Venäjä voisi teoriassa sulkea itsensä muun maailman ulkopuolelle katkaisemalla yhteydet internetiin maan rajojen ulkopuolelle. Internetin korvaisi Runet, joka sisältäisi kaiken sen informaation, jonka valtion johto katsoo kansalle tarpeelliseksi. Todennäköisimmin Venäjän johdon on kuitenkin tyytyminen raakaan sensuuriin ja siinä Kiina näyttää tietä.

Venäjän viestintäviranomaiset ovat vaatineet kaikkien venäläisten viranomaispalvelimien siirtoa takaisin Venäjälle ja .ru -päätteen kattavaa käyttöönottoa .com-päätteen sijasta verkkotunnuksissa. Tämä on nähty merkkinä siitä, että Venäjä olisi ottamassa käyttöön oman internetin ja aikoo sulkea kansalaistensa yhteydet muuhun maailmaan.

Jos yhteydet ulkomaailmaan katkaistaan, samalla menetetään myös kansainvälisten yritysten, vaikkapa Microsoftin, tuotetuki. Ongelmaa on yritetty paikata aloittamalla venäläisten käyttöjärjestelmien ja ohjelmistoperheiden rakentaminen, muistuttaa Digitoday. Venäjällä on tiettävästi valmisteilla on myös piratismin eli ohjelmistojen kopioinnin salliminen.

Toki näppärä kansalainen voisi olla yhteydessä ulkomaailmaan puhelinmodeemin kautta. Tivi-verkkomedian mukaan analoginen modeemi saattaisi tarjota keinon Runetin kiertämiseen. Tosin vanhan motukan tiedonsiirtonopeuksilla ei juuri katsella korkearesoluutioisia videoita tai siirrellä gigatavujen tiedostoja.

Toimii kuin sosialismin teoria

Jos yhteydet internetiin katkaistaan, venäläiset eivät voi olla enää yhteydessä ystäviinsä muualla maailmassa viestipalveluiden, kuten vaikkapa Messengerin tai Whatsappin kautta. Myös verkkokauppa ja yritysten yhteydenpito päättyisi ehkäpä lopullisesti kuin seinään.

Kommunikointi olisi mahdollista vain siinä tapauksessa, että palveluntarjoajalla olisi palvelimet Venäjän rajojen sisäpuolella. Teoriassa tämäkin olisi mahdollista, vaikkakin aikaa vievää ja mutkikasta. Tämänhetkisessä pakoteympäristössä pelkkä ajatuskin saattaa olla mahdoton.

Totaalinen sensuuri todennäköisintä

Katkaisemalla yhteydet internetiin Venäjän johto saattaisi katkaista myös Venäjän aktiivisen nuorison ja kriittisen sivistyneistön kamelinselän. Tiedostavan väestön maastapako on jo totta, ja Venäjän väestö pienenee miljoonan henkilön vuosivauhtia.

Epävarmuus lisääntyy ja samalla tulevaisuus pakenee Venäjältä.

Todennäköisintä onkin, että Venäjän tämänhetkinen johto ei katkaise kaikkia yhteyksiä ulkomaailmaan, vaan pyrkii eri tavoin sensuroimaan internetiä Kiinan ja Iranin malliin. Pääsy tiettyihin, vaikkapa vapaan informaation ja sosiaalisen median kanaviin, estetään ja paikallinen some trollataan täyteen propagandaa.

Tyytymistä pelkkään sensuuriin puoltaa sekin, että katkaisemalla yhteydet internetiin globaalien kyberhyökkäysten johto hankaloituu ja operatiivinen verkkosodankäynti pitäisi ulkoistaa bulvaaneille Venäjän ulkopuolella.

SUOMEN UUTISET