Perussuomalaiset Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet ja kansanedustajat Jari Ronkainen, Leena Meri ja Olli Immonen kummeksuvat Ylen menettelyä ulkopuolisen riippumattomuusselvityksen tilaamisessa. Selvityksen toiseksi tekijäksi on valittu Ylen hallituksen entinen jäsen Juhani Pekkala, joka on lehtitietojen mukaan Ylen nykyisen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan pitkäaikainen perheystävä ja työtoveri.

– Mitään lakiahan tässä ei rikota, mutta ei se kenenkään silmään näytä hyvältä, että nykyisen johdon läheinen tekee ns. puolueettoman selvityksen. Pekkala varmasti osaa asiansa, mutta tässä tilanteessa olisin käyttänyt harkintaa, Ronkainen perustelee asiaa tiedotteessa.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen on todennut Uutissuomalaisen haastattelussa, että Ylen selvityksen tekijöiden valinnassa riippumattomuudelle pitää asettaa erityistä painoarvoa, koska Ylen toiminta rahoitetaan julkisista varoista.

– Olen huolissani siitä, miltä selvitys nyt näyttää. Yleinen ohje riippumattomuuteen on, että se objektiivisesti arvioiden myös näyttää siltä. Olisiko ollut hyvä valita toisin, Meri kysyy.

Edellisen kerran Ylen riippumattomuusselvitys tehtiin vuonna 2017, jolloin selvityksestä vastasi hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää. Silloisessa raportissaan Mäenpää vaati parannuksia Ylen riippumattomuuteen ja journalistiseen johtamiseen.

– Nyt olisi erityisen tärkeää saada aidosti puolueeton selvitys, jotta voidaan todentaa, onko Mäenpään aiemmin esittämät parannukset toteutettu. Ylen tilannetta seuranneena, nämä kysymykset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, Immonen toteaa.

SUOMEN UUTISET