Koronakäyrät sojottavat suoraan ylöspäin ja Ruotsin terveydenhuollon huoli kasvaa. Tartunnat ovat Göteborgissa kuusinkertaistuneet kuukaudessa ja nyt sairastuvat lapset ja nuoret. Tukholman ambulanssikuskien mielestä tautitilanne muistuttaa jo kevään katastrofia, kertoo SVT.

Viikolla 45 Göteborgin alueella rekisteröitiin 4 069 uutta Covid-19-tartuntaa. Se tarkoittaa 1 086 tapausta enemmän kuin edellisellä viikolla. Nyt tartunnan ovat saaneet erityisesti 10-19-vuotiaat. Tautitilanteen jyrkkä paheneminen pakottaa vastuulliset miettimään, miten tulevasta joulusta ja talvesta selvitään.

Göteborgissa hoitohenkilökunta on erityisen huolissaan siitä, jaksaako henkilökunta enää pandemian uusinta kierrosta. Monilla kesäloma jäi vain viikon parin mittaiseksi, eikä uusista vapaista ole tietoa. Harva tulee miettineeksi hoitohenkilökunnan arjen vaativuutta.

– Hengityskoneessa oleva potilas on äärimmäisen sairas ja hoitotilanteessa häntä täytyy mennä erityisen lähelle. Se tarkoittaa kaksinkertaista suojavarustusta. Hoitajankin on vaikea hengittää, varusteet hiertävät ja kutittavat, visiirin lävitse on vaikea nähdä, tulee kuuma ja suuta kuivaa. Pitää huutaa jos haluaa jonkun kuulevan ja hoitohuoneesta ulostullessa sitä on läpimärkä, kertoo ylilääkäri Louise Sameby.

Niin sairas kuin olla voi

SVT:n toimittajan käydessä sairaalassa joukko omaisia oli kauempana kokoontunut lasi-ikkunan taakse jättämään jäähyväisiä potilaalle. Koronaa sairastanut mies kuoli hetken kuluttua. Kansalaiset eivät tunnu tajuavan, kuinka vakavasta taudista koronassa on kyse.

– Kansalaiset eivåt ymmärrä, miten sairas ihminen voi olla, toteaa sairaanhoitaja Joel Söderholm. Rajoituksista huolimatta välinpitämättömyys ja tauti leviävät joukkoliikenteessä, kaupoissa ja ravintoloissa.

– Ehkä sitä ei itse sairastukaan vakavasti, mutta iäkkäämpi läheinen tai kaveri voi sairastua kohtalokkaasti. Kaikki eivät osaa ajatella niin pitkälle, se on raivostuttavaa.

Pillit soivat taas koronapotilaille

SVT on seurannut sairaankuljetuksen tilastoja Tukholmassa. Covid-19-tautiin liittyvät kuljetukset ovat tuplaantuneet kahdessa viikossa. Pian ollaan ensimmäisen aallon tahdissa.

Erona menneeseen on se, että potilailla on nyt useammin mukanaan positiivinen testitulos, he ovat nuorempia ja ensihoitajat ovat rutinoituneempia kuin keväällä.

– Monet ovat tosi huolissaan saatuaan tartunnan vahvistavan testituloksen, kaikkien ei silti tarvitsisi sännätä suoraa päätä sairaalaan, kuvailee Tukholman tilannetta erikoissairaanhoitaja Ferhat Baysal.

SUOMEN UUTISET