Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaat-ohjelmassa perjantaina annettiin runsaasti tilaa poliittiselle propagandalle, kun Ylen ohjelman vakiokasvo, viestintäyrittäjä Jan Erola alkoi suorassa tv-lähetyksessä vuodattaa omia tunteellisia väitteitään perussuomalaisista.


Ylen aamussa keskusteltiin ensin Helsingin pormestarikisasta, jossa mukana on myös perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho.

Kun Ylen juontaja kysyi ohjelman keskustelijoilta, millainen Helsingin pormestarikisasta on tulossa, Jan Erola starttasi tunteellisen monologin, jossa Erola sai keskeytyksettä arvioida omista ennakkoluuloistaan lähtien perussuomalaista puoluetta lauseilla, joissa esiintyivät monta kertaa sanat ihmisviha, natsipuolue, juutalaisviha ja syvä ihmisviha.

Erolalle annettiin Ylen aamussa katkeamatonta puheaikaa hänen omalle vuodatukselleen. Erola myös lausui, että hänen johtopäätöksensä perustuvat osaltaan toimittaja Lauri Nurmen kirjaan Jussi Halla-ahosta.

Todettakoon, että Halla-aho itse ei ole antanut mainittuun kirjaan yhtään haastattelua tai muutenkaan osallistunut kirjan tekemiseen. Huomiota herättävästi Erola sai silti mainostaa Nurmen kirjaa Ylellä.

Herutteli ja heilutti nyrkkiä

Ylen aamussa juontaja antoi Erolan puhua Erolan omista perussuomalaisiin kohdistuvista tunteistaan täysin vapaasti, keskeytyksettä eikä Erolalle esitetty ainuttakaan tarkentavaa kysymystä. Jälkiviisaiden toinen vakiovieras, kielitieteilijä Janne Saarikivi sentään yritti hetken horjuttaa Erolan väitteitä.

– Ihmisvihan puolesta, Erola herutteli ja vihjaili Ylellä.

Varmemmaksi vakuudeksi Erola myös teatraalisesti heilutteli nyrkkiin puristettua kättään.

Erolan paasaus koosteena täällä:


Erola mukana vasemmistobändissä

Erola on poliittista historiaa opiskellut valtiotieteiden maisteri ja Ylioppilas-lehden entinen päätoimittaja. Erola on myös mukana vasemmistonostalgiaa esittävässä Punatähdet-musiikkiyhtyeessä. Erolan puoliso on feministisen Tulva-lehden päätoimittajana aiemmin toiminut Anne Moilanen.

Erolan tunteellinen purkaus Ylen tv-ohjelmassa oli ajankohtainen esimerkki poliittisesta tarinankerronnasta ja median vaalivaikuttamisesta. Kevään kuluessa samaa nähdään Ylen kanavilla varmasti vielä lisää, mitä lähemmäs kuntavaalit tulevat. Lähiaikoina kansalaisilta vaaditaan siis tarkempaa medialukutaitoa.

Ylessä ei näytä tilanne muuttuvan

Suomen Uutisille tapausta arvioi kansanedustaja, Yleisradion hallintoneuvoston jäsen Jari Ronkainen. Hän huomauttaa, että verorahoilla kustannettavan Yleisradion ohjelmiston tulisi jo lähtökohtaisesti olla poliittisesti neutraalia.

– Se neutraalisuuden vaatimus koskee myös ohjelmiin kutsuttavia asiantuntijoita. Asiaohjelmien vieraiden ei tulisi olla ideologisesti värittyneitä, kuten nyt taas on käynyt. Tästä samasta asiasta on keskusteltu vuosikausia, mutta tilanne Ylessä ei näytä muuttuvan, Ronkainen sanoo.

Hän katsoo, että Yleisradion toimituksellinen johto on antanut hiljaisen hyväksynnän julistaa vaalien alla poliittista propagandaa Ylen kanavilla. Ylen toimituksellisessa johdossa ovat vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen ja päätoimittaja Riikka Räisänen.

PS:n menestymisen pelko hiertää Yleä

Ronkainen katsoo, että Erolan tunteellinen puheenvuoro Ylen tv-lähetyksessä on samalla suora loukkaus joka viidettä suomalaista äänestäjää kohtaan. Kansanedustaja viittaa siihen, että uusimpien mielipidekyselyjen mukaan perussuomalaisilla on tällä hetkellä jo yli 20 prosentin kannatus. Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 18.huhtikuuta, eli reilun kahden kuukauden kuluttua.

– Perussuomalaisten menestymisen pelko näyttää olevan Yleisradiossa kova. Joka viides suomalainen äänestää puoluetta, jota hän (Erola) väittää natsipuolueeksi ja rasistipuolueeksi. Onhan se hänen kannaltaan hävettävää. Ylen toimittajan amatöörimäisyys tuli esille siinä, että hän ei kysynyt Erolalta, ovatko Erolan väitteet totta ja että mihin ne hänen väitteensä oikeasti perustuvat.

Ei ole ensimmäinen kerta

Kansanedustaja Ronkainen ihmettelee Ylen päätoimittajien Jokisen ja Räisäsen vaikenemista, hiljaisuutta sekä näkymättömyyttä kritiikin edessä.

– Ei ole ensimmäinen kerta, kun Ylen kanavilla esitetään väitteitä, jotka eivät perustu tosiasioihin. Silti Ylen korkein operatiivinen johto ei ole tähän päivään mennessä ottanut mitään kantaa siihen, onko poliittisen propagandan levittäminen Ylen kanavilla hyväksyttävää vai ei.

– Politiikassa tilanne kyllä tiedostetaan hyvin, eikä kyse ole pelkästään perussuomalaisista. Tiedossani on, että moni poliitikko yli puoluerajojen katsoo ettei Ylen propagandan levittäminen ole hyväksyttävää, Ronkainen sanoo.

Ohjelmatuotantoa verovaroilla

Ronkainen näkee ongelmana erityisesti sen, että Yle antaa kanavillaan vapaata tilaa ja puheaikaa yhtiön itse valitsemilleen ”asiantuntijoille” jotka saavat kenenkään kyseenalaistamatta levittää omia poliittisia lausuntojaan.

– Kun Ylen ohjelmissa esitetään mielipiteitä ja väitteitä, jotka leviävät valtakunnallisilta kanavilta ja joita näkemyksiä ei edes kyseenalaisteta, niin totta kai monet ajattelevat että se on faktaa.

– Yle antaa usein puhetilaa tyypeille, joilla ei tuntuisi olevan ”alaleukaa ollenkaan”, eli Ylen kanavilla on tilaa esittää väitteitä joita ei mitenkään oikaista tai kyseenalaisteta. Näinhän ei suinkaan pitäisi olla, kun kyse on ohjelmatuotannosta joka kustannetaan verovaroilla, Ronkainen sanoo.

Strategia ristiriidassa toiminnan kanssa

Kansanedustaja viittaa myös Ylen strategiseen ohjeeseen, jonka mukaan Yle lupaa tuoda eri tavoin elävät ja ajattelevat ihmiset vahvemmin esille ja lupaa vaalia riippumattomuutta journalismissa. Strategian mukaan Yle myös lupaa näyttää yhä monipuolisemman kuvan Suomesta ja maailmalta.

Ylen strategisessa ohjelmassa lukee, että eri tavoin elävien ja ajattelevien on voitava luottaa Yleen.

– Jos nyt nostetaan esille Jan Erolan Ylen kanavalla esittämät väitteet, niin eiväthän ne tue tätä Ylen strategiaa, Ronkainen sanoo.

SUOMEN UUTISET