Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan mielestä Yle on lipsunut toimintaperiaatteistaan musiikkitarjontansa osalta. Hän on laatinut kirjallisen kysymyksen Yleisradion ohjelmatarjonnan monipuolisuudesta ja yhdenvertaisuudesta.

Yleisradio on merkittävässä roolissa suomalaisen musiikin monimuotoisuuden säilyttäjänä ja kotimaisen musiikkiperinteen vaalijana. Ylen toiminnan rahoitus asettaa sen eri asemaan kaupallisten kilpailijoidensa kanssa. Sen tulee toimia julkisesti lausuttujen periaatteidensa mukaisesti. Yleisradio Oy:n yhtiöjärjestyksen julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee muun muassa tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä.

– Mielestäni ohjelmatoiminta ei käytännössä vastaa artistien näkyvyyden osalta yhtiöjärjestykseen kirjattuja periaatteita. Samat esiintyjät pyörivät niin kaupallisilla kanavilla kuin Ylen ohjelmatarjonnassa television ja radion puolella. Välittyy sellainen kuva, että Suomessa olisi vain muutama kymmenen ammattimuusikkoa, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa.

Ylen panostettava kulttuuritarjonnan monipuolisuuteen

Ylen tulee panostaa kulttuuritarjonnan monipuolisuuteen niin radiossa kuin televisiossakin. Tällä hetkellä Suomessa musiikkialaa hallitsevat suuret monikansalliset levy-yhtiöt, jotka investoivat artistiensa suosion kasvattamiseen nostamalla heitä valokeilaan suurten resurssien siivittämänä. Muusikoista kuitenkin vain murto-osa saa taakseen suurten levy-yhtiöiden tuen. Tämä hankaloittaa entisestään muiden muusikoiden ja kotimaisten levy-yhtiöiden asemaa kovassa kilpailussa näkyvyydestä ja kuuluvuudesta.

– Yle järjesti 1990-luvun alussa televisioidun pitkäkestoisen konsertin, jossa esiintyi ympäri Suomen artisteja, jotka eivät olleet sillä hetkellä kaikista näkyvimpiä. Tällä tavoin Yle pyrki käytännön toimin edistämään kotimaisen musiikin monimuotoisuutta. Vastaavaa ei ole sittemmin nähty, Elomaa harmittelee.

– Nyt koronakriisin aikaan keikkakalenterit ovat monilla muusikoilla tyhjää täynnä ja ammatinharjoittaminen takkuaa. Tilanne on erityisen haastava artisteille, joilla ei ole takanaan suuren levy-yhtiön markkinointikoneistoa ja verkostoja. Suomalaisen musiikkikulttuurin monipuolisuuden kannalta on valitettavaa, ettei esiin tahdo päästä ilman suuren koneiston tukea. Tässä Ylen pitäisi astua peliin ja sääntöjensä hengessä nostaa esiin myös vähemmän esillä olevia artisteja. Se jos mikä olisi musiikin monipuolisuuden ja suomalaisen musiikkiperinteen vaalimista parhaimmillaan, Elomaa toteaa.

Suomen Uutiset