Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan alkuvuoden aikana Espanjan Kanariansaarille on saapunut noin kaksinkertainen määrä laittomia siirtolaisia viime vuoteen verrattuna. Suurin osa tulijoista on turvallisiksi luokitelluista maista, joten heidän mahdollisuutensa saada turvapaikkaa EU:sta ovat vähäiset. Palautuksia ei voida kuitenkaan järjestää koronarajoitusten vuoksi, Politico kirjoittaa.

Pelkästään viime vuoden aikana saarille rantautui noin 23 000 laitonta siirtolaista. Aluksi Espanjan hallitus majoitutti saapuneita koronapandemian vuoksi tyhjiksi jääneihin hotelleihin.

Viime vuoden loppupuolella paikallisilta asukkailta alkoi kärsivällisyys loppua. Lopulta Espanja otti vastaan unioninkin apua vastaanottoleirien perustamiseen.

Valtaosaa odottaa paluumatka

Politicon mukaan suuri osa laittomista siirtolaisista on marokkolaisia ja senegalilaisia. Maat on luokiteltu turvallisiksi, joten näiden maiden kansalaisilla on olemattomat mahdollisuudet saada turvapaikkaa EU:sta.

Tämän vuoksi Espanjan maahanmuuttoministeri José Luis Escrivá ei ole halunnut päästää kaikkia saarille saapuneita mantereen puolelle. Espanja on kuljettanut mantereelle ilman huoltajia saapuneita lapsia sekä naisia. Nuoret miehet ovat pääosin jääneet saarille.

Saarilla oleskelevat eivät tahdo virallisesti rekisteröityä turvapaikanhakijoiksi palautusten pelossa. He valitsevat ylläpidon sijaan pakenemisen maan alle.

Saarille on saapunut turvapaikanhakijoita myös islamistien terrorisoimasta Malista. Heitä on vajaa viidennes kaikista tulijoista.

Vapaaehtoisjärjestön leirille ei toimittajia

Vastaanottoleireistä suurin on vapaaehtoisjärjestö Accemin ylläpitämä. Siirtolaiset ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet leirin olosuhteita. Kriitikoiden mukaan leiri on ylikansoitettu ja epähygieeninen. Leirillä ei ole tarpeeksi lääkkeitä, eivätkä siirtolaiset saa oikeusapua.

Accem torjuu väitteet. Järjestö ei päästä toimittajia leirille arvioimaan tilannetta, joten leirin tilaa on mahdotonta arvioida. Pelkkä sana on sanaa vastaan.

Myös muiden leirien olosuhteita on kritisoitu. Espanjan hallituksen asiamies kertoo, että heidän ylläpitämiensä leirien olot paranevat asteittain.

Espanja haluaa uudelleensijoitusta

Espanja haluaa EU:lta apua laittomien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden taakanjaossa. Vastaanotto on ollut nihkeää. Esimerkiksi Ranska on ilmoittanut palauttaneensa Dublin-sopimuksen nojalla Espanjaan marraskuu 2020 ja maaliskuu 2021 välisenä aikana 16 000 ihmistä takaisin.

Escrivá kertoo palautusten käynnistyvän uudelleen, kun koronapandemian vuoksi asetettuja rajoituksia voidaan purkaa.

Henri Alakylä