ei haluttu, ja siitä sitten tehtiin asianmukaiset johtopäätökset, Junnila sanoo.

Vaalit eivät olleet todelliset

Junnilan mukaan vaalien toteuttamista voi tulkita yleisellä tasolla. Vaaleissa ei ollut todellista kilpailuasetelmaa, ja niiden toteuttamiseen liittyi valtavia ongelmia.

– Käytännössä vaalit eivät olleet todelliset, sillä käytännön vaihtoehtoja ei ole olemassa. Opposition ja kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytykset on viety, äänestäjien hämäämiseksi on asetettu samannimisiä ja -näköisiä ehdokkaita ja äänestäjiä on myös painostettu. Jopa äänestämisen toteuttamiseen liittyi laajoja ongelmia esimerkiksi sähköisen äänestämisen suhteen, Junnila toteaa.

Hyödyllisiä idiootteja

Venäjä on painostanut Applen ja Googlen luopumaan opposition sovelluksista ja vaihtoehtoiset mediat on muutettu ”ulkomaisiksi agenteiksi”, mikä käytännössä johtaa niiden toiminnan lakkauttamiseen. Junnilan mukaan Venäjä yrittää nakertaa vaalitarkkailun uskottavuutta kutsumalla maahan Kremlin hyväksymiä ja puolueellisia henkilöitä, joilla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä arvioida vaalien toimittamista.

– He ovat hyödyllisiä idiootteja Kremlille, jotka antavat kieli pitkällä meheviä lausuntoja valtiollisiin medioihin vaalien demokraattisuudesta. Tämä on täyttä roskaa, sillä heillä ei ole edellytyksiä varsinaiseen tarkkailuun, vaan tarkoituksena on kosiskella aateveljiä Venäjän kustantamilla matkoilla, Junnila jyrähtää.

Seuraavaksi Suomen valtuuskunta osallistuu Uzbekistanin vaaleihin lokakuussa.

Suomen Uutiset