Ruotsin uusi muslimipuolue Nyans haluaa herättää vähemmistöväen ja marssittaa heidät sekä perustajansa vallan kammareihin. Jopa uskonveljet ja -sisaret katsovat karsaasti puolueen ”überpopulistista” touhua. Puolueen mahdolliset taustavoimat herättävät nekin kysymyksiä.

Mikail Yüksel saapui Turkista Ruotsiin 20 vuotta sitten. Aluksi hän teki töitä tiskaajana sekä pizzanpaistajana. Tutuksi tulivat myös taksikuskin ja varastomiehen työt. Kymmenen vuoden ajan hän eli oman kertomansa mukaan turkkilaisessa kuplassa ja seurasi maailman menoa ainoastaan turkkilaisten tiedotusvälineiden kautta.

Saatuaan poliittisen herätyksen Yüksel liittyi keskustapuolueeseen ja oli ehdolla jopa valtiopäiville. Keskustapuolue hankkiutui eroon turkkilaistähdestään vuonna 2018, kun kävi ilmi, että tämä oli hyvää pataa turkkilaisen Harmaat sudet -äärijärjestön kanssa.

Huutavan ääni ongelmalähiöstä

Jouduttuaan poliittisesti kodittomaksi Yüksel pohti hetken ja katsoi taakseen – ja päätti sitten yrittää omillaan. Nyans-puolueen syntysanat mainittiin ensimmäisen kerran Aftonbladetin mielipideartikkelissa elokuussa 2019 otsikolla ”Nyt aloittaa maamme esikaupunkien puolue”.

– Olemme lähiöiden puolue ja juuremme ovat siellä. Olen itse Biskopsgårdenista (Göteborgin ongelmalähiö).

– Meitä voi aivan hyvin kutsua myös tyytymättömyyspuolueeksi, emmekä kuulu oikeistoon tai vasemmistoon. Perinteiset puolueet ovat hylänneet maahanmuuttajat ja vähemmistöt, Yüksel sanoo Dagens Nyheterissä.

Nyans on siis identiteettipoliittinen puolue. Työmarkkinoilla se vaatii ihmisille erityiskohtelua rodun ja etnisyyden perusteella. Puolue on Palestiinan ystävä ja Israelin ei. Valtion pitää rakentaa asuntoja heille, joilla ei ole varaa omaan asuntoon.

”Nyans on überpopulistinen puolue”

– Nyans on mielestäni überpopulistinen puolue, sanoo ympäristöpuolue vihreiden valtiopäiväedustaja ja puoluehallituksen jäsen Leila Ali Elmi.

– Olen hyvin huolissani, sillä Nyans voi viedä kannatusta vasemmistopuolueilta. Uskoakseni he pääsevät valtuustoon Göteborgissa ja muuallakin valtakunnassa.

Nyans on nyt kampanjoinut kahden vuoden ajan ahkerasti verkossa, pitänyt kokouksia ja värvännyt kannattajia sekä loikkareita erityisesti Göteborgin, Malmön ja Tukholman ongelmalähiöissä. Tähtäimessä ovat valtuustojen lisäksi ensi syyskuun valtiopäivävaalit.

Puolueen lentolehtisiä on jaettu erityisesti perjantaisin moskeijoiden ulkopuolella perjantairukouksen jälkeen.

Näyttää peukkua Erdoganille

Nyans kohdistaa sanomansa paljolti ruotsidemokraatteja vastaan ja pyrkii näin aktivoimaan kannattajia omiin riveihinsä. Tyypillinen esimerkki on Skurupin kunta, jossa ruotsidemokraateilla on valtuustossa selkeä enemmistö.

Kunnassa on huivikielto, jonka Nyans haluaa nyt kumota. Samoin lähistöllä sijaitseva taiteilija Lars Vilksin taideteos pitäisi tuikata tuleen lääninhallituksen päätöksellä. Koska taideteos on Yükselin mielestä ”islamofobinen”.

Erityisen kysymyksiä herättävä on Yükselin suhde Turkkiin ja sen nykyjohtoon. Hänet kasvatettiin Turkissa nationalistipuolue MHP:n hengessä. Ruotsissa Yüksel on tiettävästi ollut perustamassa Harmaiden susien paikallista nuoriso-osastoa, vaikka itse ei asiaa noin muistakaan.

”Militantiksi fasistiryhmäksikin” kutsuttu Harmaat sudet on lähellä MHP-puoluetta ja presidentti Recep Tayyip Erdoganin AKP:tä.

– En pidä Erdogania diktaattorina, Yüksel linjaa.

– Turkkilaisten enemmistö pitää häntä hyvänä johtajana. Eivät he muuten olisi häntä äänestäneet.

SUOMEN UUTISET