Vapaan lehdistön toimintaedellytykset heikentyvät myös perinteisten diktatuurien ulkopuolella. Valtion omistamasta tiedotusvälineestä voi tulla poliittisen johdon äänitorvi, varoittaa Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön ruotsalainen puheenjohtaja Erik Halkjaer nosti kissan pöydälle jo puolitoista vuotta sitten. Toimittajaa voivat yrittää ohjailla tai uhkailla yhtäältä valtiovalta ja toisaalta väkivalta. ”Vapaan ja riippumattoman journalismin elintila kapenee kaiken aikaa Ruotsissa”, järjestö toteaa puheenjohtajansa suulla.

– Ongelma hiipii kaiken aikaa lähemmäksi meitä. Olemme nähneet mitä tapahtuu jossain kaukana, mutta nyt toimittajat Puolassa ja myös muualla Euroopassa joutuvat vihan kohteiksi ja heitä uhkaillaan.

Ruotsissa toimittajan uhkailu voi olla sitä, että ongelmalähiön rikollisuudesta ei uskalleta kirjoittaa, koska se voi käydä hengen päälle. Rasismikorttikin heilahtaa herkästi, jos toimittaja yltyy kuvaamaan asiain tilaa ja mahdollisia epäkohtia liian realistisesti. Itsesensuuri on pään puskaan laittamista, mutta se saa hyvinvointivaltion arjen sujumaan.

JMG-tutkimuslaitoksen yhteistyössä Ruotsin journalistiliiton kanssa tekemän selvityksen mukaan neljä kymmenestä ruotsalaistoimittajasta on tunnistanut omassa työssään itsesensuurin.

Media muokkaa mielipiteitä

Julkisen palvelun SVT julkaisi vuonna 3. kesäkuuta 2015 omien selvitystensä perusteella jutun otsikolla ”Tuhansia korkeasti koulutettuja muuttaa Ruotsiin”. Näin estottomasti valtiojohtoinen media suitsutti suuren pakolaisvyöryn vuonna:

– Maahan virtaa valmiiksi koulutettuja insinöörejä, lääkäreitä ja taloustieteilijöitä. Ulkomaalaisten diplomi-insinöörien määrä on kaksinkertaistunut vuodessa. Ruotsissa on meneillään mahtava tiedon maahantuonti.

SVT on jälleen myrskyn silmässä, kun yhtiö poistatutti Kiinan vuoden 2022 talviolympialaisia käsittelevästä jutustaan Kiina-asiantuntijan kriittiset kommentit. Yhtiötä syytetään nyt ”itsesensuurista”.

”Tehokkainta on itsesensuuri”

Poistetuissa kommenteissa Kiinaa kuvataan diktatuuriksi yksipuoluevaltion sijasta. Kiina on murskannut demokratian Hong Kongissa ja Xinjiangissa on meneillään uiguurien kansanmurha. Toimittaja sekä Kiina-asiantuntija Jojje Olsson vaatiikin nyt SVT:n päättäjiä kertomaan, mikä kyseisissä väitteissä on paikkansa pitämätöntä.

– Tämä jos mikä on itsesensuuria, Olsson sanoo Expressenissä.

– Se on sensuurin tehokkain muoto, ja juuri näin Kiinan johto haluaa ulkomaisten toimittajien, poliitikkojen ja liikemiesten toimivan.

SUOMEN UUTISET