Heinäkuussa saatiin EU-tason päätös tulevasta rahoituskaudesta ja maatalouspolitiikan tulevista rahoituskuvioista. EU-tasolla on päätetty, että tulevat kaksi vuotta jatketaan nykyisillä tukiehdoilla. Eduskunta käsittelee parhaillaan eri valiokunnissa komission ehdotuksia yhteisen maatalouspolitiikan uudistamista koskevista asioista.

Huoli ilmastopoliittisista ehdoista

Perussuomalaiset ovat huolissaan siitä, että tulevat ilmastopoliittiset ehdot ovat liian jäykkiä ja etenkin sitovia, sanoo kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan vastaava Ritva ”Kike” Elomaa.

– Emme voi olla tukemassa kehitystä, missä osa tukieuroista sidottaisiin ns. ekojärjestelmään, sanovat Elomaa sekä kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Lundén.

Byrokratia lisääntymässä

Valiokuntaryhmä katsoo lisäksi, että jatkossa esityksellä tavoitellaan ympäristö- ja ilmastotavoitteiden osalta vieläkin korkeampaa tasoa kuin tällä hetkellä.

– On ilmiselvää, että jos emme saa esitykseen lisää joustoa maakohtaisesti, ilmasto- ja ympäristörajoitukset johtavat hankaliin tilanteisiin, jotka lisäävät maakohtaista byrokratiaa, toteavat kansanedustajat, valiokunnan jäsenet Jenna Simula ja Ari Koponen.

Lopuksi maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet jyrähtävät, että tällaiset viherryttämisehdotukset ynnä muut ovat täysin kohtuuttomia koska jo nyt koko Suomen maatalous on ongelmissa.

SUOMEN UUTISET