Venäjän presidentti on antanut ymmärtää, että hän on valmis turvautumaan jopa ydinaseisiin, mikäli Nato sekaantuu sotaan Ukrainassa. Onko kyseessä todellinen ydinsodan uhka, vai bluffaako Putin antamalla ymmärtää olevansa hullu valtionpäämies, jolta voi odottaa aivan mitä tahansa?

Sunnuntaina pitämässään televisioidussa puheessa presidentti Vladimir Putin ilmoitti määränneensä puolustusministerin laittamaan Venäjän ydinasejoukot korotettuun valmiustilaan. Asiantuntijoiden mukaan on epäselvää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, kertoo Saksan yleisradion Deutsche Welle -uutispalvelu.

Venäjällä on millä uhkailla

Ainakin Venäjällä on millä uhkailla: yli kuudella tuhannella ydinkärjellään Venäjä on maailman mahtavin ydinasevaltio. Yhdysvallat jää selvästi kakkoseksi 5 500 ydinkärjellään. Kaikki Venäjän ydinkärjet eivät kuitenkaan ole käyttövalmiina, vaan osa niistä odottaa purkamista.

Välittömässä käyttövalmiudessa Venäjällä on 1 458 ydinkärkeä, joiden kantoalustoina toimivat mannertenväliset ballistiset ohjukset, sukellusveneistä laukaistavat ballistiset ohjukset ja strategiset pommikoneet. Mutta harkitseeko Venäjä oikeasti niiden käyttämistä?

Ydinasedoktriini ei sallisi käyttöä

Putinin itsensä vuonna 2020 hyväksymän ydinasedoktriinin mukaan Venäjä turvautuu ydinaseisiin vain neljässä mahdollisessa tapauksessa: jos Venäjän tai sen liittolaisen maaperälle hyökätään ballistisilla ohjuksilla, jos vihollinen käyttää ydinaseita, jos Venäjän ydinasetukikohtaa vastaan hyökätään tai vastauksena hyökkäykseen, joka uhkaa Venäjän valtion olemassaoloa.

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht (sdp) pitää Putinin uhkailuja pelkkänä näytelmänä, mutta toisaalta hän huomauttaa, että Putin on jo todistanut olevansa erittäin arvaamaton. Asiantuntijat ovat samaa mieltä: Putin on ylittänyt ”punaisia viivoja” aiemminkin.

Bluffaako Putin länsivaltoja?

Onko kyse siitä, että Putin yrittää pelotella länsivaltoja antamalla mielikuvan, että hän on todellakin niin hullu ja arvaamaton, että saattaisi oikeastikin turvautua ydinaseisiin? Politiikan tutkimuksessa tämä tunnetaan nimellä ”hullun johtajan teoria” (”madman theory”).

Kuuluisa politiikan teoreetikko Niccolò Machiavelli kirjoitti jo 1500-luvulla, että ”joskus on viisasta teeskennellä hullua”. Yhdysvaltain presidenteistä varsinkin Richard Nixon yhdistetään hullun johtajan teoriaan.

Vietnamin sodan aikana Nixon pyrki taivuttelemaan Pohjois-Vietnamin hallitusta neuvottelupöytään antamalla Henry Kissingerille ohjeen vihjata, että ”meidän presidenttimme vihaa kommunismia niin paljon, että on valmis käyttämään vaikka ydinaseita”. Kommunistit eivät kuitenkaan taipuneet Nixonin uhkailujen edessä, vaan taistelivat entistäkin kovemmin.

Osaa näytellä hullua paljon paremmin kuin Nixon

Presidentti Putin on Ukrainan monivaiheisen kriisin aikana jo toteuttanut monia sellaisia toimia, joihin hänen ei uskottu ryhtyvän. Viimeisimpinä täysimittaisen hyökkäyksen käynnistäminen ja siviiliväestöön kohdistuvat pommitukset.

Julkisuudessa Putin on antanut itsestään viikko viikolta eksentrisemmän kuvan. Hän näyttäytyy vanhana miehenä, joka on koronatartunnan pelossa eristäynyt maailmalta omaan ”bunkkeriinsa”. Hän ei luota enää kehenkään, vaan ärhentelee kenraaleilleen.

Pitkien pöytien kokoukset

Putin ottaa valtiovieraat vastaan istuen naurettavan pitkän pöydän toisessa päässä. Omaa esikuntaansa varten hänellä on toinen pitkä pöytä, jonka toisessa päässä käskytettävinä olevat kenraalit istuvat. Nämä pöydät ovat aiheuttaneet paljon naureskelua, mutta myös luoneet kuvaa, että Putinilla ei ole kaikki kohdallaan.

Riippumatta siitä, onko Putinin ”hulluus” todellista vai pelkkää näytelmää, länsimailla on vastassaan maailman suurimman ydinasevallan johtaja, joka käyttäytyy arvaamattomasti ja jonka joukot ovat ottaneet hallintaansa Tšernobylin jo entisestään radioaktiivisen alueen.

SUOMEN UUTISET