Liettuan ulkoministeri kertoo Valko-Venäjän valtio-omisteisen matkatoimiston myyvän matkoja Bagdadista ja Istanbulista lähteville lennoille. Matkapakettiin kuuluu kuljetus Liettuan rajalle.

Ulkoministeri Gabrielis Landsbergis kertoi 15.6. Financial Timesille, että hän pitää toimintaa hybridihyökkäyksenä Eurooppaa vastaan.

– Tämä on se suunta, johon Valko-Venäjä voi mennä – testata maatamme ja testata Eurooppaa, hän totesi FT:n haastattelussa.

Hän kertoo, että matkatoimisto Tsentrkurortin käyttää Boeing 777 -koneita maahanmuuttajien kuljettamiseen. Landsbergiksen tietojen mukaan Valko-Venäjän Minskissä on tällä hetkellä noin 1 000 irakilaista ja syyrialaista.

Lukašenkon uhkaukset toteutuvat?

Valkovenäjän presidentti Alexander Lukašenko uhkasi viime kuussa pitämässä puheessaan, että maa voisi “rentoutua” rajoilla, jos jännitteet länteen kasvavat.

– Pysäytimme huumeet ja maahantulijat – nyt saatte syödä ja pyydystää ne itse, hän sanoi parlamentissa.

Valko-Venäjän ulkoministeriö ei vastannut FT:n kommentointipyyntöihin.

Liettuan rajavartiolaitoksen tilastot kertovat, että maahan on saapunut tänä vuonna 14.6. mennessä 387 turvapaikanhakijaa Valko-Venäjän kautta. Tulijat ovat pääosin kotoisin Irakista, Syyriasta, Iranista ja Venäjältä. Määrä on huomattavasti suurempi kuin kuin edellisinä vuosina. Viime vuonna vastaava luku oli 74.

Liettualla ja Valko-Venäjällä on yhteistä rajaa 680 kilometriä.

Liettuan viranomaiset ovat pystyttäneet telttakylän turvapaikanhakijoille.

HELI-MARIA WIIK