Koronaan kuolleita on Ruotsissa jo lähes 5 000. ”Kyseessä on joukkomurha”, syyttää puheenjohtaja Jimmie Åkesson Aftonbladetissa. Pandemia ja terveysviranomaisten sekä hallituksen arvostelu on lähentänyt maan oppositiopuolueita ja nyt Åkesson pitää säännöllisesti yhteyttä maltillisen kokoomuksen johtoon.

Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkesson on viime viikkoina arvostellut ankarasti Ruotsin koronastrategiaa ja vaatinut muun muassa valtion epidemiologi Anders Tegnellin eroa. Åkessonille on huomauteltu väärin suunnatusta kritiikistä, mutta ymmärtäjiäkin on löytynyt.

-Pääasia on se, että vastuulliset tekevät omat johtopäätöksensä ja eroavat, Åkesson linjaa.

”Kyseessä on kansanmurha”

-Kyse on kansanmurhasta ja väitän, että tuhannet ihmiset ovat kuolleet ennen aikojaan. Viruksen voima arvioitiin väärin ja sen annettiin levitä. Uskottiin, että laumasuojan myötä pystytään suojelemaan riskiryhmiä. Nyt on käynyt selväksi, ettei tämä peli vetele missään, ei edes Ruotsissa.

Åkesson katuu sitä, että on pitänyt kaiken kevättä liian matalaa profiilia hallituksen koronastrategian arvostelussa. Toisaalta Ruotsin kansallisille ominaispiirteille hänkään ei ole voinut mitään. Eikä sille, että ison hädän tullen kansa kerääntyy toimivan johdon ympärille.

-Olisi pitänyt lyödä nyrkkiä pöytään, ehdottomasti. Mutta kuten sanottu, se ei vaan toiminut. Jos sanoit jotakin kriittistä, ihmiset tulivat heti silmille, eikä kukaan halunnut kuunnella.

Vastuu on hallituksella

Ruotsin koronaluvut ovat jälleen olleet kasvussa, sen tosin sanotaan johtuvan lisääntyneestä testauksesta. Ja ihmisiä – erityisesti vanhoja – kuolee edelleen päivittäin Covid-19 -tautiin. Tähän on tultu ja Åkessonin mielestä syy on ja vastuu kuuluu hallitukselle sekä terveysviranomaisille, ei poliitikoille yleensä. Poliitikkoja kun on syytetty siitä, että vanhusten asiat ovat olleet jo vuosikausia retuperällä.

-Varovaisuus olisi pitänyt olla kaiken lähtökohta. Stefan Löfven (pääministeri) hokee aina sitä, että tauti oli uusi emmekä tienneet siitä mitään. Siksi olisi pitänyt alusta alkaen tehdä mieluummin liian paljon toimenpiteitä kuin liian vähän. Ja sitten varovaisesti purkaa rajoituksia mahdollisuuksien mukaan. Täällä on tehty päinvastoin.

Opposition yhteistyö tiivistyy

Jimmie Åkesson katsoo jo kohti seuraavia vaaleja ja mahdollista hallitusyhteistyötä kokoomuksen sekä kristillisdemokraattien kanssa. Puoluetasolla onkin tapahtunut paljon. Välit ovat petraantuneet erityisesti kokoomuksen puoluejohtaja Ulf Kristerssonin suuntaan. Åkesson näkee asiat tosin niin, että Kristersson kaavailee itsestään opposition johtavaa voimaa.

-Luullakseni Ulf haluaa olla verkon hämähäkki ja koota opposition yhteen. Vaikka me olemme menestyneet paremmin mielipidemittauksissa.

Åkessonilla on käsi kansan pulssilla, eikä hän aio jäädä soittelemaan lehdellä kokoomuksen ja Kristerssonin varjoon. Torstaina hän jo pisti pontta pyttyyn ja vaati valtiopäiviä määräämään uuden selvityksen pääministeri Olof Palmen murhasta.

SUOMEN UUTISET