

MATTI MATIKAINEN
Tynkkynen: Jos Suomessa aletaan rajaamaan sitä, mistä oppositiopoliitikot saavat puhua, silloin käytännössä kriminalisoidaan erilaisia arvoja ja ideologioita
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen sanoo olevansa erittäin huolissaan siitä, että yhteiskunnallisista ongelmista puhuminen alkaa olla Suomessa entistä vaikeampaa, etenkin poliittiselle oppositiolle.
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen esitteli eilen lappeenrantalaisille olevansa ”reissumies Oulusta”.
Perussuomalaisten puoluejohto, puheenjohtaja Riikka Purra, 1. varapuheenjohtaja Leena Meri, 2. varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas sekä Tynkkynen reissaavat hyvinkin paljon tänä syksynä.
Perussuomalaisten puoluepomot jalkautuvat syksyllä maakuntiin Suomalainen ensin -kiertueella. Viime viikonloppuna oltiin Kymin ja Etelä-Karjalan seudulla.
Vastavoimien vaihtoehtoja yritetään kriminalisoida
Lappeenrannassa Tynkkynen nosti esille Suomen sananvapaustilanteen. Tynkkynen mainitsi olevansa erittäin huolissaan siitä, että Suomessa alkaa olla yhä vaikeampaa puhua yhteiskunnallisista ongelmista.
– Tällä hetkellä oppositiokansanedustajia toisensa perään ollaan viemässä oikeuteen. Se tarkoittaa sitä, että vastavoimien on vaikeaa tuoda vaihtoehtoja ja omia arvojaan esille, koska niitä yritetään kriminalisoida, Tynkkynen sanoi.
Tynkkynen osallistui myös viime lauantaina Suomalaisuuden Liiton järjestämään yleisötilaisuuteen sananvapaudesta Helsingin keskustakirjasto Oodissa.
Tynkkysen lisäksi tilaisuudessa puhuivat Ilmari Rostila, Maria Asunta, Onni Rostila, Ivan Puopolo, Markku Jokisipilä, Mick Hume ja Päivi Räsänen.
– Jos Suomessa aletaan rajaamaan sitä, mistä oppositiopoliitikoilla on mahdollisuus puhua, niin silloin käytännössä samalla kriminalisoidaan erilaisia arvoja ja ideologioita. Jossain kohtaa voikin käydä niin, että jopa kokonaiset puolueet joutuvat toimenpiteiden kohteeksi. Silloin meillä ei välttämättä enää ole mahdollista edistää sitä politiikkaa, joka koetaan tärkeäksi.
Mieluummin argumentoinnilla eteenpäin
Tynkkynen sanoi henkilökohtaisesti vihaavansa kommunismia, mutta korosti, ettei se tarkoita sitä, että hän haluaisi poistaa kommunisteilta oikeuden puhua.
– Kommunismi on maailmassa johtanut todella pahoihin asioihin. Siitä huolimatta, ei tulisi mieleenkään, että haluaisin kriminalisoida jotain sellaista. Mieluummin mennään eteenpäin argumenteilla, osoittaen miksi joku asia ei ole hyvä.
Suomessa toiminut kommunistinen työväenpuolue poistettiin puoluerekisteristä eduskuntavaalien 2019 jälkeen.
– Ilmeisesti kaikki tajusivat, että tuossa ei vaan ollut mitään järkeä, ja näin sen pitääkin mennä: myös typeriä asioita, kuten kommunismia, saa esittää ääneen ja sitten niitä vastaan voidaan argumentoida.
Yhdysvalloissa kynnys on korkeammalla
Tynkkynen vertasi Suomen tilannetta Yhdysvaltoihin, jossa kynnys paheksuttavan puheen kriminalisoimiseksi on nostettu korkeammalle kuin Suomessa.
– Suomessa tällä hetkellä laittomaksi puheeksi luetaan esimerkiksi kunnianloukkauksen tunnusmerkistön täyttävä puhe. Lisäksi voi olla erilaisia paheksuttavia mielipiteitä. Nyt ollaan vain menty siihen suuntaan, että paheksuttavia ilmaisuja on myös kriminalisoitu, Tynkkynen sanoi.
Hän muistutti, että myös loukkaavan puheen pitäisi olla lähtökohtaisesti sallittua, jotta yhteiskunnassa voidaan keskustella asioista mahdollisimman avoimesti.
– Sananvapauden ytimessä on poliittinen sananvapaus, joka turvaa yhteiskunnan kehittymisen sillä, että ongelmakohtia voidaan nostaa esille, Tynkkynen sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- julkinen keskustelu oppositiopoliitikot kriminalisointi kunnianloukkaus ideologia Mauri Peltokangas Riikka Purra Kommunismi Leena Meri Arvot Sananvapaus Sebastian Tynkkynen perussuomalaiset Avoimuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsinki puuttuu vaalimainontaan, perussuomalaisten Johannes Nieminen: Mainos ei ole virheellinen, eettinen neuvosto ei voi ottaa kantaa poliittiseen mainontaan

Kansanedustaja Olli Immonen videohaastattelussa: ”Eliitti sensuroi sinua, sananvapaus on uhattuna”

Tapaus Päivi Räsänen: Rikkoiko Suomi EU-lainsäädäntöä?

Perussuomalainen Nuoriso: Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan päivitettävä nykyaikaan – ”Sananvapaus on merkittävä osa länsimaisia arvoja”

Purra: Rikoslain kiihotuspykälällä kavennetaan sananvapautta – vihapuhepolitiikan juuret ovat Neuvostoliitossa

Rasmus ry:n hyllytetty toiminnanjohtaja Ossi Mäntylahti: ”En puhuisi enää canceloinnista vaan ideologisesta puhdistuksesta”

Lars Vilks haudattiin nimettömään hautaan islamistisen ilkivallan pelossa

Vihapuheesta syytetyt Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola saavat tukea Atlantin takaa

Facebook myönsi oikeudessa: ”Faktantarkastukset” ovat vain mielipiteitä
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.