Venäläinen Russia Today tv-kanava ja sen menestys somessa hämmentävät saksalaisia. Asiantuntija pitää kanavaa yrityksenä vaikuttaa vaalitulokseen ja kadunmies tervetulleena vaihtoehtona valtamedialle.

Venäjän valtion tv-kanava Russia Today lähettää tarjontaansa myös saksaksi. Kanavasta on lyhyessä ajassa tullut suurin uutisten välittäjä saksalaisessa sosiaalisessa mediassa. Kehitys askarruttaa media-asiantuntijaa juuri vaalien alla:

– Kysymys ei välttämättä ole valeuutisista, kuten joskus aikaisemmin, sanoo amerikkalaisen Marshall-ajatuspajan tutkija Corinna Blutgut SVT:n uutisille.

– Kyse on ehkä enemmänkin virheelliseen suuntaan viittaavasta uutisoinnista. Uutiset otsikoidaan vahvasti, niin että ne herättävät lukijoissa voimakkaita tunteita.

Tähtäimessä vihreät

Ajatuspaja on tutkinut RT:n uutistarjontaa Saksan vaaleista. Tuloksista tulee selvästi ilmi, että kanavalla on yksi selkeä kohde:

– Vihreiden kansleriehdokas Annalena Baerbock tuodaan esille kielteisemmässä valossa kuin muut ja hän saa kanavalla runsaasti huomiota. Kyse on todennäköisesti siitä, että vihreät ja Baerbock ovat merkittävästi muita ehdokkaita kriittisempiä Venäjää kohtaan ulkopoliittisissa lausunnoissaan.

”Valtamedia ei heijasta kansan mielipiteitä”

Meno on tänään samanlaista kuin DDR:n aikana, eikä valtamedia enää heijasta kansan tuntoja, sanoo vihreiden vaalitilaisuutta seuraamassa ollut Lutz Köhler. Hän toteaa, ”ettei olisi koskaan uskonut, että joutuisi seuraamaan venäläistä, puolalaista ja brittimediaa, jotta tietäsi, mitä tässä maassa tapahtuu”.

– Yritän löytää sellaista informaatiota, jolla pyrittäisiin mahdollisimman vähän vaikuttamaan. Täytyy tietysti olla varovainen, Lutz vastaa kysymykseen venäläisen median tarkoitusperistä.

– Mitä tulee Venäjän ulkopolitiikkaan yleisesti, he haluavat vaikutusvaltaa.

SUOMEN UUTISET