Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien suomalaisten rajavartijoiden toimintaohjeita Liettuan rajalla. Antikainen ihmettelee sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiän ulostuloa siitä, etteivät rajavalvontaoperaatiossa mukana olevat suomalaiset rajavartijat käännytä laittomia maahantulijoita takaisin Valko-Venäjälle.

Valko-Venäjältä Liettuaan saapuneiden laittomien maahantulijoiden vyöry on kiristänyt maiden välejä entisestään Liettuan ilmoitettua alkuviikosta ryhtyvänsä epäämään laittomasti saapuvilta maahantulon ja ohjaavansa heidät lähimmille kansainvälisille rajanylityspaikoille. Nyt myös Latvia on julistamassa hätätilaa Valko-Venäjän vastaiselle rajalle torjuakseen laitonta maahantuloa. Molemmat maat epäilevät Valko-Venäjän päästävän laittomia siirtolaisia Liettuan rajalle kostoksi EU:n sille asettamista pakotteista.

– Valko-Venäjä harjoittaa hybridisodankäyntiä päästämällä laittomia maahantulijoita Liettuan rajalle. Maan johto on aikoja sitten osoittanut vähät välittävänsä ihmisoikeuksista ja yrittää nyt käyttää pakolaisasetta EU-maita kohtaan. Suomen tulee kaikin tavoin tukea Latviaa ja Liettuaa laittoman maahantulon estämiseksi ennen kuin tilanne ryöstäytyy käsistä täysin. Suomen tulee myös varautua turvaamaan omia rajojaan vastaavien tapahtumien varalta, sillä itärajamme on samalla EU:n ulkoraja, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.

Kenen ohjeita suomalaiset rajavartijat noudattavat?

EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontex avustaa Liettuan viranomaisia Valko-Venäjän vastaisen rajan valvonnassa. Myös Suomi osallistuu operaatioon usean rajavartijan ja partioauton voimin. Samassa yhteydessä sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä kertoi Twitterissä, etteivät suomalaiset partiot käännytä laittomia maahantulijoita takaisin Valko-Venäjälle, mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, kenen ohjeita suomalaiset rajavartijat noudattavat.

– Samalla kun Latvia ja Liettua yrittävät estää laitonta maahantuloa käännyttämällä väkeä virallisille rajanylityspaikoille, sisäministeriön vihreä kansliapäällikkö Pimiä julistaa Twitterissä, etteivät Liettuan rajalla partioivat suomalaiset rajavartijat palauta tulijoita Valko-Venäjälle. Eikö arvon kansliapäällikkö ymmärrä, että tämä vain edistää Valko-Venäjän strategiaa EU-maiden horjuttamiseksi?

– Laittomat maahantunkeutujat tulee välittömästi palauttaa sinne, mistä ovat tulleetkin, eli tässä tapauksessa Valko-Venäjälle, ja kansliapäällikön tulisi antaa rajavartijoiden vastata operatiivisesta toiminnasta yrittämättä puuttua siihen poliittisesti, Antikainen painottaa.

Suomen Uutiset