Epätietoisuus pilapiirroksistaan tunnetun taiteilija Lars-Vilksin kuolemasta jatkuu. Tutkintaa tekee kolme viranomaistahoa ja periaatteessa kaikki on edelleen auki – rengasrikosta terroristiseen murhaan.

Taiteilija Lars Vilks kuoli lokakuun alussa viime vuonna, kun henkivartijan kuljettama panssaroitu Range Rover Sentinel syöksyi moottoritiellä vastaantulevien kaistalle ja törmäsi rekan keulaan. Kaikki turva-autossa olleet kolme henkilöä menehtyivät ja romanialainen rekkakuski loukkaantui vaikeasti.

Vilksin pakomatka kesti lähes 15 vuotta. Ainaisessa kuolemanpelossa ja henkivartijoiden piirittämänä vuorokaudet ympäriinsä. Vilksin kuolema oli maailmanlaajuinen suru-uutinen mutta sai aikaan myös vihaa ja pilkkaa arabian- ja turkinkielisen median kommenttipalstoilla sekä somessa.

Kolme tutkintalinjaa

Moottoritien oudon ja kohtalokkaan tapahtumasarjan tutkinta on edelleen kesken. Syyttäjä selvittää, johtuiko kolari turva-auton sisällä olleista viranomaisista ja Liikennevirasto tutkii, oliko tienpidossa tapahtunut laiminlyöntejä. Keskusrikospoliisi puolestaan kaivelee mahdollista ulkoista syytä onnettomuuteen, rengasrikkoa tai jopa murhaa.

Syyttäjä sekä keskusrikospoliisi odottavat viimeisiä tapahtumapaikkatutkimuksen tuloksia poliisin rikostekniseltä tutkimuskeskukselta (NFC). Kolaripaikan teknisen tutkimuksen lisäksi viranomaiset ovat kuulustelleet sekä poliisin henkilökuntaa, että kolarin silminnäkijöitä. Liikenneviraston selvitys on liitoksissa syyttäjän ja poliisin johtopäätöksiin.

Viranomaisten tilannekatsausta taitelija Lars Vilksin ja kahden poliisin kuolemaan johtaneista tapahtumista odotetaan helmi-maaliskuun vaihteessa.

SUOMEN UUTISET