Ruotsin vähemmistöhallituksen sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven ilmoitti sunnuntaina jättävänsä pääministerin ja puoluejohtajan tehtävät marraskuun puoluekokouksessa. Ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonilta ei heru ymmärrystä Löfvenin hallituskaudelle.

Eroilmoitus ei ollut varsinainen yllätys, sillä varsinkin viime ajat sosialidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallituksen meno on ollut tuskien taival, joka ehti jo kerran päättyäkin hävittyyn luottamuslauseäänestykseen alkukesästä.

”Synkeä aika Ruotsin historiassa”

Läfvenin eroilmoitus on saanut läpi puoluekentän ymmärtäviä ja selkää taputtavia kommentteja. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson muistuttaa kuitenkin Löfvenin kauden pimeästä puolesta:

Stefan Löfvenin hallituskausi on synkkä luku Ruotsin historiassa. Törkeä rikollisuus, massamaahanmuutto, rinnakkaisyhteiskunnat, tukiriippuvaisuus, energiakriisi ja paljon, paljon muuta.

– Pääministerin ja istuvan puoluejohtajan vaihtaminen juuri kun vaalitaistelu on lähdössä käyntiin, on lähinnä osoitus hajoavan poliittisen liikkeen epätoivosta. Se lupaa Ruotsille hyvää pitkällä tähtäimellä, Åkesson veisteli Twitterissä. Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit ensi vuoden syyskuussa.

Naispääministeriä pukkaa

Kannunvalanta Löfvenin seuraajasta alkoi saman tien ja paikalliset median edustajat rummuttavat lähes poikkeuksetta naista Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi. Useimmiten mainitaan valtiovarainministeri Magdalena Anderssonin nimi.

Muina ehdokkaina on tuotu esiin muun muassa tiukoista maahanmuuttokannoistaan tunnettu Ardalan Shekarabi sekä Anders Ygeman ja Mikael Damberg.

SUOMEN UUTISET