Perussuomalaisten kolmannen kauden kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa pitää äärimmäisen tärkeänä, että koronaepidemian takia lentoliikenteen ohella syvimpään kriisiin sukeltanut tapahtuma-ala pelastetaan synkältä konkurssiaallolta.

– Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja Pekka Timonen nostaa kissan pöydälle todetessaan, että tapahtuma-ala on lentoliikenteen ohella syvimpään koronan takia sukeltanut toimiala. Liikevaihdot ovat pudonneet alalla jopa mielipuoliset 80-90 prosenttia. On päivänselvää, että tapahtuma-alalla tarvitaan kipeästi taloudellista tukea, jotta mahdollisimman moni yrittäjä selviäisi pahimman yli, kertoo Ritva ”Kike” Elomaa.

Kun pohditaan tapahtuma-alan merkitystä Suomen taloudelle, on todettava, että yli kahden miljardin euron toimiala on ollut viime vuodet hyvässä nosteessa ja näkymät koronan jälkeen ovat varsin positiiviset. Muun muassa tämän takia Elomaa pitää tapahtuma-alan yritysten pelastamista synkältä konkurssiaallolta äärimmäisen tärkeänä.

Kyse ei ole harrastustoiminnasta

Tapahtuma-ala työllistää yli kolmen tuhannen yrityksen kautta kokoaikaisesti noin 20 000 henkilöä ja peräti 175 000 tilapäistä työntekijää. Elomaa huomauttaa siinä olevan lähes 200 000 hyvää syytä Sanna Marinin hallitukselle järjestää taloudellista tukea tapahtuma-alan yrittäjille. Esimerkkitapauksena hän mainitsee suositun muusikon, jonka ympärillä häärii yllättävän paljon eri alojen osaajia.

– Tarvitaan muun muassa manageria, markkinointi-ihmisiä, tekniikan ja valaistuksen ammattilaisia, äänentoiston osaajia ja musiikin tuottajaa sekä tietysti legendaarisia roudareita, jotta keikat saadaan ylipäätään hoidettua maaliin. Keikkatoiminta luonnollisesti työllistää tapahtumapaikalla lisäksi baarihenkilökuntaa, järjestyksenvalvojia ja niin edelleen, Elomaa sanoo.

– Suuri osa tapahtuma-alalla työskentelevistä suomalaisista on freelancereita sekä yksinyrittäjiä. Freelancereiden ja pienyrittäjien työttömyysturva on usein tavallista palkansaajaa heikompi. Monilla heistä kovat ajat jatkuvat, kun omaa elinkeinoa ei pääse vieläkään harjoittamaan. Kyse ei ole harrastustoiminnasta vaan leipätyöstä. Valtion on tultava vastaan, kun terveysturvallisuuden nimissä työt viedään alta pois, Elomaa vaatii.

Alaa ei saa päästää kuivumaan

Suhteellisen verkkaisesta rokotustahdista huolimatta väestöä on jo saatu jonkin verran rokotettua. Jonain kirkkaana päivänä elämänmeno alkaa palautua melko lähelle normaalia, ja keikkalavat heräävät taas henkiin.

Elomaa vetoaa hallitusta tekemään kaikkensa sen puolesta, että Suomessa olisi tapahtuma-alan yrityksiä pystyssä vielä koronakriisin jälkeenkin, koska kysyntä tulee olemaan vuorenvarmasti kova.

– Suomella ei ole varaa päästää tätä yhtä talouskasvun lähdettä kuivumaan. Koronatartunnoista huolestuttava määrä on peräisin Suomen rajojen ulkopuolelta. Vuotavat rajat sekä tähän liittyen puutteet testauksessa langettavat synkän varjon tapahtumakesän 2021 ylle. Näiden ulkomailta tulevien tartuntaketjujen katkaiseminen voisi olla nyt ensi askel siihen suuntaan, että ensi kesänä festarit ja muut menot saataisiin käyntiin ja tapahtuma-alan työntekijät taas hommiin, Elomaa toivoo.

Suomen Uutiset