Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa laati kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyi hallituksen suunnitelmista rajoittaa turpeen käyttöä sekä arviota turpeen käytön merkityksestä myös energiakäyttöä laajemmin.

Hallitusohjelmassa tavoitellaan turpeen energiakäytön puolittamista vuoteen 2030 mennessä, mikä tarkoittaa käytännössä tuntuvia turpeen käytön alasajoa edistäviä toimia jo lähivuosina.

Maaseudun ihmiset ahtaalla

Turvetta voidaan hyödyntää monipuolisesti myös varsinaisen energiakäytön lisäksi. Turvetta käytetään muun muassa maataloudessa kuivikkeena sekä imeytysaineena ja kompostoinnissa.

– Hallitus mainostaa kovasti vihreää politiikkaansa, jonka yksi tavoite on nuijia turpeenkäyttö maanrakoon. Turpeella on myös energiakäytön lisäksi lukuisia muita käyttötarkoituksia, jotka usein jäävät keskustelussa taka-alalle. Kannan suurta huolta siitä, miten turpeen käytön alasajo tullaan korvaamaan yhtä toimivilla ja taloudellisilla ratkaisuilla.

– Turpeen käyttötarkoitukset ovat moninaiset ja se on keskeinen osa lukuisten suomalaisten elinkeinotoiminnan harjoittamista. Kovin isku osuu juuri maaseudulle missä monet tilat ovat jo entuudestaan vaikeuksissa ja elinvoima uhkaa hiipua. Ei tätä kehityskulkua pidä väkisin jouduttaa. Ihmettelen suuresti hallituksen intohimoa ajaa maaseudun ihmiset ahtaalle, Elomaa sanoo.

Epäselvää, millä korvataan

Hallitus esitti vastauksessaan kirjalliseen kysymykseen, että turpeella tuotettu sähkö tulee mitä todennäköisimmin korvattua muilla tuotantotavoilla kuten tuulivoimalla. Vastauksesta käy ilmi, että hallitus on tietoinen myös turpeen lukuisista käyttötarkoituksista.

Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat vastauksen mukaan rahoittaneet tutkimuksia esimerkiksi rahkasammaleen mahdollisuuksista korvata kasvuturvetuotteita.

– Orastavan rahkasammaltutkimuksen lisäksi vastauksessa ei tarjottu konkreettisia ratkaisuja avainkysymykseen eli siihen, miten turve korvataan. Rahkasammaltutkimus kuulostaa tässä tilanteessa lähinnä huonolta vitsiltä. Pitäisi olla oikeasti jotain vaihtoehtoista tilalle.

Hälyttävä esimerkki kampittamisesta

Elomaa pitää taloudelle ja työllisyydelle haitallisia hallituksen toimia suurena virheenä. Asiaa ei helpota yhtään koronan seurauksena tuntuvasti heikentyneet talousnäkymät.

– On täysin käsittämätöntä, miten ajattelemattomasti ja vastuuttomasti hallitus toimii turpeen tuotannosta riippuvaisia elinkeinonharjoittajia kohtaan näinä vaikeina aikoina. Luulisi, että edes tämä pandemia olisi saanut hallituksen laittamaan jäitä hattuun turvetuhonsa kanssa, mutta ei.

– Tässä on hälyttävä esimerkki siitä, miten punavihreää ympäristöpolitiikkaa harjoittava hallitus kampittaa talouttamme ja aiheuttaa koronakriisin kanssa kamppailevalle Suomelle suurta vahinkoa, Elomaa sanoo.

SUOMEN UUTISET