

LEHTIKUVA
Jimmie Åkesson pääministerin erosta: ”Löfvenin lähtö on merkki hajoavan poliittisen liikkeen epätoivosta”
Ruotsin vähemmistöhallituksen sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven ilmoitti sunnuntaina jättävänsä pääministerin ja puoluejohtajan tehtävät marraskuun puoluekokouksessa. Ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonilta ei heru ymmärrystä Löfvenin hallituskaudelle.
Eroilmoitus ei ollut varsinainen yllätys, sillä varsinkin viime ajat sosialidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallituksen meno on ollut tuskien taival, joka ehti jo kerran päättyäkin hävittyyn luottamuslauseäänestykseen alkukesästä.
”Synkeä aika Ruotsin historiassa”
Läfvenin eroilmoitus on saanut läpi puoluekentän ymmärtäviä ja selkää taputtavia kommentteja. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson muistuttaa kuitenkin Löfvenin kauden pimeästä puolesta:
– Stefan Löfvenin hallituskausi on synkkä luku Ruotsin historiassa. Törkeä rikollisuus, massamaahanmuutto, rinnakkaisyhteiskunnat, tukiriippuvaisuus, energiakriisi ja paljon, paljon muuta.
– Pääministerin ja istuvan puoluejohtajan vaihtaminen juuri kun vaalitaistelu on lähdössä käyntiin, on lähinnä osoitus hajoavan poliittisen liikkeen epätoivosta. Se lupaa Ruotsille hyvää pitkällä tähtäimellä, Åkesson veisteli Twitterissä. Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit ensi vuoden syyskuussa.
Naispääministeriä pukkaa
Kannunvalanta Löfvenin seuraajasta alkoi saman tien ja paikalliset median edustajat rummuttavat lähes poikkeuksetta naista Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi. Useimmiten mainitaan valtiovarainministeri Magdalena Anderssonin nimi.
Muina ehdokkaina on tuotu esiin muun muassa tiukoista maahanmuuttokannoistaan tunnettu Ardalan Shekarabi sekä Anders Ygeman ja Mikael Damberg.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Anders Ygeman Ardalan Shekarabi puoluejohtajan vaihto eroilmoitus pääministeriero Ruotsin pääministeri valtiopäivävaalit 2022 vähemmistöhallitus Mikael Damberg sosialidemokraatit Ympäristöpuolue vihreät Stefan Löfven Puoluekokous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin hallitus kaatui – ruotsidemokraatit valmiina uusiin vaaleihin

Expressen vaatii pääkirjoituksessaan: ”Lopeta turvapaikkapelleily, pääministeri Löfven – tai menetät kansan luottamuksen”

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson syyttää maan hallitusta kansanmurhasta – vaatii vastuullisten eroa

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson: ”Vanhukset ja sairaat maksavat maahanmuuton hinnan”

Ympäristöpuolue vihreiden selvät sävelet Ruotsissa: Valkoisten naisten on tehtävä tilaa maahanmuuttajille – ja ruotsidemokraatit ovat uhka demokratialle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.