Ruotsin entinen valtion epidemiologi ja nykyinen Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntija Johan Giesecke latelee Dagens Nyheterissä epämiellyttäviä asioita meneillään olevasta pandemiasta. – Kukaan ei pysty suojautumaan. Suomi, Norja sekä Tanska ovat tasoissa Ruotsin kanssa vuoden kuluttua, kun koronaan kuolleita lasketaan.

Tartuntatautien asiantuntija, professori emeritus sekä nykyisen valtion epidemiologi Anders Tegnellin oppi-isä Johan Giesecke puolustaa loppuun saakka Ruotsin linjaa pandemian vastaisessa taistelussa: Tautiin sairastuneiden määrää pyritään rajoittamaan suositusten avulla niin, että vaikeimmin sairastuneet kyetään vielä hoitamaan.

Keitä sitten tehohoitoon otetaan, onkin jo eri juttu. Huhtikuun loppuun mennessä koronaan Ruotsissa kuolleista 90 prosenttia oli yli 70-vuotiaita. Puolet kuolleista vanhuksista asui hoitolaitoksissa ja neljännes oli kotihoidossa. Anders Tegnellin mukaan monet tuoreimman tartunnan saaneista ovat nyt hoitohenkilökuntaa.

Rajoitukset siirtävät tartunnat tulevaisuuteen

Oppi-isä Giesecken mukaan yhteiskunnan sulkeminen voi parhaassa tapauksessa hidastaa tartuntoja, ei estää niitä. Tätä hän ei väsy toistamaan. Ruotsin koronaan kuolleiden korkeat luvut suhteessa asukasmäärään tasoittuvat hänen mukaansa ajan myötä. Kaikki maat tulevat saamaan siipeensä yhtä lailla.

– Jos yhteiskunta suljetaan. tartunnat vähenevät ja tämä näkyy myös Ruotsissa. Pandemia ei etene enää samalla vauhdilla, kuin muutama viikko sitten. Toimenpiteet ovat toki tehokkaita mutta ne vain siirtävät tartuntoja tulevaisuuteen. Rokote on ainoa keino vaikuttaa asioiden kulkuun, Giesecke toteaa.

Syyskuu on kuukausista julmin

Ruotsissa koronaan on kuollut huomattavasti enemmän ihmisiä kuin muissa Pohjoismaissa. Tilasto ei Giesecken mielestä ole vielä lopullinen. Kuolleet lasketaan vasta vuoden kuluttua. Terveiset lähtevät Suomeen:

– Suomi on onnistunut loistavasti yhteiskunnan sulkemisessa. Mutta keskustelin tässä päivänä muutamana valtion epidemiologi Mika Salmisen kanssa ja hän on todella huolissaan siitä, mitä tapahtuu syksyllä, kun väestöllä ei ole vastustuskykyä ja rajoituksia on höllennetty. Ihmisiä kuolee silloin. Suomi tulee tasoihin Ruotsin kanssa, sama koskee Tanskaa ja Norjaa.

Giesecke kertoo Dagens Nyheterissä puhuneensa myös THL:n ennusteasiantuntija Arto Palmun kanssa ja myös tämä pitää pandemian toista aaltoa väistämättömänä.

Ruotsi on ”toppen”

Giesecken mielestä Ruotsin koronalinja on maailman paras. Hän ottaa esimerkiksi Uuden-Seelannin, josta koronavirus on pystytty lähes hävittämään.

– Mitä he sitten tekevät? Se tarkoittaa sitä, että kaikki Uutee-Seelantin matkustavat joutuvat jäämään kahdeksi viikoksi karanteeniin Aucklandin lentokentälle. Jos toimivaa rokotetta ei saada aikaiseksi, näin voi jatkua vuosikymmeniä.

– Kaikki saavat tartunnan, sairastumme jokainen, ennemmin tai myöhemmin.

”Hitaimmin juoksevat kärsivät eniten”

Giesecke laskee, että koronaan tulee Ruotsissa kuolemaan kaikkiaan noin 5 000 ihmistä. ”Hiukan enemmän kuin aikanaan aasialaiseen influenssaan”. Asialle ei ole tehtävissä mitään, kyseessä on luonnonkatastrofi. Pahiten kärsivät heikoimmat, jotka ”juoksevat hitaimmin”.

Giesecken laskelmat ovat hiukan erilaiset kuin toteuma Yhdysvalloissa. USA:ssa on jo parissa kuukaudessa kuollut koronaan

– Tartuntatautikeskus CDC:n luvuista päätellen – enemmän ihmisiä, kuin kausi-influenssaan vuodessa. Koronaan kuolleita on nyt 80 000 ja kausi-influenssa 2018-2019 vei 34 200 amerikkalaisen hengen.

SUOMEN UUTISET