Tappouhkaukset ovat nyt erikoistarjouksessa: Facebookissa ja Instagramissa saa nyt ilman seuraamuksia toivoa ihmisten kuolemaa ja yllyttää muita väkivaltaan, kunhan kohdistaa vihansa oikein. Suomalaisille kuitenkin varoituksen sana: tämä vihapuhelupa ei koske suomalaisia.

Facebookia ja Instagramia pyörittävä sosiaalisen median alusta Meta on tilapäisesti muuttanut vihapuheen vastaisia sääntöjään, kertoo uutistoimisto Reuters. Syynä on Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäys. Normaalistihan Facebook pitää erittäin tiukkaa linjaa vihapuheen suhteen.

Yhtiö on ohjeistanut moderaattoreitaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkan kuoleman toivominen on nyt ihan OK. Tappouhkauksiin ei kuitenkaan saa sisältyä mitään konkreettista uhkailua, kuten sen kertomissa, missä ja miten aikoo kyseisen presidentin tappaa. Muita henkilöitä ei saa sisällyttää samaan tappouhkaukseen.

Sotavankeja suojellaan vihapuheelta

Myös venäläisiin yleisemmin kohdistuvat väkivaltatoivomukset ovat sallittuja, kunhan ne esitetään selkeästi Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen kontekstissa. Ukrainaan hyökänneille venäläisille sotilaille saa siis toivoa kuolemaa ja kaikkea muutakin pahaa. Sotavangiksi jääneisiin ei kuitenkaan saa enää kohdistaa vihapuhetta.

Iltalehden mukaan Meta sallii myös äärioikeistolaisen Azov-pataljoonan kehumisen, mikä on yleensä ollut yhteisönormien vastaista. Metan tiedottaja Joe Osbornen mukaan Azov-pataljoonan kehuminen on sallittua vain Ukrainan puolustamiseen liittyvien postausten yhteydessä.

Vihapuhelupa on voimassa Armeniassa, Azerbaidžanissa, Virossa, Georgiassa, Unkarissa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Slovakiassa, Ukrainassa ja Venäjällä. Suomalaisilla sen sijaan ei ole oikeutta harjoittaa vihapuhetta Facebookissa, vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan kuinka sylettäisi.

SUOMEN UUTISET