Kazakstanin äskettäinen kansannousu ja Capitolin valtaus vuosi sitten ovat esimerkkejä tapahtumakuluista, jotka olisi ehkä voitu ennustaa etukäteen. Maailma on pullollaan tietokantoja ja koneoppivilla ohjelmistoilla tietoläjistä voidaan jalostaa sääennustuksen tasoisia näkemyksiä myös yhteiskunnallisista levottomuuksista.

Kansan käyttäytymistä ennustavia algoritmeja on tähän mennessä hyödynnetty lähinnä valtioissa, joissa levottomuudet tai niiden uhka on arkipäivää. Malleihin on voitu lisätä televalvonnasta saatua tiedusteludataa. Valtaeliitti on sitten tilannekuvan perusteella saattanut jopa eliminoida henkilöitä, joiden on koettu asettuvan harvainvaltaa vastaan.

Nyt yhteiskunnalliset ennustemallit ovat rantautumassa myös demokraattisesti johdettuihin valtioihin, joissa signaalit kansan mielenliikkeistä voivat – jos niin halutaan – kannustaa positiivisiin muutoksiin yhteiskunnassa. Mielenosoituksia ja levottomuuksia voidaan yksinkertaisimmin ehkäistä korjaamalla epäkohtia.

Ohjelmistot opetetaan nuuhkimaan uhkia

– Ihmisillä on taipumusta tunnistaa sisimmässään uhkia, he voivat vaikkapa aavistaa lähestyvän myrskyn. Ja he voivat olla oikeassa. Ominaisuus on erittäin hyödyllinen, sanoo konfliktien ennustamisen pioneeri Philip Schrodt Interesting Engineering -verkkomediassa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ja keskustiedustelupalvelu CIA käyttävät IE:n mukaan jo tekoälyä levottomuuksien ennustamiseen ja seurantaan ulkomailla. Tiedemaailma uskoo ajan olevan nyt kypsä koneoppivien järjestelmien käyttämiseen myös kotimaisten mielialojen seurannassa.

Sekään ei välttämättä ole poissuljettua, että koneoppivaa ennustamista käytetään tällä hetkellä esimerkiksi Ukrainaan liittyvien tapahtumien mallintamisessa sekä mahdollisten seurausten spekuloinnissa.

SUOMEN UUTISET