Iltalehden mukaan suurin osa suomalaisista on rasisteja. “Jos olet valkoinen, olet todennäköisesti myös rasisti”, lehti julistaa. Iltalehden jakamat elämänohjeet valkoihoisille piilevän rasisminsa löytämiseksi perustuvat brittikirjailija Reni Eddo-Lodgen näkemyksiin. Eddo-Lodgen mukaan valkoinen valtaväestö ei voi saada osakseen rasismia. ”Rasismi on valkoinen ongelma”, intersektionaalista feminismiä edustava kirjailija kertoo.

Iltalehti on julkaissut lukijoilleen varsin oudot ohjeet rasismin löytämiseksi.

“Jos olet valkoinen, olet todennäköisesti rasisti”, kertoo Iltalehden artikkeli, joka perustuu brittiläisen intersektionaalisen feministin Reni Eddo-Lodgen näkemyksiin.

Eddo-Lodgen näkemykset on esitetty hänen kirjassaan “Miksi en puhu enää valkoisille rasismista”, joka on nyt julkaistu suomeksi.

Alunperin vuonna 2017 kirjoitetussa kirjassaan Eddo-Lodge kertoo, että rasismia edustavat ihmiset joilla on tietty ihonväri: valkoihoiset.

Eddo-Lodge ja Iltalehti kertovat myös, että valkoihoinen valtaväestö ei voi saada osakseen rasismia.

Kokosimme olennaisimmat ohjeet Iltalehden jutusta. Näiden ohjeiden avulla itse kukin voi siis löytää itsestään rasismia – ainakin jos on valkoihoinen.

Rasismin tunnusmerkit: “Luulet, että on olemassa valkoisiin kohdistuvaa rasismia…”

Rasismia on Iltalehden jutun mukaan mm. se, jos “mielestäsi värillä ei ole väliä, ja se on tie tasa-arvoon”.

Rasismia on myös se, jos valkoihoinen ei ajattele omaa etnistä identiteettiään. Kuinka paljon omaa ihonväriään tai muita etnisiä seikkoja sitten pitäisi ajatella että ei lipsahtaisi rasismin puolelle, ei kuitenkaan jutusta tarkalleen ottaen selviä.

Myös esimerkiksi valkoisten fiktionaalisten hahmojen kuten 007-agentti James Bondin ajatteleminen valkoisena on Iltalehden mukaan rasismia.

Myös se, jos valkoihoinen luulee kohdanneensa itseensä kohdistuvaa rasismia, on rasismia.

“Valkoinen valtaväestö ei voi kohdata rasismia”, Eddo-Lodge neuvoo.

On myös rasismia epäillä, että jokin asia ei johtunutkaan rasismista. Esimerkiksi jos “värillistetty” ihminen kertoo, että ei saanut tiettyä työpaikkaa rasismista johtuen, tämän epäily on rasismia.

Lopuksi: jos et kannata ihonvärikiintiöitä esimerkiksi työnhaussa, olet rasisti.

Kuka sujautti intersektionaalista feminismiä Iltalehden booliin?

Jos ylläkuvatut säännöt – joista osa saattaa olla Iltalehden omaa tulkintaa Eddo-Lodgen kirjasta – kuulostavat täysin pähkähulluilta, syy saattaa olla siinä, että ei ole tutustunut riittävästi yliopistoilla opetettavaan intersektionaaliseen feminismiin.

Radikaalivasemmistolainen rotuaate on otettu myös Suomen hallituksen uuden tasa-arvo-ohjelman ohjenuoraksi.

“Hallituksen tasa-arvo-ohjelma on feministinen. Kunnianhimon tasoa on edeltävistä vuosista nostettu, ja ohjelmassa tunnistetaan paremmin lukuisat erilaiset syrjinnän muodot”, uudesta ohjelmasta kirjoitti viime kesäkuussa sisäministeri Maria Ohisalo (vihreät).

“Ohjelman ohjaava pääajatus on intersektionaalisuus, eli tarkastelutapa, jossa huomioidaan yksilön yhteiskunnalliseen asemaan vaikuttavat moninaiset taustatekijät”, sisäministeri kertoo.

Uusimpien akateemisten teorioiden kyseenalaistamaton omaksuminen saattaa joskus johtaa outoihin lopputuloksiin, kuten nyt Iltalehden tapauksessa siihen, että lehti julistaa epähuomiossa myös suurimman osan omista lukijoistaan rasisteiksi.

Kustantajan tiedote: “Rasismi on valkoinen ongelma”

Eddo-Lodgen teoksen on julkaissut suomeksi Gummerus. Teoksen suomenkielisen esipuheen on kirjoittanut feministiaktivisti ja Yleisradio-kolumnisti Maryan Abdulkarim.

Gummeruksen tiedotteen mukaan “rasismi on valkoinen ongelma, jonka ratkaisemisen pitäisi olla valkoisten vastuulla.”

Sinänsä intersektionaalisen ääriajattelun kääööstyötä voidaan tietyllä tapaa pitää kulttuuritekona. Muiden ihmisten on hyödyllistä tietää, mitä intersektionaalisen feminismin uskojat todella uskovat.

On kuitenkin huolestuttavaa, millaisella kritiikittömällä innolla ääriajattelua nyt ajetaan.

SUOMEN UUTISET