Hallitusohjelman tavoitteena on energiaturpeen käytön puolittaminen vuoteen 2030 mennessä, mutta nyt sen ennustetaan tapahtuvan jo ennen vuotta 2025. Hallitus on kiihdyttänyt aikataulua kiristämällä turpeen verotusta ja ylläpitämällä negatiivista suhtautumista turpeen käyttöön. Perussuomalaiset vastustavat hallituksen suunnitelmia ja pitävät niitä vastuuttomina huoltovarmuuden, työllisyyden ja energiahinnan kannalta.

Perussuomalaiset huomauttavat, että jo nyt hallituksen toimet ovat aiheuttaneet satojen miljoonien tappiot kotimaisille yrityksille ja sen, että turvetta korvataan nyt ulkomaisella hakkeella.

– Kotimaiset alan yrittäjät ovat kriisissä. Tuhansia ja taas tuhansia työpaikkoja katoaa hallituksen turvevihamielisyyden vuoksi. Edes siirtymäaikaa ei käytännössä anneta, vaikka tutkimus turpeen ympäristöystävällisemmästä käytöstä on vasta alkutekijöissään. Työpaikkojen ja kotimaisen energiataseen lisäksi kyse on huoltovarmuudesta: turve on merkittävä omavaraisuustekijä energia- ja lämmöntuotannossa, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa huomauttaa.

Omaisuudensuoja kärsii

Perussuomalaiset huomauttavat, että hallituksen linjaukset aiheuttavat tuhansien työpaikkojen menetyksen lisäksi merkittäviä omaisuustappioita. Arvioiden mukaan turpeentuottajien ja turvetta kuljettavien yritysten tappiot ovat jopa noin 800 miljoonaa euroa.

– Missä on turvetuottajien ja -kuljettajien omaisuudensuoja ja elinkeinonvapaus? Turvetuotannon alasajo on erittäin suuri virhe, josta maksamme kipeästi. Jopa 3 500 työpaikkaa on vaarassa. En voi hyväksyä millään, että venäläiset rekat tuovat samalla haketta, kun me laitamme täällä ihmiset kortistoon ja yritykset konkurssiin. Onko tämä hallituksen mielestä ilmastoteko? kansanedustaja Mikko Lundén kysyy.

Turpeella tehdään muutakin kuin energiaa

Turpeennosto uhkaa jäädä lukuisilla suohehtaareilla kesken, vaikka jo perustetuilla soilla on mahdollista nostaa turvetta jopa kymmenen vuotta. Perussuomalaiset huomauttavat, että energiaturpeen noston yhteydessä saatua suon maatunutta pintakerrosta käytetään kasvualustana muun muassa kasvihuoneissa sekä karjan kuivikkeena. Kasvualustana kotimainen turve on erittäin hyvää ja sen tuotanto uhkaa nyt loppua.

– Voimme todeta, että turpeesta on moneksi. Se lämmittää kotejamme, laittaa valoa lamppuun, kasvattaa vihanneksiamme ja pitää karjamme terveenä siisteissä oloissa. Kaiken tämän vihervasemmistolainen hallitus on keskustan suosiollisella tuella heittämässä menemään. Käsittämätöntä, kansanedustaja Ari Koponen hämmästelee.

Suomen Uutiset