Sisäministeri Maria Ohisalo on kehittänyt huippuunsa taidon olla vastaamatta kysymyksiin. Tästä saatiin uusi näyte eilen illalla Yleisradion A-Talkin puheenjohtajatentissä, kun Ohisalolta tiedusteltiin yhtä konkreettista julkisen talouden leikkauskohdetta ja siitä kertyvää vuosisäästöä.

Kysymys leikkauskohteista on äänestäjille tärkeä, sillä hallituspuolue vihreiden talouden sopeuttamista koskevat linjaukset ovat jääneet paljolti hämärän peittoon. Maria Ohisalo kuitenkin tunnetusti ajautuu epämukavuusalueelle, kun puhe kääntyy talouteen ja varsinkin menoleikkauksiin.

– Mistä vihreät leikkaisi, kun jossain kohtaa on kuitenkin pakko sopeuttaa? Ylen juontaja kysyi Ohisalolta.

Ymmärsikö edes mitä kysyttiin?

Ohisalo alkoi höpötellä omiaan, aivan kuin ei olisi edes ymmärtänyt kysymystä.

– No ensinnäkin sanon sen, että yhtä aikaa nyt tässä kohdassa tarvitaan ne akuutit kriisitoimet, tarvitaan elvytyspolitiikkaa ja tarvitaan niitä rakenteellisia uudistuksia joita hallitus on jo tehnyt, meillähän sote-uudistus etenee hienosti, sosiaaliturvaa uudistetaan, koulutukseen panostetaan ja yhteiskuntaa tehdään jatkuvasti kestävämmälle tolalle, jotta ilmastonmuutosta torjutaan yhtä aikaa, sisäministeri sirkutti.

– Mutta mistä leikkaisitte? kuului kysymys uudestaan.

Ohisalo jatkoi:

– Meillähän suurin kriisi tulee päälle 30-luvulla, kun julkinen talous on vaikeuksissa ennen kaikkea silloin kun meillä ei riitä tarpeeksi ihmisiä töihin, ylipäätään huoltosuhde heikkenee.

Siirsi puheen veroratkaisuihin

Ylen juontaja yritti kolmannen kerran:

– Mistä leikkaisitte?

Ohisalon höpötys jatkui:

– Jos hoidamme tämän mainitsemani kokonaisuuden hyvin, sopeutustarve totta kai myös pienenee. Mutta jos täytyy lähteä sopeuttamaan jostain, niin kyllä vihreät on pitkään pitänyt esillä ympäristölle haitallisia tukia, voin mainita muutamia. Jos verotuloja voidaan hakea ympäristölle haitallisesta toiminnasta, yksi konkreettinen paikka on, tiedän että se tuntuu monista vaikealta, esimerkiksi dieselin alempi verokanta, työkoneiden, polttoaineiden alemmat verokannat.

– Nämä olivat kyllä veroratkaisuja, eikä leikkausratkaisuja, Ohisalolle huomautettiin.

Ohisalon tyyliä olla vastaamatta kysymyksiin voidaan näkökulmasta riippuen pitää joko taitavana poliittisena strategiana tai sitten äänestäjien aliarvioimisena.

SUOMEN UUTISET