Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen toteaa, että maatalouspolitiikan äänestykset ovat mepille kuin viljelijälle tukihakutalkoot: kumpikin tuntee olevansa nöyryytetty ja ruinaavansa EU:lta sitä, mikä on meidän omaa.

Tämän viikon yhteinen maatalouspolitiikka -äänestyksissä oli yli 2 500 äänestettävää kohtaa.

– Järjetöntä ja nöyryyttävää on jo tuo määrä. Kukaan meppi ei voi hallita tätä byrokraattista kokonaisuutta ja viljelijän olisi kuitenkin osattava noudattaa kaikkea. Näitä on vatvottu nyt jo vuosia ja vain kuuluisia torjuntavoittoja on tarjolla suomalaisille, sanoo Hakkarainen.

Turvepeltojen kieltouhka saatiin torpattua

Äänestyksissä oli kolme osaa: maatalouden yleiset säännöt, hallinto ja rahoitus sekä maatalouden markkinajärjestelyt.

– Yleiset säännöt hyväksyimme, kun suomalaisten pahimmat tappotuomiot, mm. turvepeltojen kieltouhka, oli yhteistyöllä torpattu. Punavihreät osoittivat taas vähät välittävänsä suomalaisen tuotannon edellytyksistä. Hallinto ja rahoitus -osuutta emme voineet kannattaa. Rahoitus on muutenkin auki, ja vastustamme niin elvytyspaketteja kuin EU-maksujen nostamista, kertoo Hakkarainen.

Kompromissipuolueiden esitys vei hallintoa takaisin yksittäisen tilan sääntöjen kyttäämisen suuntaan, kun perussuomalaisten/ID-ryhmän kannattama esitys olisi mahdollistanut enemmän tuloksien seurantaan perustuvan systeemin. Muiden ryhmien jäykkyydestä kertoo sekin, että esityksiä vaikkapa sanktion takaisinperinnän 2 000 euron minimirajasta ei kannatettu. Nyt tahattomasta virheestä johtuvaan jopa alle yhden euron takaisinperintään voidaan uhrata virkatyötä tuhatkertaisesti saavutettavaan hyötyyn verrattuna.

Makkarassa on lihaa ja pihvi on pihvi

Markkinajärjestelyt-osuus heittää pallon viljelijöille ja heidän organisaatioilleen.

– Kannatimme tuottajien toivomaa järjestelmää, joka antaa myös kuluttajille enemmän tietoa ja mahdollisuuksia valita lähiruokaa. Vaarana on, että EU:n käsittelyssä tästäkin tulee lopulta hallintohimmeli. Hyväksyimme esityksen, jossa maatalous voi tuoda puhdasta ja eettistä lähiruokaa esiin ja tehdä siitä kilpailuvaltin. Vegeruoan nimityksiä emme halua sekoitettavan liharuokiin. Makkarassa on lihaa ja pihvi on pihvi. Kannatimme maidon, juustojen ja lähiruoan tukea kouluille.

Lopuksi Hakkarainen puuskahtaa:

– Viljelijä kyllä tietää, miten peltonsa hoitaa. Kivikasan ja heinäpaalien alusien mittaaminen on naurettavaa. Mieluummin voisi mitata tilatasolla, että onko suunnitelmissa pysytty ja onko mullikoilla hyvät oltavat.

Suomen Uutiset