

LEHTIKUVA
PS-kansanedustajat: Kulttuuriala on kriisissä – tukea tarvitaan välittömästi
Koronaepidemia ja sen hillitsemiseksi tarkoitetut rajoitustoimet ovat lamaannuttaneet suomalaisen kulttuurielämän täysin. Perussuomalaiset kansanedustajat Sanna Antikainen ja Ari Koponen ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen kulttuurialan tukemisesta koronarajoitusten aikana ja niiden jälkeen.
Taloudellisesti suurimmat menetykset ovat iskeneet musiikki- ja tapahtuma-alalle keikkojen ja konserttien peruutusten vuoksi. Music Finland ry arvioi musiikkialan arvon laskeneen kolmanneksella vuonna 2020 koronatilanteen vuoksi, mikä merkitsi yli 250 miljoonan euron tulonmenetyksiä alalle.
– Suurten kesäfestivaalien perumiset ovat vain jäävuoren huippu, vaikkakin näkyvin osa alan kriisitilasta. Kulttuuriala elää yleisötilaisuuksista, eikä niitä ole nykyisten rajoitusten puitteissa voitu järjestää lähes vuoteen. Suuri osa alan toimijoista on tämän seurauksena ollut työttömänä ja siten ilman toimeentuloa jo vuoden ajan. Etenkin freelancereille ja itsensätyöllistäjille tilanne on äärimmäisen vaikea heikon työttömyysturvan takia, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen toteaa.
Freelancerien tilanne on kestämätön
Merkittävä osa kulttuurialan työntekijöistä toimii freelancereina tai itsensätyöllistäjinä, minkä vuoksi moni ei ole oikeutettu työttömyysturvaan työtilanteen heikentyessä.
– Kulttuuriala on koronaepidemian myötä kokenut ennenäkemättömän mullistuksen, eikä paluuta vanhaan välttämättä enää ole. Freelancereille tilanne on täysin kestämätön, ja moni onkin jäänyt täysin tyhjän päälle töiden loppuessa. Epävarmuus tulevasta saa monet harkitsemaan alanvaihtoa voidakseen turvata toimeentulonsa. Pahimmillaan keikkatyöläinen jää kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle, ellei työssäoloehto ole ehtinyt täyttyä, perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen huomauttaa.
Vaarassa näivettyä pysyvästi
Edustaja Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen kulttuurialan ja freelancereiden tukemisesta nykyisten koronarajoitusten aikana sekä niiden päättyessä. Myös edustaja Koponen on allekirjoittanut kysymyksen.
– Sivistysvaliokunnan jäseninä kuulemme päivittäin kulttuurialan toimijoiden hädästä sekä kannamme suurta huolta alan tulevaisuudesta. Jatkuva epävarmuus uhkaa näivettää suomalaisen kulttuurialan peruuttamattomasti, ellei hallitus ryhdy toimiin alan tukemiseksi, Antikainen ja Koponen varoittavat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Music Finland ry freelancerit itsensätyöllistäjät musiikkiala kulttuuriala tapahtuma-ala koronaepidemia Ari Koponen kirjallinen kysymys Sanna Antikainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Onko mitään sellaista kustannusta, jota vihreät eivät haluaisi yhteiskunnan vastuulle?

Antikainen kannustaa ihmisiä lähtemään ehdolle ja äänestämään perussuomalaisia: ”On aika tuulettaa valtuustot ympäri maata ja potkaista vihervasemmiston tukipuolue keskusta ulos”

Suomalaisrokotteiden kehittäminen etenee hitaasti – Koponen: “Kuka muu meitä auttaa, jos emme me itse?”

Koposelta jo toinen yli 100 nimeä kerännyt lakialoite: “Koulukiusaaminen ei lopu pelkällä pääntaputtelulla”

Veikko Vallin tapahtuma-alan puolesta: Koronarajoitusten purkaminen on lähtenyt käyntiin epäreilulla tavalla
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.