Rasismin ja muukalaispelon vastainen yhdistys Rasmus ry vapautti toiminnanjohtajansa Ossi Mäntylahden hänen somessa julkaisemansa mielipidekirjoituksen vuoksi.

Ossi Mäntylahti otti kantaa Ylen Sannikka-ohjelmassa esiintyneen Renaz Ebrahimin käyttämään ruskea-termiin. Hän kuvaili itseään ruskeaksi toiselle keskusteluvieraalle Esko Valtaojalle.

– Ohjelman jälkeen minulle selvisi, että tämä ”ruskea” onkin poliittinen termi ja tarkoittaa about kaikkia ei-etnisesti kantasuomalaisia pellavapäitä. Siis ainakin, jos kysytään henkilöiltä itseltään, Mäntylahti sanoo.

Mäntylahti purkaa aihetta somepäivityksessään:

”Rasismi on minusta säälittävää, rumaa ja aivotonta. Esimerkiksi muslimien, tummaihoisten tai vanhentuneena ilmaisuna ’mustien’ ihmisten syrjintä on aivan oikea ilmiö ja ansaitsee tulla tuomituksi ankarasti. Ihonvärillä, kansanryhmällä, etnisyydellä, uskonnolla, vammaisuudella jne. ei yksinkertaisesti saa olla minkäänasteista perustetta ihmisten syrjimiselle tai kaltoinkohtelulle.

Samaan aikaan kuitenkin on alkanut ilmentyä esiintymiä termistä ”ruskea”. Esimerkiksi ”ruskeat tytöt”. Olen itse ymmärtänyt tämän tarkoittavan about samaa kuin termi ’musta’, sillä oikeasti ’mustat’ ovat ruskeita.”

Woketus alkoi pari vuotta sitten

Mäntylahti kertoo Suomen Uutisille, että Rasmus ry:n toiminnassa on ollut havaittavissa herännäisvasemmistolaisia piirteitä parin vuoden ajan.

– Aikaisemmin yhdistys on koonnut sekä oikeistoa ja vasemmistoa yhteen. Jäsenistössä on ollut kokoomuslaisia, demareita, kommunisteja, maaseudun keskustalaisia ja vihreitä.

Mäntylahti kuuluu itse kokoomukseen.

Hänen mukaansa woke-ajattelu on tullut viime aikoina vahvasti esiin.

– Aikaisemmin yhdistyksessä toivotettiin kaikki tervetulleiksi. Nyt muiden pitää olla hiljaa. Tekeminen tuntuu jopa elitistiseltä, kun vertalua tehdään esimerkiksi ihonvärin tummuuden perusteella.

Hän antaa konkreettisen esimerkin viimeaikaisesta linjan muutoksessa, jossa sivuutettiin reilu kilpailutus ihonvärin perusteella:

– Olisi ollut ongelmallista, jos tilintarkastajaksi ei oltaisi valittu tummaihoista henkilöä.

Avustukset tutkinnan alla

Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan yhdistys on saanut avustusta kulttuuriministeriöltä Kaamos-projektiin, jonka epäselvyyksiä tutkitaan tällä hetkellä viranomaisten kanssa. Palkattu projektijohtaja on tuhonnut suunnitelmat ja budjetit. Asian selvittäminen on kesken ja Suomen Uutiset kertoo siitä, kun asiasta saadaan lisää tietoja.

Yhdistyksen nettisivuilla kerrotaan, että Kaamoksen tarkoituksena on muuttaa yleistä narratiivia musiikin ja taiteen avulla. Kaamos-projekti toimii esittävän taiteen alustana, joka antaa äänen ja mahdollisuuden ilmaisulle. Se tavoittelee ajatusmallia, jossa erilaisuus voi olla ja on jo kiinteä osa Suomea ja Suomen historiaa ja jossa hän joka asuu täällä, kuuluu myös tänne.

Rasmus kommentoi toiminnanjohtajan hyllytystä

Rasmus ry:n hallitus kertoo tiedotteessaan olevansa syvästi pettynyt ja surullinen Mäntylahden kommentin vuoksi. Lisäksi hallitus kokee, että Mäntylahden näkemykset ovat vaarassa sekoittua yhdistyksen linjaan.

– Ei myöskään voi olla niin, että joka kerta kun näkyvien vähemmistöjen edustaja Suomessa puhuu julkisesti, hän joutuu mykistetyksi ja kyseenalaistetuksi jopa oman identiteettinsä määrittelystä. Tällöin suuri osa väestöstä jäisi ilman ääntä, Rasmus ry:n hallitus selventää tiedotteessaan.

Rasmuksen jäsenyhdistyksiä ovat sen verkkosivujen mukaan muun muassa SAK, Monika-Naiset ja Ihmisoikeusliitto.

Artikkelia on tarkennettu 24.11.2021 klo 12.14.

HELI-MARIA WIIK