Ruotsin vihreiden gallupkannatus heiluu valtiopäivien neljän prosentin äänikynnyksen molemmin puolin. Puolue on hallituksessa yhdessä sosialidemokraattien kanssa, mutta asema valtionhoitajana ei näy kannatusluvuissa. Jotakin on siis tehtävä ja suunta näyttäisi olevan vasemmalle.

Märta Stenevi (kuvassa) on Löfvenin hallituksen tasa-arvo- sekä asuntoministeri ja tammikuusta lähtien vuorollaan myös vihreiden viestintävastaava. Hän lähestyy Aftonbladetin podcastissa yhteiskunnallisia kysymyksiä vallan käsitteen kautta. Valtaan ei saa juuttua ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa se kuuluu kaikille.

Ruotsidemokraatit puolustavat perinteisiä kansallisia arvoja ja ovat siksi uhka demokratialle. Pitkällä tähtäimellä ruotsidemokraatit ovat Stenevin mielestä uhka erityisesti vähemmistöille, jotka jäävät demokratiassa enemmistön jalkoihin:

-Toimiva yhteiskunta ei perustu yksinomaan enemmistöpäätöksiin.

Ulkomailla syntyneille enemmän valtaa

Myös naisten on otettava lusikka kauniiseen käteen tasa-arvoisessa ja monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Ministeri totesi samassa Aftonbladetin haastattelussa, että ulkomailla syntyneiden naisten tulisi saada enemmän valtaa yhteiskunnassa.

– Siksi paikallisten valkoisten naisten on tehtävä heille tilaa.

Feministinä tunnetun Stenevin lausahdus herätti pienoisen myrskyn somessa sekä medioiden kommenttipalstoilla. Hän selitteli myöhemmin lausuntoaan TV4:n uutisissa ja tarkensi, että ”yhä useammalle on annettava mahdollisuus vaikuttaa ja saada äänensä kuuluville, meidän on luotava sille edellytykset”.

Kiintiöitä vain päteville

Göteborgs Postenin pääkirjoitustoimittaja Karin Pihl kommentoi episodia pitkähkössä analyysissaan, jonka hän päätti vastaansanomattomasti:

– Ulkomaalaistaustaiset naiset eivät ole päässeet valtiopäiville siksi, että muut naiset ovat olleet ystävällisiä ja luopuneet paikoistaan vaan siksi, että valitsijat ovat pitäneet näitä ihmisiä pätevinä ja siksi äänestivät heitä.

SUOMEN UUTISET