Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen sanoo olevansa erittäin huolissaan siitä, että yhteiskunnallisista ongelmista puhuminen alkaa olla Suomessa entistä vaikeampaa, etenkin poliittiselle oppositiolle.

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen esitteli eilen lappeenrantalaisille olevansa ”reissumies Oulusta”.

Perussuomalaisten puoluejohto, puheenjohtaja Riikka Purra, 1. varapuheenjohtaja Leena Meri, 2. varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas sekä Tynkkynen reissaavat hyvinkin paljon tänä syksynä.

Perussuomalaisten puoluepomot jalkautuvat syksyllä maakuntiin Suomalainen ensin -kiertueella. Viime viikonloppuna oltiin Kymin ja Etelä-Karjalan seudulla.

Vastavoimien vaihtoehtoja yritetään kriminalisoida

Lappeenrannassa Tynkkynen nosti esille Suomen sananvapaustilanteen. Tynkkynen mainitsi olevansa erittäin huolissaan siitä, että Suomessa alkaa olla yhä vaikeampaa puhua yhteiskunnallisista ongelmista.

– Tällä hetkellä oppositiokansanedustajia toisensa perään ollaan viemässä oikeuteen. Se tarkoittaa sitä, että vastavoimien on vaikeaa tuoda vaihtoehtoja ja omia arvojaan esille, koska niitä yritetään kriminalisoida, Tynkkynen sanoi.

Tynkkynen osallistui myös viime lauantaina Suomalaisuuden Liiton järjestämään yleisötilaisuuteen sananvapaudesta Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

Tynkkysen lisäksi tilaisuudessa puhuivat Ilmari Rostila, Maria Asunta, Onni Rostila, Ivan Puopolo, Markku Jokisipilä, Mick Hume ja Päivi Räsänen.

– Jos Suomessa aletaan rajaamaan sitä, mistä oppositiopoliitikoilla on mahdollisuus puhua, niin silloin käytännössä samalla kriminalisoidaan erilaisia arvoja ja ideologioita. Jossain kohtaa voikin käydä niin, että jopa kokonaiset puolueet joutuvat toimenpiteiden kohteeksi. Silloin meillä ei välttämättä enää ole mahdollista edistää sitä politiikkaa, joka koetaan tärkeäksi.

Mieluummin argumentoinnilla eteenpäin

Tynkkynen sanoi henkilökohtaisesti vihaavansa kommunismia, mutta korosti, ettei se tarkoita sitä, että hän haluaisi poistaa kommunisteilta oikeuden puhua.

– Kommunismi on maailmassa johtanut todella pahoihin asioihin. Siitä huolimatta, ei tulisi mieleenkään, että haluaisin kriminalisoida jotain sellaista. Mieluummin mennään eteenpäin argumenteilla, osoittaen miksi joku asia ei ole hyvä.

Suomessa toiminut kommunistinen työväenpuolue poistettiin puoluerekisteristä eduskuntavaalien 2019 jälkeen.

– Ilmeisesti kaikki tajusivat, että tuossa ei vaan ollut mitään järkeä, ja näin sen pitääkin mennä: myös typeriä asioita, kuten kommunismia, saa esittää ääneen ja sitten niitä vastaan voidaan argumentoida.

Yhdysvalloissa kynnys on korkeammalla

Tynkkynen vertasi Suomen tilannetta Yhdysvaltoihin, jossa kynnys paheksuttavan puheen kriminalisoimiseksi on nostettu korkeammalle kuin Suomessa.

– Suomessa tällä hetkellä laittomaksi puheeksi luetaan esimerkiksi kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttävä puhe. Lisäksi voi olla erilaisia paheksuttavia mielipiteitä. Nyt ollaan vain menty siihen suuntaan, että paheksuttavia ilmaisuja on myös kriminalisoitu, Tynkkynen sanoi.

Hän muistutti, että myös loukkaavan puheen pitäisi olla lähtökohtaisesti sallittua, jotta yhteiskunnassa voidaan keskustella asioista mahdollisimman avoimesti.

– Sananvapauden ytimessä on poliittinen sananvapaus, joka turvaa yhteiskunnan kehittymisen sillä, että ongelmakohtia voidaan nostaa esille, Tynkkynen sanoi.

SUOMEN UUTISET