Moni hieraisi silmiään lukiessaan HS:n perjantaina julkaisemaa uutista hallituksen koronavenkoilusta. Ministeriön mukaan ”koronaviruksen on annettava levitä, jotta rajoitustoimien edellytykset säilyvät”. Kansanedustaja Mari Rantanen on tyrmistynyt Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ulostulosta.

Koronatoimista vastaava STM-johtaja Pasi Pohjola kertoo uudeksi perusteluksi hallituksen hybridistrategialle sen, että viruksen on levittävä väestössä, jotta poikkeustoimien oikeudelliset perusteet säilyisivät:

”Jos tautia ikään kuin lähdettäisiin tukahduttamaan ja saataisiin kutakuinkin tartunnat häviämään Suomesta, silloin vääjäämättä jouduttaisiin myös purkamaan rajoitustoimenpiteitä. Esimerkiksi valmiuslain tai tartuntatautilain mukaisia perusteita toimenpiteille ei enää olisi. Se tarkoittaisi sitä, että rajat jouduttaisiin avaamaan ja helmikuun kaltainen taudin maahantulo ja leviäminen lähtisivät uudelleen käyntiin”, Pohjola kertoo HS:lle.

Kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) moittii voimakkaasti ministeriön johtajan ulostuloa.

– Nyt sitten ihan oikeasti. Koronan on annettava levitä, jotta poikkeusolot pysyvät voimassa? Ei voi olla todellista touhua. Sairastutetaan ihmisiä, jotta voidaan pitää valmiuslain pykäliä voimassa?

Tarttuvuuslukutavoitetta ei edes kerrota

Ministeriön Pohjola toteaa, ettei minkään tietyn tarttuvuusluku R0-luvun tavoittelu ole järkevää. Tämä on Rantasen mukaan kummallista, sekä vastoin WHO:n suositusta, jossa kehotetaan pitämään R0:n alle yhden.

R0-luvulla mitataan sitä, kuinka monta uutta ihmistä sairastunut tartuttaa. Mikäli yksi sairastunut tartuttaa vähemmän kuin yhden, epidemia hiipuu. Rnolla-termein: Mikäli R0 on alle yhden, epidemia hiipuu, ja mikäli se on yli yhden, epidemia kiihtyy.

Mari Rantanen kirjoittaa: ”Anteeksi nyt vain, mutta jos olen oikein ymmärtänyt, R0-luvun seuraamisen tarkoitus on estää, ettei ihmisiä joutuisi teholle. Kun luku nousee yli 1, alkaa ihmisiä sairastumaan nopeasti ja sitä myötä myös vakavan tautimuodon saavat ja tehohoitoa tarvitsevat lisääntyvät. Kuten eräskin teholääkäri osuvasti sanoi, yhteiskunta on silloin epäonnistunut jos ihmisiä on suurin määrin teholla. Tässä on nyt jotain mätää. Todella.”

Myös HS:N haastattelema Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen kummeksuu ministeriön perusteluja. Hän muistuttaa, että tartuntatautilaki antaa mahdollisuuden puuttua koronan kantaisiin yleisvaarallisiin tauteihin.

PÄIVITYS klo 14:27:

Pääministeri Sanna Marin säntää korjaamaan STM-johtajan lausuntoa. Hän twiittaa: ”STM:n Pohjolan lausunto ei edusta hallituksen linjaa tai ajattelua. Hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa ja siksi rajoitustoimia on tehty ja on edelleen voimassa. Vahvistamme testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallia, jotta virus ei leviäisi.”

Myös Pohjola kritisoi HS-juttua. Hän ei kuitenkaan kerro, mikä siinä on vikana.


SUOMEN UUTISET