Taide on aina ollut provokatiivista, ja sen keinoin on voitava rikkoa sosiaalisten normien rajoja. Näin arvioi taiteilijaprofessori Lars Vilks Suomen Uutisille antamassaan haastattelussa. Hänen mukaansa poliittisesti korrekti taide voi toimia korkeintaan opetusmateriaalina.

Hän ei ole erityisen huolissaan siitä, että ihmiset loukkaantuvat provosoinnista.

– Ihmiset loukkaantuvat, jos heidän mielipiteitään epäillään. Monet kuvittelevat, että heillä on ratkaisu kaikkiin maailman ongelmiin, ja kun tämä kyseenalaistetaan, he suuttuvat, Vilks kuvaa.

Vilks on tunnettu sananvapauden puolustaja, ja hän kuvailee sen merkitystä seuraavasti: Jos halutaan kehittää yhteiskunnassa vallitsevia oloja, on voitava kyseenalaistaa vallitsevat olot ja nykyiset vallankäyttäjät. Nämä kuitenkin haluavat pitää vallastaan kiinni. Jos heitä ei voi kritisoida, ei synny muutoksiakaan. Sananvapautta tarvitaan, jotta yhteiskunnalliset muutokset olisivat ylipäätään mahdollisia.

Vilksin Suomeen kutsunut kansanedustaja Mika Raatikainen (ps) tukee vieraansa näkemyksiä. Hän pitää sananvapautta demokratialle välttämättömänä. Samoin tekee teologian tohtori Arto Luukkanen (ps.).

– Demokratia voi elää vain, jos sananvapaus vallitsee. Nämä kaksi kulkevat aina käsi kädessä, Luukkanen kuvailee.

Katso koko haastattelu ylläolevasta videoikkunasta. Haastattelukieli on englanti.