Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi eilen Ylen A-Talkin puheenjohtajatentissä, että perussuomalaiset eivät kannata juustohöyläleikkauksia, vaan valikoivaa leikkauspolitiikkaa, joka kohdistuu julkisen vallan ydintehtävien ulkopuolisiin kohteisiin.


Valtion tämän vuoden budjetti on tänä vuonna noin 10 miljardia alijäämäinen. Hallitus sai äskettäin talouspolitiikan arviointineuvostolta moitteet siitä, että suunnitelmia velkaantumisen pysäyttämisestä ei toistaiseksi ole. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan hallituksen tulisi sopeuttaa veronkiristyksillä ja menoleikkauksilla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi eilen Yleisradion A-Talkin puheenjohtajatentissä, että perussuomalaiset eivät kannata juustohöyläleikkauksia, vaan valikoivaa leikkauspolitiikkaa.

– Valtion ja kuntien pitää lopettaa rahan kippaaminen kaikkiin sellaisiin tarkoituksiin, jotka eivät liity julkisen vallan ydintehtäviin, eli suomalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin puolustaminen.

Kehitysapumiljardiin ei ole varaa, kun Suomi elää velaksi

Perussuomalaiset on esittänyt, että humanitaarinen maahanmuutto olisi lopetettava kokonaan. Halla-aho nostikin erääksi tarkastelukohteeksi maahanmuuttoon sidoksissa olevan sosiaaliturvamenojen kasvun ja kehitysavun.

– Suomella ei ole varaa käyttää miljardeja euroja vuodessa ulkomailta tuotujen, tulevien sosiaaliturva-asiakkaiden elättämiseen. Vastaavasti Suomella ei ole varaa maksaa yli miljardia euroa kehitysapua joka vuosi tilanteessa, jossa Suomi elää kroonisesti velaksi, Halla-aho sanoi.

Hän huomautti kuitenkin syvemmistä, koronan alle hautautuneista julkisen talouden ongelmista.

– Huomio on viime vuoden aikana kiinnittynyt koronaan ja sen aiheuttamaan tilapäiseen velkaantumistarpeeseen, jota kukaan ei kyseenalaista. Kuitenkin julkinen talous oli ongelmissa jo ennen koronaa ja ne ongelmat tulevat vastaan entistä suurempina ja ratkaisemattomina kun koronasta päästään yli.

Hallitus pimittää tietoa äänien menettämisen pelossa

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan suunnitelma sopeutuksista on tulossa – mutta vasta kuntavaalien jälkeen.

Pääministeri Sanna Marin vahvisti myös, että hallitus toki suunnittelee parhaillaan leikkauksia, joita käsitellään tarkemmin heti kuntavaalien jälkeen.

– Me tätä valmistelemme ja haluamme olla tietenkin vastuullisia niin, että hoidamme kriisin hyvin, elvytämme nyt koska se on järkevää, mutta samalla luomme näkymiä siihen, miten velkasuhdetta vakautetaan ja työllisyyttä parannetaan.

Ajankohta sopeutustoimien tekemiselle kuntavaalien jälkeen on laskelmoitua, sillä hallituksen talouspäätökset vaikuttaisivat myös puolueiden keräämiin ääniin. Hallitus ei toistaiseksi halua kertoa konkreettisista toimista äänestäjille, mikä on tietysti hallituspuolueiden kannalta ymmärrettävää. Äänestäjille tilanne näyttäytyy epäselvänä.