

Jan Erola (kolmas vasemmalta) kutsuu perussuomalaisia natsipuolueeksi. / KUVAKAAPPAUS/YLE
Perussuomalaisten kannatusnousu ahdistaa Yleä – aamuohjelmassa jyrkkää propagandaa: ”Ihmisvihaa, rasismia, natsipuolue”
Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaat-ohjelmassa perjantaina annettiin runsaasti tilaa poliittiselle propagandalle, kun Ylen ohjelman vakiokasvo, viestintäyrittäjä Jan Erola alkoi suorassa tv-lähetyksessä vuodattaa omia tunteellisia väitteitään perussuomalaisista.
Ylen aamussa keskusteltiin ensin Helsingin pormestarikisasta, jossa mukana on myös perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho.
Kun Ylen juontaja kysyi ohjelman keskustelijoilta, millainen Helsingin pormestarikisasta on tulossa, Jan Erola starttasi tunteellisen monologin, jossa Erola sai keskeytyksettä arvioida omista ennakkoluuloistaan lähtien perussuomalaista puoluetta lauseilla, joissa esiintyivät monta kertaa sanat ihmisviha, natsipuolue, juutalaisviha ja syvä ihmisviha.
Erolalle annettiin Ylen aamussa katkeamatonta puheaikaa hänen omalle vuodatukselleen. Erola myös lausui, että hänen johtopäätöksensä perustuvat osaltaan toimittaja Lauri Nurmen kirjaan Jussi Halla-ahosta.
Todettakoon, että Halla-aho itse ei ole antanut mainittuun kirjaan yhtään haastattelua tai muutenkaan osallistunut kirjan tekemiseen. Huomiota herättävästi Erola sai silti mainostaa Nurmen kirjaa Ylellä.
Herutteli ja heilutti nyrkkiä
Ylen aamussa juontaja antoi Erolan puhua Erolan omista perussuomalaisiin kohdistuvista tunteistaan täysin vapaasti, keskeytyksettä eikä Erolalle esitetty ainuttakaan tarkentavaa kysymystä. Jälkiviisaiden toinen vakiovieras, kielitieteilijä Janne Saarikivi sentään yritti hetken horjuttaa Erolan väitteitä.
– Ihmisvihan puolesta, Erola herutteli ja vihjaili Ylellä.
Varmemmaksi vakuudeksi Erola myös teatraalisesti heilutteli nyrkkiin puristettua kättään.
Erolan paasaus koosteena täällä:
"Ihmisviha, natsipuolue, juutalaisviha, syvä ihmisviha, ihmisviha, rasisti, ihmisviha, ihmisviha"
Näin arvioi #perussuomalaiset-puoluetta @yleuutiset'n ehdottoman puolueeton jälkiviisas @JanErola, jonka viisaita näkemyksiä onkin kuultu #Jälkiviisaat-ohjelmassa vuodesta 2000. pic.twitter.com/wqLRpxu1S8
— Matias Turkkila (@MatiasTurkkila) February 5, 2021
Erola mukana vasemmistobändissä
Erola on poliittista historiaa opiskellut valtiotieteiden maisteri ja Ylioppilas-lehden entinen päätoimittaja. Erola on myös mukana vasemmistonostalgiaa esittävässä Punatähdet-musiikkiyhtyeessä. Erolan puoliso on feministisen Tulva-lehden päätoimittajana aiemmin toiminut Anne Moilanen.
Erolan tunteellinen purkaus Ylen tv-ohjelmassa oli ajankohtainen esimerkki poliittisesta tarinankerronnasta ja median vaalivaikuttamisesta. Kevään kuluessa samaa nähdään Ylen kanavilla varmasti vielä lisää, mitä lähemmäs kuntavaalit tulevat. Lähiaikoina kansalaisilta vaaditaan siis tarkempaa medialukutaitoa.
Ylessä ei näytä tilanne muuttuvan
Suomen Uutisille tapausta arvioi kansanedustaja, Yleisradion hallintoneuvoston jäsen Jari Ronkainen. Hän huomauttaa, että verorahoilla kustannettavan Yleisradion ohjelmiston tulisi jo lähtökohtaisesti olla poliittisesti neutraalia.
– Se neutraalisuuden vaatimus koskee myös ohjelmiin kutsuttavia asiantuntijoita. Asiaohjelmien vieraiden ei tulisi olla ideologisesti värittyneitä, kuten nyt taas on käynyt. Tästä samasta asiasta on keskusteltu vuosikausia, mutta tilanne Ylessä ei näytä muuttuvan, Ronkainen sanoo.
Hän katsoo, että Yleisradion toimituksellinen johto on antanut hiljaisen hyväksynnän julistaa vaalien alla poliittista propagandaa Ylen kanavilla. Ylen toimituksellisessa johdossa ovat vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen ja päätoimittaja Riikka Räisänen.
PS:n menestymisen pelko hiertää Yleä
Ronkainen katsoo, että Erolan tunteellinen puheenvuoro Ylen tv-lähetyksessä on samalla suora loukkaus joka viidettä suomalaista äänestäjää kohtaan. Kansanedustaja viittaa siihen, että uusimpien mielipidekyselyjen mukaan perussuomalaisilla on tällä hetkellä jo yli 20 prosentin kannatus. Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 18.huhtikuuta, eli reilun kahden kuukauden kuluttua.
– Perussuomalaisten menestymisen pelko näyttää olevan Yleisradiossa kova. Joka viides suomalainen äänestää puoluetta, jota hän (Erola) väittää natsipuolueeksi ja rasistipuolueeksi. Onhan se hänen kannaltaan hävettävää. Ylen toimittajan amatöörimäisyys tuli esille siinä, että hän ei kysynyt Erolalta, ovatko Erolan väitteet totta ja että mihin ne hänen väitteensä oikeasti perustuvat.
Ei ole ensimmäinen kerta
Kansanedustaja Ronkainen ihmettelee Ylen päätoimittajien Jokisen ja Räisäsen vaikenemista, hiljaisuutta sekä näkymättömyyttä kritiikin edessä.
– Ei ole ensimmäinen kerta, kun Ylen kanavilla esitetään väitteitä, jotka eivät perustu tosiasioihin. Silti Ylen korkein operatiivinen johto ei ole tähän päivään mennessä ottanut mitään kantaa siihen, onko poliittisen propagandan levittäminen Ylen kanavilla hyväksyttävää vai ei.
– Politiikassa tilanne kyllä tiedostetaan hyvin, eikä kyse ole pelkästään perussuomalaisista. Tiedossani on, että moni poliitikko yli puoluerajojen katsoo ettei Ylen propagandan levittäminen ole hyväksyttävää, Ronkainen sanoo.
Ohjelmatuotantoa verovaroilla
Ronkainen näkee ongelmana erityisesti sen, että Yle antaa kanavillaan vapaata tilaa ja puheaikaa yhtiön itse valitsemilleen ”asiantuntijoille” jotka saavat kenenkään kyseenalaistamatta levittää omia poliittisia lausuntojaan.
– Kun Ylen ohjelmissa esitetään mielipiteitä ja väitteitä, jotka leviävät valtakunnallisilta kanavilta ja joita näkemyksiä ei edes kyseenalaisteta, niin totta kai monet ajattelevat että se on faktaa.
– Yle antaa usein puhetilaa tyypeille, joilla ei tuntuisi olevan ”alaleukaa ollenkaan”, eli Ylen kanavilla on tilaa esittää väitteitä joita ei mitenkään oikaista tai kyseenalaisteta. Näinhän ei suinkaan pitäisi olla, kun kyse on ohjelmatuotannosta joka kustannetaan verovaroilla, Ronkainen sanoo.
Strategia ristiriidassa toiminnan kanssa
Kansanedustaja viittaa myös Ylen strategiseen ohjeeseen, jonka mukaan Yle lupaa tuoda eri tavoin elävät ja ajattelevat ihmiset vahvemmin esille ja lupaa vaalia riippumattomuutta journalismissa. Strategian mukaan Yle myös lupaa näyttää yhä monipuolisemman kuvan Suomesta ja maailmalta.
Ylen strategisessa ohjelmassa lukee, että eri tavoin elävien ja ajattelevien on voitava luottaa Yleen.
– Jos nyt nostetaan esille Jan Erolan Ylen kanavalla esittämät väitteet, niin eiväthän ne tue tätä Ylen strategiaa, Ronkainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jan Erola demonisointi veronmaksajat puolueettomuus Jouko Jokinen Kuntavaalit Jari Ronkainen Yle kannatus perussuomalaiset Jussi Halla-aho media gallup
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen toimitusjohtaja ryntäsi mukaan keskustan imagokampanjaan

Hallitukselta leikkauslista vasta kuntavaalien jälkeen – perussuomalaisten mielestä julkista rahaa ei pidä enää kipata tarkoituksiin, jotka eivät liity suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen

Perussuomalaiset: Yleisradio tiukalle kulukuurille, omaishoitajille ja pienituloisille eläkeläisille tuntuvat veronkevennykset

Ylen hallintoneuvoston PS-edustajat: ”Ylen riippumattomuusselvityksen tekijän sidonnaisuudet eivät näytä hyvältä”

Yle ja HS tekivät elokapinan mielenosoituksesta pääuutisen – professorit marssitettiin puolustelemaan laittomuuksia ja keskeisen liikenneväylän katkaisua

Yle urakoi taas Sanna Marinin PR-toimistona

Vallin ja Immonen: Sananvapauden toteuduttava somessa – demokratia on turvattava

Julkisen palvelun media on vallan hyvä renki

Ylen gallup: Perussuomalaisilla suurin kuntavaalikannatus – SDP putosi kolmanneksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää