Valeuutisten ja disinformaation vihollisena esiintyvä Facebook on myöntänyt oikeudessa, että sen faktantarkastukset ja niiden perusteella annetut luokitukset ovat vain mielipiteitä. Siitä huolimatta Facebook on rajoittanut tiettyjen postausten näkyvyyttä näiden luokitusten pohjalta.

Libertalismia edustava yhdysvaltalainen tv-juontaja John Stossel haastoi Facebookin oikeuteen kunnianloukkauksesta, koska somealusta oli lisännyt hänen ilmastonmuutosta käsitteleviin videoihinsa ”faktantarkastusleimoja”, joiden mukaan videoiden sisältö oli ”harhaanjohtavaa” tai ”osittain valheellista”. Stossel vaatii Facebookilta kahden miljoonan dollarin vahingonkorvauksia.

Mielipiteitä – eivät tosiasioita

Oikeudenkäynnin kuluessa esiin nousi mielenkiintoinen seikka: kanteeseen antamassaan vastineessa Facebook (joka tunnetaan nyt nimellä Meta) esitti, että sen käyttämät faktantarkastusleimat ”eivät sinänsä ole virheellisiä tai kunniaa loukkaavia, vaan päinvastoin mielipiteitä, jotka kuuluvat sananvapauden piiriin”.

Samalla tavalla Facebook piti faktantarkastusyrityksen kirjoittamia lausuntoja pelkkinä mielipiteinä. Facebook on ulkoistanut faktantarkastukset erilaisille mediaorganisaatioille ja järjestöille välttääkseen itse vastuun faktantarkastuksista, kirjoittaa nettilehti Breitbart. Siitä huolimatta Facebook tukeutuu näihin faktantarkastuksiin ja liittää postauksiin niiden mukaisia luokituksia, jotka vaikuttavat postauksen näkyvyyteen.

Media-aktivismi naamioidaan ”puolueettomaksi totuudeksi”

Bloggaaja Anthony Watts luonnehtii tätä julki tullutta lipsahdusta ”PR-katastrofiksi ja mahdolliseksi juridiseksi katastrofiksi” Facebookin ja sen käyttämien ”vasemmalle kallellaan olevien” faktantarkastusyhteisöjen kannalta.

Wattsin mukaan Facebook on nyt käytännössä myöntänyt, että se käyttää puolueellisia ”faktantarkastuksia” rajoittaakseen sananvapautta ja avointa keskustelua. Watts syyttää Facebookia siitä, että se yrittää esittää vasemmistolaisen media-aktivismin ikään kuin kyseessä olisi neutraali ja luotettava totuus, joka perustuu faktoihin ja tieteeseen.

SUOMEN UUTISET