Kansanedustaja Leena Meri suhtautuu hyvin kriittisesti Ylen ehdotukseen antennilähetyksistä luopumisesta ja laajakaistaverkkoon siirtymisestä. Tiedonsaanti on turvattava koko Suomessa – myös kriisiaikoina.

Yle ehdottaa liikenne- ja viestintäministeriölle antennitelevisioista luopumista ja laajakaistaverkkoon siirtymistä. Siirtymä tarkoittaisi käytännössä sitä, että televisiota katseltaisiin internetin eikä antennin avulla ja jokaisella kotitaloudella tulisi olla käytössä laajakaistaliittymä.

– Suhtaudun ehdotukseen hyvin epäilevästi. Ylen tehtävä on toimia tiedonantajana myös kriisiaikoina ja huolehtia tiedon välityksestä muina aikoina kattavasti ja yhdenvertaisesti. On huomattava, että sen toimintaa rahoitetaan verovaroin, kansanedustaja Leena Meri kirjoittaa blogissaan.

Lasku lankeaa asukkaiden maksettavaksi

Meri pitää epärealistisena, että tiedon saatavuus pystyttäisiin turvaamaan maaseudulla. Monissa paikoissa eivät normaalit puhelinyhteydet matkapuhelinverkossa toimi häiriöttä edes nyt. Kaapeleita ei saada joka puolelle Suomea vielä vuosiin. Meri ihmettelee myös, kuka kaiken maksaa. Kustannukset laajakaistaverkkoon siirtymisestä lankeavat asukkaille, ja hinnat voivat olla tuhansien eurojen luokkaa per liittymä.

– Ministeri Harakka kommentoi asiaa julkisuudessa, mutta hän ei ottanut kantaa ihmisille aiheutuviin mahdollisiin lisäkuluihin, joista olen huolissani. Asumisen ja muun elämisen kustannukset ovat nyt jo muutenkin korkeat. Yle-veron korotuksia ei siis tule hyväksyä. Moni on asentanut taloihinsa useamman sadan euroa maksavan antennin, joka on täysin toimiva ja yhtäkkiä antenni olisikin roskiskamaa, Meri kirjoittaa.

Hyökkäykset tietoliikenteeseen todellinen uhka

Meri on huolissaan myös siitä, miten Yle aikoo turvata televisio- ja radioyhteydet kriisiaikana, mikäli antenneista luovutaan. Hyökkäykset tietoliikenteeseen, kuten kyberhyökkäykset ja muut toimintahäiriöt, ovat nykyään tunnettu ja todellinen uhka. Suomi on pulassa, ellei korvaavaa yhteyttä ole. Kriisiaikoina asiat eivät saa olla niin sanotusti yhden keinon varassa. Antennit tulee Meren mielestä säilyttää kaapelien rinnalla joka tapauksessa.

– Asiaa ei tuotu tietoon Ylen hallintoneuvostossa ja kuulin suunnitelmasta median välityksellä, vaikka viimeisin kokous oli reilu viikko sitten, kirjoittaa Meri.

Suomen Uutiset