
Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson syyttää maan hallitusta kansanmurhasta – vaatii vastuullisten eroa
Koronaan kuolleita on Ruotsissa jo lähes 5 000. ”Kyseessä on joukkomurha”, syyttää puheenjohtaja Jimmie Åkesson Aftonbladetissa. Pandemia ja terveysviranomaisten sekä hallituksen arvostelu on lähentänyt maan oppositiopuolueita ja nyt Åkesson pitää säännöllisesti yhteyttä maltillisen kokoomuksen johtoon.
Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkesson on viime viikkoina arvostellut ankarasti Ruotsin koronastrategiaa ja vaatinut muun muassa valtion epidemiologi Anders Tegnellin eroa. Åkessonille on huomauteltu väärin suunnatusta kritiikistä, mutta ymmärtäjiäkin on löytynyt.
-Pääasia on se, että vastuulliset tekevät omat johtopäätöksensä ja eroavat, Åkesson linjaa.
”Kyseessä on kansanmurha”
-Kyse on kansanmurhasta ja väitän, että tuhannet ihmiset ovat kuolleet ennen aikojaan. Viruksen voima arvioitiin väärin ja sen annettiin levitä. Uskottiin, että laumasuojan myötä pystytään suojelemaan riskiryhmiä. Nyt on käynyt selväksi, ettei tämä peli vetele missään, ei edes Ruotsissa.
Åkesson katuu sitä, että on pitänyt kaiken kevättä liian matalaa profiilia hallituksen koronastrategian arvostelussa. Toisaalta Ruotsin kansallisille ominaispiirteille hänkään ei ole voinut mitään. Eikä sille, että ison hädän tullen kansa kerääntyy toimivan johdon ympärille.
-Olisi pitänyt lyödä nyrkkiä pöytään, ehdottomasti. Mutta kuten sanottu, se ei vaan toiminut. Jos sanoit jotakin kriittistä, ihmiset tulivat heti silmille, eikä kukaan halunnut kuunnella.
Vastuu on hallituksella
Ruotsin koronaluvut ovat jälleen olleet kasvussa, sen tosin sanotaan johtuvan lisääntyneestä testauksesta. Ja ihmisiä – erityisesti vanhoja – kuolee edelleen päivittäin Covid-19 -tautiin. Tähän on tultu ja Åkessonin mielestä syy on ja vastuu kuuluu hallitukselle sekä terveysviranomaisille, ei poliitikoille yleensä. Poliitikkoja kun on syytetty siitä, että vanhusten asiat ovat olleet jo vuosikausia retuperällä.
-Varovaisuus olisi pitänyt olla kaiken lähtökohta. Stefan Löfven (pääministeri) hokee aina sitä, että tauti oli uusi emmekä tienneet siitä mitään. Siksi olisi pitänyt alusta alkaen tehdä mieluummin liian paljon toimenpiteitä kuin liian vähän. Ja sitten varovaisesti purkaa rajoituksia mahdollisuuksien mukaan. Täällä on tehty päinvastoin.
Opposition yhteistyö tiivistyy
Jimmie Åkesson katsoo jo kohti seuraavia vaaleja ja mahdollista hallitusyhteistyötä kokoomuksen sekä kristillisdemokraattien kanssa. Puoluetasolla onkin tapahtunut paljon. Välit ovat petraantuneet erityisesti kokoomuksen puoluejohtaja Ulf Kristerssonin suuntaan. Åkesson näkee asiat tosin niin, että Kristersson kaavailee itsestään opposition johtavaa voimaa.
-Luullakseni Ulf haluaa olla verkon hämähäkki ja koota opposition yhteen. Vaikka me olemme menestyneet paremmin mielipidemittauksissa.
Åkessonilla on käsi kansan pulssilla, eikä hän aio jäädä soittelemaan lehdellä kokoomuksen ja Kristerssonin varjoon. Torstaina hän jo pisti pontta pyttyyn ja vaati valtiopäiviä määräämään uuden selvityksen pääministeri Olof Palmen murhasta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- puolueyhteistyö verilöyly joukkomurha Anders Tegnell laumasuoja riskiryhmät Covid-19 pandemia koronavirus Ulf Kristersson Kristillisdemokraatit oppositio Jimmie Åkesson Stefan Löfven Ruotsidemokraatit Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jimmie Åkesson haluaa pakolaispolitiikan painopisteeksi palautukset turvapaikkatyrkytyksen sijasta – tähtää oikeusministeriksi seuraavaan hallitukseen

Jimmie Åkesson haluaa nähdä mustaa valkoisella yhteistyöstä kokoomuksen ja kristittyjen kanssa – Ruotsin seuraavaa hallitusta rakennetaan jo

Teho-osastoilla odotetaan kauhulla seuraavia piinaviikkoja – pandemia leviää voimalla Ruotsin lasten ja nuorten keskuudessa

Jimmie Åkesson pääministerin erosta: ”Löfvenin lähtö on merkki hajoavan poliittisen liikkeen epätoivosta”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää