Valko-Venäjän itsevaltainen hallinto on pommittanut EU:n ulkorajaa kesästä lähtien ihmistorpedoillaan. Irakilaiset ja syyrialaiset nuoret miehet tarttuvat valkovenäläisten tarjoamaan syöttiin päästääkseen EU:n alueelle ilman hankalaksi koettua pakolaismenettelyä. Lähes kaikille 10 000 dollarin matkasta tulee hukkareissu, kertoo Dagens Nyheter.

Liettualaisen LRT tv-kanavan mukaan Irakin Erblistä tai Bagdadista voi ostaa viisumin Valko-Venäjälle. Viisumi sisältää lupauksen jatkojärjestelyistä Eurooppaan Schengen alueelle. Viisumin hintaluokka on 10 000 dollaria henkilöltä.

– Järjestämme lennon Valko-Venäjälle. Paikallinen matkatoimisto hakee sinut lentokentältä hotelliin, jossa joudut odottamaan pari-kolme päivää. Noudamme sinut sieltä ja kuljetamme sitten Liettuan rajalle, ihmissalakuljettaja kertoo tv-haastattelussa.

Salakuljettajan mukaan Liettuasta ei olisi ongelma eikä mikään jatkaa matkaa Saksaan, Ranskaan tai jonnekin muualle EU:n Schengen-alueelle.

”10 000 ihmisen hybridihyökkäys”

Valko-Venäjän kautta kohti Eurooppaa suuntaavat ihmiset ovat yleensä nuoria miehiä, jotka ovat työllään tai lähipiirin avustuksella onnistuneet hankkimaan viisumiin vaaditun rahasumman. Pakolaismenettely ei ole heille kurantti vaihtoehto.

Minskin hallituksen väitetään houkuttelevan väkeä Eurooppaan Erbilin ja Bagdadin lisäksi Istanbulista ja Dubaista. Laittomien siirtolaisten lähettäminen Euroopan ulkorajalle olisi siten presidentti Aljaksandr Lukashenkan kosto EU:n julistamille pakotteille Valko-Venäjää vastaan.

Lukashenka nimittikin EU:n Valko-Venäjän vastaisia pakotteita heinäkuun aluksi ”sodanjulistukseksi”. Valko-Venäjällä ei tämän jälkeen ole hänen mukaansa mitään syytä padota Eurooppaan pyrkivien laittomien maahanmuuttajien virtaa.

– Pistämme kätemme ristiin, sillä emme todellakaan ole mikään päätepysäkki. Nämä ihmiset ovat matkalle valaistuneeseen, lämpimään ja kodikkaaseen Eurooppaan, Lukashenka irvaili valtiollisen uutistoimiston mukaan.

Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin kommentoi syyskuun puolivälissä Valko-Venäjän operaatiota sanoen, että ”Lähi-idästä on kuljettu yli 10 000 ihmistä tekemään hybridihyökkäystä”.

Viro puolestaan on vahvistanut rajojaan estääkseen laittomien maahanmuuttajien yritykset päästä Pohjoismaihin. Ihmiset kun pyrkivät sinne, missä heillä on omaa väkeä jo entuudestaan.

Laittomat rajanylittäjät palautetaan Valko-Venäjälle

Puola ja Liettua ovat sulkeneet rajavyöhykkeensä ja pystyttäneet Valko-Venäjän vastaiselle rajalle piikkilanka-aidan. Puolan, Liettuan ja Latvian viranomaiset aloittivat myös laittomien maahanmuuttajien palauttamisen takaisin Valko-Venäjän puolelle. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet tapaa, jolla palautuksia on tehty.

Mustat linja-autot, jotka ennen kuljettivat irakilaisia ja syyrialaisia nuorukaisia EU:n rajalle seisovat tänään toimettomina hotelli Minskin parkkipaikalla. Monet ovat maksaneet matkastaan kalliisti ja nyt on edessä umpikuja.

– Täytyy sitten ilmeisesti lentää takaisin Istanbuliin, koska viisumi menee umpeen muutaman päivän kuluttua, toteaa DN:n jututtama nuori mies Valko-Venäjän pääkaupungissa.

SUOMEN UUTISET