Ruotsissa hoitajien hätä ja äänenpainot nousevat pandemian myötä vähintäinkin samaan malliin kuin Suomessa. Aluehallinnon myöntämä joulusatanen toki otettiin kohteliaasti vastaan Göteborgissa, mutta samalla annettiin ymmärtää, että kulutusyhteiskunnassa ihmisen arvostus mitataan myös rahalla.

Västra Götalandin eli Göteborgin tienoon aluehallinto päätti muistaa tasa-arvoisesti kaikkia työntekijöitään 1 500 kruunun (149 euroa) joulurahalla raskaan vuoden päätteeksi. Ylitöitä on tehty ja vapaita on pidetty vain mahdollisuuksien mukaan.

– On tosi hyvä, että kaikki huomioidaan nyt. Kesällä vain tietyt henkilöt saivat tunnustuksen, vaikka muut raatoivat samalla mitalla, sanoo Västra Götalandin hoitajaliiton puheenjohtaja Anne Karin Höglund.

“Tilanne on huolestuttava”

Puheenjohtaja huomauttaa samaan hengenvetoon, että tärkeämpää olisi ollut korottaa palkkoja, jotta hoitoalan houkuttelevuus paranisi ja lisää työntekijöitä saataisiin uupuneiden avuksi ja tilalle.

– Jos väki ei olisi äänestänyt jaloillaan, olisimme säästyneet lomien ja vapaiden peruutuksilta. Ja jos töissä olisi riittävän monta koulutettua käsiparia, myös työilmapiiri muuttuisi paremmaksi.

– Väkemme on tehnyt työnsä loistavasti mutta kysymys onkin siitä, kauanko he jaksavat, ennen kuin sairastuvat itse. Tilanne on todella huolestuttava.

SUOMEN UUTISET