Toksinen maskuliinisuus on päivän sana. Partaveitsiä valmistava Gillette aloitti kampanjan “toksista maskuliinisuutta” vastaan, sai aplodit vasemmalta ja boikotin oikealta, Fox News kertoo. Myös amerikkalaisia psykologeja edustava American Psychological Association (APA) lähti mukaan miehiä vastustavaan politiikkaan. APA on aiemminkin hylännyt tutkimusnäytön lähtiessään taistoon edistyksellisen agendan puolesta.

Yhdysvaltain psykologiseura American Psychological Association (APA) on julkistanut raportin ”Guidelines for Psychological Practice With Boys and Men”, jossa se julistaa “perinteisen maskuliinisuuden” haitalliseksi pojille ja miehille. Raportin mukaan mies harrastaa riskikäyttäytymistä sitä todennäköisemmin, mitä maskuliinisempi hän on, The Blaze -julkaisu kertoo.

APA väittää raportin perustuvan tutkimukseen 40 vuoden ajalta.

Järjestö väittää tutkimuksen osoittavan, että perinteinen maskuliinisuus – joka koostuu sellaisista piirteistä kuin stoalaisuus, kilpailullisuus, dominanssi ja aggressio – on kaikkiaan haitallista.

Raportin mukaan pojat on perinteisesti sosiaalistettu tukahduttamaan tunteensa, mikä “aiheuttaa vahinkoa, joka ilmenee sekä sisäisesti että ulkoisesti”.

Yksi ohjeen laatijoista oli University of South Alabaman psykologi Ryon McDermott. Hänen mukaansa kliiniset psykologit voivat hyödyntää ohjetta rohkaisemaan miehiä “hylkäämään perinteisen maskuliinisuuden haitalliset ideologiat (väkivalta, seksismi).

Raportin mukaan näkemys sukupuolesta on muuttunut ja että “transsukupuolisten kysymykset ovat kulttuurikeskustelussa etualalla, ja että tietoisuus sukupuoli-identiteetin moninaisuudesta on lisääntynyt”.

”Kyse ei enää ole binäärisestä mies-nais-asetelmasta”, McDermott sanoi.

Raportti jatkaa poliittista korrektiutta myös rotukysymyksessä näkemällä mustat pojat ja miehet poliisien uhrina.

Nojatuolipsykologi voisi kysyä, olisiko mustien nuorten miesten rikosaktiivisuudella jotakin tekemistä sen kanssa, että he joutuvat valkoisia ja aasialaisia useammin hankaluuksiin poliisin kanssa. Maalaisjärjellä ajatellen mustien nuorten miesten ongelma saattaisi myös olla ennemminkin maskuliinisten roolimallien puute kotona kuin maskuliinisuus itsessään.

Psykologit saivat niskaansa kritiikkimyrskyn

Reaktiot APA:n suositukseen eivät ole järjestöä mairittelevia. National Reviewin kirjoittaja David French
tyrmäsi APA:n suositukset twiitissään.

– Maailmamme opettaa lapsille, että “ole oma itsesi”, mutta tätä sääntöä usein sovelletaan kaikkiin muihin kuin “perinteisiin” miehiin. APA on julistanut “perinteisen maskuliinisuuden” haitalliseksi. He ovat väärässä.

Ruotsalainen muusikko ja metoo-liikettä kritisoinut yhteiskuntakeskustelija Alexander Bard oli hiljattain kutsuttu Åbo Akademihin miesten tasa-arvoseminaariin. Yliopisto kuitenkin kielsi keskustelutilaisuuden järjestämisen tiloissaan. Bard piti yliopiston toimintaa sananvapauden vastaisena, Ilta-Sanomat kertoi.

Bard twiittasi APA:n suosituksesta yhtä happamasti kuin Åbo Akademin sensuurimentaliteetista:

– American Psychological Association on julistanut sodan miehiä vastaan. Kuvitelkaa, mitä olisi tapahtunut, jos American Psychological Association olisi julistanut sodan naisia vastaan tai suhtautunut feminiinisyyteen sairautena? Väittääkö joku vielä, ettemme elä kaikkein sairainta aikaa?

APA on aiemminkin ajanut agendaa ilman tutkimusnäyttöä

Psykologiyhdistys ei ole ensimmäistä kertaa ajamassa agendaa tieteen nimissä. Joitakin vuosia sitten heräsi keskustelu APA:n ja muun muassa Yhdysvaltain lastenpsykiatrisen seuran kannanotoista, joissa nämä tieteellis-ammatilliset seurat julistivat videopelit haitallisiksi.

Tietokonepelit eivät tutkimusnäytön perusteella lisää lasten ja nuorten väkivaltaisuutta, mutta pelien haitallisuutta julistavat tutkijat saavat kuitenkin rahaa ja julkisuutta, Suomen Kuvalehti uutisoi vuonna 2014. Psykologit ja lastenlääkärit eivät tyypillisesti ole tehneet kattavia katsauksia pelitutkimuksen kenttään, Stetson Universityn psykologian laitoksen johtaja Christopher Ferguson väitti Skeptical Inquirer -lehdessä.

He ovat koonneet asiantuntijakomiteoita tutkijoista, jotka ovat vahvasti sitoutuneita johonkin tiettyyn teoriaan. Sen sijaan että he olisivat kutsuneet komiteoihin eri tavoin ajattelevia tutkijoita, valitut ovat saaneet perustaa näkemyksensä vain omiin tutkimuksiinsa.

Historian valossa näyttäsi siltä, että American Psychological Association on joutunut taas muoti-ideologioiden ja poliittisesti motivoituneiden tutkijoiden panttivangiksi.

Suomen Uutiset