Muistatteko vielä nämä älyvapaat klassikot: Black Lives Matter -mellakat ovat hyväksi terveydelle, älkää käyttäkö maskeja, biologisista sukupuolista puhuminen on vihapuhetta. Brittikoomikko Konstantin Kisin avaa nasevasti syitä sille, miten median ja asiantuntijoiden tavattoman ristiriitainen toiminta on omalta osaltaan rapauttaneet ihmisten luottamusta asiantuntijatietoon.

Miksi kaikki ihmiset eivät luota median ja asiantuntijoiden viestintään koronarokotteiden suhteen?

Brittikoomikko ja yhteiskunnallinen kommentaattori Konstantin Kisin alkoi pohti kysymystä ja keräsi havaintonsa viime vuosilta pitkään englanninkieliseen Twitter-ketjuun.

Lyhyesti sanottuna: mediaan ja asiantuntijaluokkaan ei enää luoteta, koska ne ovat monin paikoin lakanneet toimimasta luotettavasti.

Vai: luottaisitko itse terveysviranomaiseen, joka ensin kertoo että kasvomaskit ovat käyttäjälleen vaarallisia, ja seuraavaksi haluaa määrätä ne pakollisiksi? Tai lääkäriin, joka ei enää tiedä montako sukupuolta on olemassa, koska aiheesta on tullut poliittisesti epäkorrekti?

Keräsimme Kisinin suosiota saaneesta ketjusta parhaita paloja. Humoristisessa yhteenvedossa on kenties lopussa jokin opetuskin.

Brexit ja Trump – mediaa ja asiantuntijoita viedään kuin litran mittaa

Kisin aloittaa yhteenvetonsa viiden vuoden takaa, kun Iso-Britannia päätti äänestää euroeron puolesta vastoin lähes kaikkien asiantuntijoiden ennusteita:

“Kuvittele että olet normaali henkilö. Vuosi on 2016. Oikein tai väärin, uskot suurimman osan siitä mitä näet mediassa.”

Sitten britit äänestävätkin EU-eron puolesta – vastoin lähes kaikkien asiantuntijoiden arvioita.

“No, tätä sattuu”, Kisin toteaa. Asiantuntijatkin erehtyvät joskus.

Brexitin jälkeen on Donald Trumpin vuoro: jälleen kerran lähes kaikki asiantuntijat julistavat, että Trumpilla ei ole mitään mahdollisuuksia menestyä.

Hillary Clintonille luvataan 99% varmuudella voittoa vielä vain joitakin tunteja ennen vuoden 2016 presidentinvaalien tuloslaskennan käynnistymistä. Trump voittaa vaalit selvästi.

“Kysyt: kuinka tämä tapahtui? Ja he vastaavat: venäläiset.”

Sen sijaan että media ja asiantuntijat olisivat vain ottaneet lusikan kauniiseen käteen ja myöntäneet oman erehdyksensä ja erehtyväisyytensä Trumpin voiton jälkeen, he päättävätkin heittää lisää vettä myllyyn: Trumpin voitto johtuikin venäläisistä – tarkemmin ottaen Venäjän ja Trumpin salaliitosta, joka on nyt paljastettava.

“Kuvittele, että katsot kolme ja puoli vuotta kun media ja poliittinen luokka rynnistää eteenpäin Venäjä-salaliittotarinan kanssa. He kertovat kuka, missä ja milloin.”

Kisin kertaa hulluimpia teorioita, joita laatulehdet Trumpista ja venäläisistä levittivät.

Lopulta media laittaa toivonsa erikoissyyttäjä Robert Muellerin raporttiin, joka viimein paljastaisi Trumpin ja venäläisten kytkökset.

Tutkinta päättyy kuitenkin mahalaskuun kolmen vuoden kaivamisen jälkeen vuonna 2019.

Kolme vuotta jatkuvia valeuutisia on kuitenkin jäänyt mieleen ainakin jollakin poliittisella laidalla – joskaan ei sillä, joka pitää hallussaan medioiden toimituksia.

Myöhemmin käy vielä ilmi, että FBI todella salakuunteli Trumpin kampanjaa Carter Pagen tapauksessa vuoden 2016 presidentinvaalien alla, aivan kuten “salaliittoteorioissa” esitettiin.

Samalla käy ilmi, että FBI:n tutkinta pohjautui fiktiiviseen Steele-muistioon, joka vuorostaan oli Hillary Clintonin kampanjan rahoittama.

Lisäksi yksi FBI:n lakimiehistä vielä tunnustaa oikeudessa väärentäneensä todistusaineistoa osana tutkinnan käynnistämistä Trumpin kampanjaa vastaan.

Viranomaisten rikokset ja Clintonin kampanjan vilunkipeli paljastuvat lopulta pikemminkin laatumedioista huolimatta kuin niiden ansiosta.

Tästäkään ei kuitenkaan opita mitään. Viranomaisiin ja mediaan pitää vain luottaa, olivatpa ne luotettavia tai eivät.

Rasismia kaikkialla

Vuosien rummutuksen jälkeen Venäjä-uutisointi alkaa vihdoin hiipua. On aika etsiä uusi syy Trumpin suosiolle: nimittäin se, että kaikki ovatkin rasisteja.

“Jälleen kerran kysyt: Kuinka tämä saattoi tapahtua? Ja medialla on vastaus valmiina: rasismi.”

Kisin käy läpi viharikos- ja muita mediahuijauksia, kuten Jussie Smollettin tapauksen, jossa mustaihoinen yhdysvaltalaisnäyttelijä väitti kahden valkoihoisen henkilön hyökänneen hänen kimppuunsa, pahoinpidelleen hänet ja laittaneen hirttoköyden hänen kaulaansa huudettuaan samalla Trumpin kannatuslauseita sekä rasistisia ja homofobisia solvauksia.

Lopulta valvontakamerakuvat kuitenkin paljastavat, että Smollett oli ilmeisesti lavastanut koko tapauksen.

Näyttelijää vastaan nostetaan rikossyytteet tekaistun rikosilmoituksen tekemisestä. Tapauksen oikeuskäsittely on yhä kesken.

“Miksi, jos kerran viharikoksia on niin paljon, niitä pitää lavastaa”, Kisin miettii. “Miettiessäsi tätä muistat, että jo vuosien ajan sinun on edelletty uskovan muitakin satuja.”

Lukemattomia sukupuolia, perinteinen maskuliinisuus ”toksista”

Paitsi että kaikki ja aivan erityisesti valkoihoiset ovat rasisteja, media ja asiantuntijat ovat kertoneet sinulle myös, että kukaan ei enää tiedä, montako sukupuolta on olemassa.

Sen lisäksi asiantuntijat kertovat, että perinteinen maskuliinisuus on toksista ja vahingollista.

Arkijärjellä varustettu kansalainen voi alkaa miettiä, että jos esimerkiksi lääkäri ei enää tiedä sukupuolten lukumäärää, ovatko hänen muutkaan lääketieteelliset näkemyksensä enää aivan kuranttia tavaraa.

Vasta pandemian käynnistyminen Kiinasta alkuvuodesta 2020 saa kuitenkin asiantuntijat ja median täyteen vauhtiin.

Pandemia käynnistyy, asiantuntijat ja media: rajat auki, kasvomaskit vaarallisia, BLM-mellakat hyväksi terveydelle

“Kuvittele että haluat edelleen uskoa mediaan ja asiantuntijoihin, mutta nyt se edellyttää että uskot maasi olevan rasistinen, miesten olevan pahoja ja sukupuolen olevan sosiaalinen konstruktio, mitä ikinä tämä sitten tarkoittaakaan. Tässä vaiheessa alkaa pandemia toiselta puolella maailmaa”, Kisin kertaa tapahtumien kulkua.

Yhdysvalloissa presidentti Trump esittää lentoliikenteen katkaisemista Kiinasta pandemian leviämisen pysäyttämiseksi. Tämä on tietenkin rasismia. Matkustusrajoituksia ei koeta tarpeelliseksi, ja viruksen annetaan levitä kuukausien ajan.

Kansalaiset alkavat miettiä, voisiko viruksen leviämistä kenties hidastaa kasvomaskeilla. Monet luotettavat asiantuntijat vakuuttavat, että ei. THL kertoo edelleen, että ”kasvomaski ei suojaa maskin käyttäjää koronavirukselta”. Lisäksi THL:n mukaan ”kankainen kasvomaski voi pahimmillaan lisätä tartuntariskiä”.

Koko surullisenkuuluisan maskisaagan voi Suomen osalta lukea esimerkiksi tästä.

Viruksen levitessä keväällä 2020 viranomaiset lopulta kääntävät ohjeensa ylösalaisin: vaarallisina pidetyt maskit määrätään pakollisiksi, rajat suljetaan ja ihmiset määrätään koteihinsa.

Maskien pitäminen onkin nyt “tieteen seuraamista” sekä “tieteeseen uskomista”. Tosiasiassa tiede ei ollut asian suhteen muuttunut mitenkään – ainoastaan viranomaisten viesti muuttui.

Samalla kuitenkin Yhdysvaltain Minnesotasta alkaa marxilaisen Black Lives Matter -liikkeen organisoima mielenosoitusten ja mellakoiden aalto, joka perustuu varsin kyseenalaisiin yleistäviin väitteisiin poliisiväkivallan rasistisuudesta.

Lue lisää tilastotietoja BLM:n väitteistä, poliisiväkivallasta sekä viharikoksista esimerkiksi tästä artikkelista.

Kun BLM-mellakat riehuivat pahimmillaan, toki luotettavat terveysviranomaiset kuitenkin tuomitsevat laajat joukkokokoontumiset aikana, jolloin ihmiset on käsketty koteihinsa ja koronaviruksen uhrien läheiset eivät monissa tapauksissa pääse edes näkemään kuolevia läheisiään?

Mitä vielä. Sen sijaan vastuumedia raportoi “pääasiassa rauhanomaisista mielenilmauksista” kirjaimellisesti palavien rakennusten edessä, samalla kun lääkärit ottavat kantaa mielenosoittamisen puolesta pandemian aikana arvovaltaisessa Time-lehdessä.

Mielenosoittaminen edistääkin julkisterveyttä, lääkärit vakuuttavat. Näihin asiantuntijoihin pitää nyt vain luottaa.

Sosiaalisen median jättiyhtiöt auttavat sensuuritoimissa

Ironisesti jatkuvaa disinformaatiota levittäneet viranomaiset ryhtyvät nyt kamppailemaan disinformaatiota vastaan. Apuun tulevat sosiaalisen median jättiyhtiöt kuten Facebook ja Google.

“Big Tech -yhtiöt käyvät ylikierroksilla pysäyttääkseen disinformaation. Kaikki keskustelut tai vaihtoehtoiset näkökulmat esimerkiksi maskien toimivuudesta ja koronarajoituksista, samoin kuin viruksen alkuperästä sensuroidaan”, Kisin sanoo.

Someyhtiöt saavat tietonsa siitä mikä on ja ei ole disinformaatiota esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:lta, joka mm. tyrmäsi teorian koronaviruksen laboratorioalkuperästä vielä alkuvuodesta, kunnes muuttikin mielensä myöhemmin.

Nyt aiemmin “salaliittoteoriana” sensuroitu aihe on jälleen aktiivisen tutkinnan alla.

Sensuuri ei rajoitu vain virusaiheisiin. Esimerkiksi demokraattien presidenttiehdokas Joe Bidenin perheeseen liittyneet korruptioepäilyt sensuroidaan vaalien alla, ja samalla luotettavat asiantuntijat vakuuttavat, että tapauksessa on kyse vain venäläisestä disinformaatiosta (olemme kuulleet tämän ennenkin). Twitter sulkee Bidenin pojasta skuupanneen New York Postin pois palvelustaan. Kyseessä ei ole vaihtoehdoinen nettimedia vaan Yhdysvaltojen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut uutismedia.

Kun Biden lopulta voittaa vaalit, sensuuri päättyy ja laatumediat myöntävät, että Bidenin perheenjäseniä on ollut Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n rahanpesututkinnassa jo kahden vuoden ajan. Mystiset vaaleja horjuttavat “venäläiset” ovatkin oikean tuloksen myötä kadonneet kuin tuhka tuuleen.

Laatumediat eivät kysele perään, miksi esimerkiksi entiset tiedustelujohtajat Jim Clapper (DIA), Mike Hayden (CIA, NSA), Leon Panetta (CIA) ja John Brennan (CIA) harhaanjohtivat äänestäjiä vaalien alla FBI:n takavarikoiman Hunter Bidenin tietokoneen aitoudesta. Aivan kuin asiantuntijastatusta ja instituutioiden arvovaltaisuutta käytettäisiinkin hiljaisessa yhteisymmärryksessä härskiin valtapoliittiseen pelailuun.

Mitä jää käteen?

Kisin vetää asian yhteen: “Samat ihmiset jotka kertoivat sinulle että Brexit ei koskaan tapahtuisi, että Trump ei koskaan voittaisi, että kun hän voitti hän teki sen yhteistyössä venäläisten kanssa ja tämän jälkeen voitto johtuikin rasismista. He sanovat, että sinun on seurattava koronarajoituksia vaikka he eivät itse niitä seuraa. He sanovat, että maskit eivät toimi ja sitten että ne toimivat, että mielenosoitukset pandemian aikana ovat terveysinterventioita, että mustaihoisten yhteisöjen tuhoaminen rasisminvastaisuuden nimissä on “pääasiassa rauhanomaista”. He sanovat, että Jussie Smollett oli viharikoksen uhri, että miehet ovat toksisia, että on olemassa ääretön määrä sukupuolia, että Covid ei tullut laboratoriosta ja sen jälkeen että se varmaankin tuli laboratoriosta, että rajojen sulkeminen on rasistista ja sen jälkeen että se ei ole.

Nämä samat ihmiset kertovat sinulle nyt, että rokote on turvallinen, että sinun on pakko ottaa se ja että jos et ota, olet toisen luokan kansalainen.”

Toki on tärkeää pitää mielessä sekin, että rokotteen toimivuus tai turvallisuus ei sinänsä riipu viranomaisten tai median isoistakaan viestintävirheistä tai siitä, mitä media on joskus sanonut Donald Trumpista. Nämä ovat kaksi toisistaan erillistä kysymystä.

Sen sijaan, jos halutaan ymmärtää sitä miksi niin monet ihmiset eivät enää luota asiantuntijoiden tai median sanomisiin, asioilla on yhteys. Luottamusta viestintään voisi parantaa esimerkiksi sillä, että viestintä olisi oikeasti luotettavampaa.

Jatkuva sensuuri ja sumutus, tavallisten ihmisten vähättely ja organisaatioiden omien ongelmien lakaiseminen maton alle eivät ole hyvä tie eteenpäin.

SUOMEN UUTISET