

BBC:n johtaja Tim Davie. Arkistokuvaa. Wikipedia.
Toimitus suosittelee
BBC:n uusi johtaja haluaa palauttaa toimituksen puolueettoman imagon – kieltää toimittajiaan politikoimasta Twitterissä
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n uusi johtaja Tim Davie suhtautuu vakavasti mediatalon puolueelliseen imagoon ja aikoo puuttua journalistiensa politikointiin sosiaalisessa mediassa. Yhtiötä on aiemmin syytetty poliittisesta puolueellisuudesta. Uutistoimituksen henkilökuntaa on osallistunut sosiaalisessa mediassa poliittiseen aktivismiin, joka on saanut monet epäilemään merkittävän mediatalon kykyä uutisoida asioista tasapuolisesti ja moniäänisesti. Puolueettoman imagon palauttamisen lisäksi Davie olisi myös valmis karsimaan BBC:n paisunutta ohjelmatarjontaa sekä organisaatiota.
Yhdessä maailman merkittävimmistä mediataloista puhaltaa nyt muutoksen tuulet – tai pikemminkin paluu normaaliin. Näin lupaa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n uusi johtaja Tim Davie. Mediatalo ryhtyisi toimiin, jotka tähtäävät poliittisesti puolueettoman imagon palauttamiseen ja myös suhteettomasti paisuneen organisaation järkeistämiseen.
Hän ilmoitti henkilökunnalle: ”Jos haluat olla mielipidekirjoittaja tai osallistua poliittiseen kampanjointiin sosiaalisessa mediassa, siihen on täysi oikeus, mutta sitä ei voi tehdä BBC:n leivissä.”
Davie sanoi, että henkilökunnan on mukauduttava uusiin sosiaalisen median ohjeisiin, jotka tullaan laittamaan täytäntöön tosissaan.
”Meillä on kiire puolustaa puolueettomuutta ja palata tälle linjalle”.
”Valeuutisten, sosiaalisen median kampanjoiden, mielipidekuplien ja äänekkäiden aktivistimedioiden aikakaudella tämä on meidän näytön paikkamme.”
Maaliskuussa Ison-Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden sanoi, että BBC oli epäonnistunut välittämään journalismissaan kansan muuttuneita näkökulmia mm. brexitin suhteen. Hän peräänkuulutti aitoa puolueettomuutta ja kehotti välttämään yksipuolista ”kapeaa urbaania näkökulmaa”.
Davie korosti, ettei kyse ole oikeiston tai vasemmiston puolelle asettumisesta, vaan poliittisten vääristymien välttelystä: ”Tässä on kyse siitä, annammeko ihmisille vaikutelman, että näemme heidän maailmansa. Tutkimusten valossa liian moni ajattelee, että edustamme yksipuolista näkökulmaa.”
Lisäksi Davie nosti esille epäkohdan, että julkkistähdet ovat hyödyntäneet asemaansa valtiollisessa mediatalossa yksityisten bisnesintressiensä ajamiseen. Ulkoisten intressien ujuttamiseen talon sisällä tultaisiin hänen mukaansa nyt puuttumaan tiukemmilla ohjeistuksilla.
Erityisen poikkeuksellista on se, miten kriittisesti Davie suhtautuu yleisradioyhtiönsä ohjelmiston ja organisaation laajuuteen. Hänen mukaansa se on kasvanut suhteettomasti perinteiseen lineaariseen televisioon nähden.
”Kentällämme on globaaleja pelureita, joilla on suunnattoman suuret budjetit”, hän sanoi ja peräänkuulutti tarkkaa harkintaa siinä, mihin mediatalon kannattaa ylipäätään lähteä mukaan.
”Olemme olleet liian hitaita lopettamaan sellaista toimintaa, joka ei toimi.”
BBC tuottaa parhaillaan sisältöä televisioon, radioon ja verkkoon 2,4 miljardin punnan, eli noin 2,7 miljardin euron budjetilla. Davie ei näe lyhyellä aikavälillä tarvetta sulkea yhtään kanavaa, mutta hän korostaa tarvetta järkeistää varojen käyttöä. Hänen mukaansa organisaatiossa on liikaa byrokratiaa, henkilöstön määrä on kasvanut suhteettomasti, ja tälle olisi syytä laittaa loppu.
Davie kommentoi myös kriittisesti visioita, joissa BBC perustaisi Netflixin tapaan maksulliseen tilaukseen perustuvan liiketoimintamallin:”Voisimme saada siitä kohtuullisen bisneksen. Ja uskoisin sen pärjäävän hyvin tietyillä asuinalueilla, mutta tällöin olisimme vain yksi mediatalo muiden joukossa, joka palvelee vain tiettyä kohderyhmää.”
Brittien yleisradion käänne on Euroopan mittakaavassa merkittävä ajankohtainen ennakkotapaus ja vertailukohta. Useissa maissa on vastaavaa valtiollista yleisradiotoimintaa, ja keskustelu valtamedian roolista sekä poliittisesta puolueellisuudesta on kuuma poliittinen teema.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turkkila: Median valikoivat faktat eivät kerro koko totuutta

Yhdysvaltalainen Fox News nousi kesällä koko television suurimmaksi kanavaksi

Veteraanitoimittaja, Reporadio-kirjailija Jarmo Viljakainen: Yleisradiossa edelleen voimakas punavihreä suuntaus, hallituksen myötäily on vallannut tilan – ”kiistäminen kuuluu kuvioon”

Leena Meri: Antennit tulee säilyttää – Ylen esitys uhka tiedotukselle kriisiaikana
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.