Anders Tegnell kertoo Aftonbladetin haastattelussa Ruotsin pandemiakeväästä ja myöntää, että viranomaiset olisivat voineet ajatella paljon enemmän vanhainkoteihin ja vanhusten kotihoitoon liittyviä asioita. Vanhustenhoito kaikkinensa on hänen mukaansa tosin ollut ongelma jo vuosikaudet, se vain on ajankohtaistunut nyt.

Ruotsissa keskustellaan villisti siitä, onko maan suureen koronakuolleisuuteen johtanut linjaus ollut oikea. Valtion epidemiologi Anders Tegnell on saanut tutkijakollegoiltaan kuraa tuulettimeen oikein kunnolla. Hän kommentoi asiaa ainoastaan sanomalla olevansa tietoinen asiasta.

”Olisi pitänyt ajatella enemmän”

Tegnellin linjaukset kuulostavat kovin samalta kuin helmet, jotka putoilevat pääministeri Sanna Marinin huulilta hallituksen tiedotustilaisuuksissa:

– Tärkeintä on yrittää tehdä parhaansa niillä tiedoilla ja työkaluilla, jotka ovat käytettävissä. Kaiken aikaa on oltava todella nöyrä ja valmis tekemään tarpeellisia muutoksia.

Tegnell sanoo, ettei ole lainkaan vakuuttunut siitä, että Ruotsi on oikealla tiellä koronan vastaisessa taistelussa.

– Me viranomaiset fundeeraamme tätä jatkuvasti keskenämme. Mitä voisimme tehdä paremmin ja mitä voisimme muuttaa? Kaiken aikaa täytyy olla valppaana, sillä uutta tietoa ja uusia haasteita tulee jatkuvasti.

”Käsidesiä saadakseen pitää rukoilla”

Valtion epidemiologi puhuu mielellään monikossa, eikä myönnä, että HE ovat tehneet virheitä. Jotakin olisi tosin voinut tehdä toisin.

– Meidän olisi Ruotsissa kokonaisuudessaan pitänyt ajatella paljon enemmän kuin teimmekään tilannetta vanhainkodeissa ja vanhusten kotihoidossa. Tosin se on ollut suuri ongelma jo vuosikaudet, onpahan vain nyt sitten tullut erittäin selväksi kaikille.

Ongelmat vanhustenhoidossa kärjistyvät edelleen ja SVT:n sunnuntain tietojen mukaan yksityisen Ansvar och Omsorg (vastuu ja huolenpito) -ketjun hoitokodeissa Tukholman alueella on ainakin 50 vanhusta kuollut koronaan. Bergan vanhainkodin asukkaista menehtyneitä on jopa joka kolmas. Henkilökunnan edustaja kuvaa laitosten tilannetta kertomalla, että ”käsidesiä saadakseenkin pitää rukoilla”.

Vastuu kuuluu jokaiselle

Aftonbladetin toimittaja kysyi Tegnelliltä myös, miten tämä toimii, kun näkee kaupungilla ihmisiä, jotka eivät välitä pitää riittävää etäisyyttä kanssakulkijoihin.

– Tuntuisi omituiselta puuttua tilanteeseen. Kansalaisten pitää itse tuntea oma vastuunsa, ei ole minun asiani laukata ympäriinsä ja leikkiä poliisia.

SUOMEN UUTISET