Satoja koronatartuntoja ja kymmeniä kuolleita Tukholman vanhainkodeissa – nukutusaineet loppumassa alueen sairaaloista – työnantajat joutumassa raastupaan suojavarusteiden puutteesta – pääministeri Löfven sanoo tilanteen pahenevan yhä.

Covid-19 -tauti etenee vääjäämättömästi Tukholman vanhainkodeissa, tartunnan saaneita on jo satoja. Pelkästään Tukholman alueen suurimpiin kuuluvan vanhusten hoitopalveluja tarjoavan yrityksen asiakkaista 250 oli saanut tartunnan torstaihin mennessä ja 50 heistä oli kuollut.

Työntekijät eivät uskalla tulla töihin

-Olemme huolissamme vanhuksistamme, sairastuneisuuden suunta näyttää taas olevan ylöspäin, tämä on todella onnetonta, huokaa valtionepidemiologi Anders Tegnell yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa.

Suojavarusteiden puute ja mahdollinen loppuminen ovat todellinen ongelma Tukholman vanhainkodeissa. Suojia saattaa olla varastossa muutaman päivän tai vain muutaman tunnin käyttöön, sanoo hoivakotiketjun päivittäistoiminnan päällikkö Stefan Amér. Vallitseva tilanne herättää huolta työntekijöissä ja on johtanut lisääntyviin poissaoloihin. Työntekijät eivät yksinkertaisesti uskalla tulla töihin.

Suojavarusteiden puutteita puidaan raastuvassa

Työantajan tehtävä on huolehtia kaikin tarvittavin keinoin siitä, ettei työntekijä altistu tautitartunnalle työssään. Asiassa ei ole työoikeuden asiantuntija Tommy Iseskogin mukaan epäselvyyttä. Hän pitääkin todennäköisenä, että työnantajat ja jopa poliitikot saattavat joutua vielä oikeuden eteen puuttuvien suojavarusteiden takia.

Terveysviranomaiset eivät ole vastuussa työpaikkojen tilanteesta, Iseskog muistuttaa. Vastuu työsuojelusta on työnantajalla ja se on henkilökohtainen. Siitä syystä yksittäiset esimiehet voidaan asettaa syytteeseen, jos työntekijälle ei ole antaa säädösten mukaisia suojavarusteita.

– Luulen, että tulemme vielä näkemään esimiehiä ja jopa poliitikkoja syytettyjen penkillä, Tommy Iseskog toteaa.

Nukutusaine vähissä

Covid-19 -potilaiden tehohoidossa lähes välttämätön Propofol-nukutusaine on loppumassa Tukholman alueen sairaaloista. Propofolia ja vastaavia aineita käytetään anestesian lisäksi rauhoittamaan hengityskoneeseen liitettävää potilasta eli laskemaan tämän tajunnan tasoa.

Tilanne on nyt kriittinen suuren kysynnän vuoksi ja Tukholman alueelta onkin oltu yhteydessä valmistajiin nukutusaineiden tuotantomäärien nostamiseksi.

– Laitamme toivomme siihen, että lääkeaineiden ja suojavarusteiden valmistajat voisivat kasvattaa tuotantoaan siten, että voisimme ratkaista tämän tilanteen, sanoo Tukholman alueen terveyden- ja sairaanhoidosta vastaavan yksikön päällikkö Gerd Läfars.

Pääministeri varoittaa tulevasta

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on varoittanut kansalaisia siitä, että koronavaara ei todellakaan ole ohi ja pääsiäisenä on parasta pysytellä kotosalla. Hallitus tekee hänen mukaansa kaiken voitavansa taudin leviämisen hidastamiseksi, tukee sairaanhoitoa ja lieventää talouselämää kohtaavaa iskua.

– Tämä ei ole ole muutamassa viikossa, vaan puhumme kuukausista, Löfven sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Tulee vielä pahempaa, ennen kuin tunnelin päässä näkyy valoa.

SUOMEN UUTISET