Tunnettu ruotsalainen taiteilija Lars Vilks on haudattu salaiseen paikkaan. Muhammed-pilakuviensa takia muslimien vainoamaksi joutunut Vilks siunattiin perjantaina haudan lepoon. Mutta virallista hautamuistomerkkiä hänellä ei ole. Saman kohtalon koki tanskalainen kuvataiteilija Kurt Westergaard aiemmin tänä vuonna.

Kaikessa hiljaisuudessa Lars Vilks katoaa hautaansa, kirjoittaa norjalainen toimittaja Hege Storhaug. Vain harvat tiesivät hautajaisista. Vieläkin harvemmat tietävät hautapaikan.

Lars Vilks kuoli lokakuun alussa auto-onnettomuudessa kahden henkivartijansa kanssa, kun häntä kuljettanut panssaroitu auto ajautui tuntemattomasta syystä vastaantulijoiden kaistalle ja törmäsi kuorma-autoon. Toimittaja Storhaug toteaa, että tällä hetkellä Ruotsin viranomaiset näyttävät vaikenevan onnettomuuden yksityiskohdista, mikä tietenkin herättää kaikenlaisia spekulaatioita.

Hege Storhaug tunnetaan islamismin ja liberaalin maahanmuuttopolitiikan kritiikistä. Hän on kirjoittanut aiheesta useita kirjoja, joista Islam – Yhdestoista vitsaus on saatavilla myös suomeksi.

Koirapiirroksen takia loppuikänsä vainottuna

Suuriin installaatioihin erikoistunut taiteilija Lars Vilks joutui muslimien vainon kohteeksi piirrettyään vuonna 2007 pari kuvaa otsikolla ”Muhammed liikenneympyräkoirana”. Tuohon aikaan Ruotsissa oli villityksenä laittaa hassuja koirapatsaita liikenneympyröiden koristeeksi. Muslimit raivostuivat kokiessaan profeettaansa loukatun ja Al Qaida -järjestö lupasi 100 000 dollarin tapporahan Vilksistä. Niinpä Vilksistä tuli Ruotsin tarkimmin vartioitu siviilihenkilö loppuiäkseen.

Vuonna 2015 Vilksiä kohtaan tehtiin murhayritys Kööpenhaminassa sananvapautta käsittelevässä keskustelutilaisuudessa. Muslimiterroristi ampui kymmeniä laukauksia. Kolme poliisia haavoittui ja yleisössä ollut 40-vuotias mies kuoli, mutta Lars Vilks säilyi vahingoittumattomana. Pari kuukautta myöhemmin Vilks vieraili Suomessa sananvapauden lähettiläänä kansanedustaja Mika Raatikaisen (ps.) kutsusta.

Viha Vilksiä kohtaan ei laantunut edes hänen kuoltuaan, vaan arabian- ja turkinkielisen median kommenttipalstat sekä sosiaalinen media pulppusivat vihaa ja vahingoniloa Vilksiä kohtaan. Siksi oli syytä olettaa, että myös hänen hautansa saattaisi joutua jatkuvan ilkivallan kohteeksi.

Westergaard joutui elämään ”bunkkerissa”

Samanlaisen kohtalon koki Jyllands-Postenin kuuluisan Muhammed pommiturbaanissa -kuvan piirtäjä Kurt Westergaard, joka kuoli 86-vuotiaana viime kesänä. Hänetkin haudattiin hiljaisuudessa ja vain hänen lähimpänsä tietävät, missä hauta sijaitsee. Myös Westergaardin tapauksessa viranomaiset pelkäsivät, että hauta joutuisi ilkivallan kohteeksi, Hege Storhaug kirjoittaa.

Kirveellä ja veitsellä aseistautunut somalimies teki Westergaardin kotiin terrori-iskun vuonna 2010. Sen jälkeen Westergaard ja hänen vaimonsa joutuivat elämään tiukkojen turvatoimien alaisuudessa. Storhaug kuvailee sitä ”elämäksi bunkkerissa”. Haastattelussa Westergaard kuitenkin sanoi, että ei kadu mitään.

Miekka osoittautui kynää mahtavammaksi

Brittikirjailija Douglas Murray pelkää, että nyt kun Westergaard ja Vilks ovat kuolleet, me olemme menettäneet sen taiteilijasukupolven, joka uskalsi nousta taisteluun demokratian ja sananvapauden puolesta.

– Miekka, tai pikemminkin käyräsapeli, osoittautui kynää mahtavammaksi, Murray kirjoittaa.

– Ymmärtävätkö poliitikot miten syvän symbolista tämä on, Hege Storhaud kysyy kirjoituksensa lopuksi.

– Eurooppalaiset eivät saa rauhaa edes kuolemansa jälkeen.

SUOMEN UUTISET